Store virksomheder løber med de offentlige udbud
Offentlige udbud skal være for alle. Men mange små og mellemstore virksomheder byder ikke ind på offentlige udbud, viser undersøgelse foretaget af SMVdanmark. Det svækker konkurrencen generelt.
Besparelser, kvalitetsforbedringer og innovation. Tre nøgleord for det offentlige, når stat og kommuner skal vælge samarbejdspartnere til bygge- og anlægsopgaver, rengøring eller vareindkøb. De offentlige udbud er typisk store for at opnå en lavere pris ved at udnytte stordriftsfordele, eller fordi det er lettere for udbyder at udarbejde og administrere ét stort udbud frem for flere små, oplyser SMVdanmark i en analyse om offentlige udbud fra marts måned. Men de store udbud er et problem for små og mellemstore virksomheder. Analysen viser, at næsten to tredjedele af SMV’erne har fravalgt at byde på statslige og kommunale opgaver, fordi udbuddet var for stort eller for kompliceret at byde på. Det svækker konkurrencen om offentlige udbud, konkluderer SMVdanmark.
Én af flere udbudsformer
Et offentlig udbud er blot én af de udbudsformer, som udbudsloven foreskriver, at man som offentlig indkøber kan benytte sig af, når man skal indkøbe gennem et udbud. Der findes desuden:
• Begrænset udbud
• Udbud med forhandling
• Projektkonkurrencer
• Konkurrencepræget dialog
• Dynamisk indkøbssystem
• Innovationspartnerskaber
Kilde:Udbudshuset.dk
62 procent af SMV’er har opgivet
Analysens hovedkonklusioner er:
• 62 procent af SMV’erne, for hvem det er relevant af byde på offentlige udbud, har opgivet at byde, fordi udbuddet ikke passede virksomheden
• Den væsentligste grund til, at SMV’erne ikke byder på opgaverne er, at udbuddet krævede flere ressourcer, end virksomheden råder over.
• Langt flere vurderer, at offentlige udbud er for store (33 procent) end for små (9 procent).
Regler og vejledning
Fra 1. januar 2016 har alle ordregivere skulle benytte www.udbud.dk, når de annoncerer indkøb af varer og tjenesteydelser omfattet af udbudsloven afsnit IV om offentlige indkøb under tærskelværdierne med klar grænseoverskridende interesse. Regler og vejledning for udbud findes på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside www.kfst.dk
Kilde: Udbud.dk
Den åbne konkurrence og dermed gevinsterne ved at udlicitere offentlige opgaver forsvinder, når færre herunder iværksættere byder på opgaverne. Iværksættere og nye virksomheder står traditionelt for nye innovative løsninger. Løsninger som udfordrer de øvrige virksomheder til også at forny sig og øge produktiviteten. De store udbud kan administrativt være svære at håndtere for en mindre virksomhed. Udbuddene er omfattende og stiller mange krav til dokumentation. Desuden kan det være svært at gennemskue rentabiliteten.
LÆS OGSÅ: Prisstigninger og leveringsvanskeligheder af byggematerialer gør mesters liv usikkert
Hjælp til samarbejdet på Udbudsportalen
Formålet med Udbudsportalen.dk er at lette samarbejdet mellem virksomheder og det offentlige som et middel til at løse offentlige serviceopgaver bedst og billigst. Udbudsportalen giver assistance i forbindelse med tilbudsskrivning, undervisning m.v.
Kilde: Udbudsportalen.dk
Del udbud op i bidder
SMVdanmarks løsning på problemer er, at stat og kommuner på bygge- og anlægsområdet undlader at udbyde store totalentrepriser.
”Udbud bør deles op i mindre fagentrepriser, så en tømrer kan byde på tømrerarbejdet og en elektriker på el-arbejdet. Samtidig bør udbuddene hverken dække for store geografiske områder eller være for omfattende. Det vil være i tråd med udbudsloven, som netop forpligter kommunerne til at dele store opgaver op i mindre dele”, lyder det fra SMVdanmark.