Storinstallatører har opkøb på agendaen
De store teknikentreprenører konsoliderer sig, og opkøbene vil fortsætte. "De store vil blive større", lyder analysen fra blandt andre Kemp & Lauritzens direktør.
De største teknikentreprenører i landet er enige om én ting: Branchen bliver konsolideret, og i løbet af få år er der i omegnen af tre store aktører, der har skilt sig ud. Det skriver dagbladet Børsen.
Læs også: Braida styrker tilstedeværelsen i København med opkøb
”I teknikfagene vil vi se, at de store vil blive større. Det drives af teknologi, hvor det i højere grad kun vil være de store, der kan håndtere det på baggrund af volumen og finansiel styrke”, siger Peter Kaas Hammer, administrerende direktør i Kemp & Lauritzen, til Børsen.
De store installatører skal desuden i fremtiden både være i stand til at yde i bredden og i dybden med hensyn til kundernes krav, vurderer han.
Benhård priskonkurrence
Drivkraften bag sektorens konsolideringensfokus bunder i den meget store priskonkurrence. I spidsen for denne udvikling ligger svenskejede Bravida.
Bravida har i de seneste år opkøbt flere mellemstore konkurrenter og havde i seneste årsregnskab en overskudsgrad på 5,3 procent. Bravida ånder dermed Kemp & Lauritzen, der er landets største teknikentreprenør, i nakken. Begge selskaber omsatte i 2018 for rundt regnet 2,3 milliarder kroner.
Fondsejede Kemp & Lauritzen har været igennem et par hårde år, men er for nyligt kommet ud med et regnskab, der viser en overskudsgrad på tre procent. Nu er tiden inde til, at selskabet skal styrke sin position på markedet.
”Vi er ikke bange for at købe op. Kemp & Lauritzens historik viser også, at vi har haft succes med at købe op. Opkøbene skal være drevet af, at det kan styrke og udvikle den kompetenceplatform, som vi har i dag. Vi køber ikke op for volumen”, siger Peter Kaas Hammer til Børsen.
Skaber indtjeningsproblemer
Flere af de store installatører har været i store problemer på grund af det høje konkurrenceniveau, hvor de gennemsnitligt ikke har fået særlig meget ud af den økonomiske optur. Det gælder blandt andet Brøndum, der har haft store underskud igennem seks år, og først i 2018 opnåede en overskudsgrad på 1,8 procent.
”Der er jo en grund til, at der købes op, og man konsoliderer sig. Det er for at skaffe volumen og for at få synergieffekter. Det vil påvirke tallene positivt, men vi kommer nok først til at se det i tallene til næste år eller året efter”, siger Deloitte-partner Thomas Frommelt fra konsulenthusets Installatør-specialgruppe, til Børsen.
Læs også: Bravida køber yderligere to installationsvirksomheder
Det er sjældent problemløst at integrere virksomheder efter opkøb, samtidig med at de gavnlige effekter først viser sig senere, forklarer han.
- SDN