Store virksomheder løber med de offentlige udbud

Offentlige udbud skal være for alle. Men mange små og mellemstore virksomheder byder ikke ind på offentlige udbud, viser undersøgelse foretaget af SMVdanmark. Det svækker konkurrencen generelt.

Næsten to tredjedele af SMV’erne har fravalgt at byde på statslige og kommunale opgaver, fordi udbuddet var for stort eller for kompliceret at byde på. Det svækker konkurrencen om offentlige udbud, mener SMVdanmark. Arkivfoto..

Besparelser, kvalitetsforbedringer og innovation. Tre nøgleord for det offentlige, når stat og kommuner skal vælge samarbejdspartnere til bygge- og anlægsopgaver, rengøring eller vareindkøb. De offentlige udbud er typisk store for at opnå en lavere pris ved at udnytte stordriftsfordele, eller fordi det er lettere for udbyder at udarbejde og administrere ét stort udbud frem for flere små, oplyser SMVdanmark i en analyse om offentlige udbud fra marts måned. Men de store udbud er et problem for små og mellemstore virksomheder. Analysen viser, at næsten to tredjedele af SMV’erne har fravalgt at byde på statslige og kommunale opgaver, fordi udbuddet var for stort eller for kompliceret at byde på. Det svækker konkurrencen om offentlige udbud, konkluderer SMVdanmark.

Én af flere udbudsformer

Et offentlig udbud er blot én af de udbudsformer, som udbudsloven foreskriver, at man som offentlig indkøber kan benytte sig af, når man skal indkøbe gennem et udbud. Der findes desuden:

• Begrænset udbud
• Udbud med forhandling
• Projektkonkurrencer
• Konkurrencepræget dialog
• Dynamisk indkøbssystem
• Innovationspartnerskaber

Kilde:Udbudshuset.dk

62 procent af SMV’er har opgivet
Analysens hovedkonklusioner er:

• 62 procent af SMV’erne, for hvem det er relevant af byde på offentlige udbud, har opgivet at byde, fordi udbuddet ikke passede virksomheden
• Den væsentligste grund til, at SMV’erne ikke byder på opgaverne er, at udbuddet krævede flere ressourcer, end virksomheden råder over.
• Langt flere vurderer, at offentlige udbud er for store (33 procent) end for små (9 procent).

Regler og vejledning

Fra 1. januar 2016 har alle ordregivere skulle benytte www.udbud.dk, når de annoncerer indkøb af varer og tjenesteydelser omfattet af udbudsloven afsnit IV om offentlige indkøb under tærskelværdierne med klar grænseoverskridende interesse. Regler og vejledning for udbud findes på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside www.kfst.dk

Kilde: Udbud.dk

Den åbne konkurrence og dermed gevinsterne ved at udlicitere offentlige opgaver forsvinder, når færre herunder iværksættere byder på opgaverne. Iværksættere og nye virksomheder står traditionelt for nye innovative løsninger. Løsninger som udfordrer de øvrige virksomheder til også at forny sig og øge produktiviteten. De store udbud kan administrativt være svære at håndtere for en mindre virksomhed. Udbuddene er omfattende og stiller mange krav til dokumentation. Desuden kan det være svært at gennemskue rentabiliteten.

LÆS OGSÅ: Prisstigninger og leveringsvanskeligheder af byggematerialer gør mesters liv usikkert

Hjælp til samarbejdet på Udbudsportalen

Formålet med Udbudsportalen.dk er at lette samarbejdet mellem virksomheder og det offentlige som et middel til at løse offentlige serviceopgaver bedst og billigst. Udbudsportalen giver assistance i forbindelse med tilbudsskrivning, undervisning m.v.

Kilde: Udbudsportalen.dk

Del udbud op i bidder
SMVdanmarks løsning på problemer er, at stat og kommuner på bygge- og anlægsområdet undlader at udbyde store totalentrepriser.
”Udbud bør deles op i mindre fagentrepriser, så en tømrer kan byde på tømrerarbejdet og en elektriker på el-arbejdet. Samtidig bør udbuddene hverken dække for store geografiske områder eller være for omfattende. Det vil være i tråd med udbudsloven, som netop forpligter kommunerne til at dele store opgaver op i mindre dele”, lyder det fra SMVdanmark.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding