30.05.2023  |  VVS  |  Sanitet

Svarer til at køre 80 millioner kilometer i en bil

Uponor Building Solutions har sat ambitiøse mål for reduktion af udledninger af drivhusgasser og arbejder tæt sammen med branche og partnere for at nå dem. Læs her om deres rejse mod CO2-neutralitet, og om hvilke konkrete handlinger der giver effekt.

Vvs-branchen er en nøglespiller i hele den grønne omstilling. Det gælder branchens egne udledninger af drivhusgasser til produktion, transport og drift, og det gælder de produkter og løsninger, der skal levers. Til nybyggeri og især til energioptimering og renovering er der mulighed for direkte at påvirke ressourceforbrug og klimaaftryk.

"Det er et ansvar, vi gerne tager på os", fastslår produktchef Jesper Hansen fra Uponor og tilføjer: "Sammen med branchen ønsker vi at bidrage med produkter, der er udviklet og fremstillet med omtanke og sætter nye standarder for drift. Derfor har vi ambitiøse miljø- og klimamål, og rejsen mod CO2-neutralitet er for længst begyndt".

45 procents reduktion på ét år
Uponor er allerede nået et stykke vej og kunne i 2021 måle en reduktion i udledningen af drivhusgasser inden for de såkaldte Scope 1- og 2-udledninger, der svarede til 10.000 tons eller over 45 procent i forhold til året før.

Læs også: Dansk techgigant investerer millioner i energibesparelser

"Det er det samme som at køre over 80 millioner kilometer i en bil, og forbedringen skyldes hele viften af initiativer, vi har sat i gang, ikke mindst brugen af grøn strøm", forklarer Jesper Hansen.

Videnskabelige mål
Der er udkommet en række bekymrende rapporter om verdens tilstand i almindelighed og vores klima i særdeleshed. Handling er vigtigere end nogensinde.

Uponor er fortaler for FN's Global Compact Business Ambitions, der forpligter til at bidrage til en temperaturstigning på højst 1,5 °C. Her følger Uponor de videnskabsbaserede mål og var den første i branchen til at modtage en verificeret godkendelse for reduktionsmål fra det såkaldte Science Based Targets-initiativ (SBTi).

Respekt for vandressourcerne – også internt
Produktchef Jesper Hansen slår fast: "Betydningen af en effektiv, pålidelig og holdbar vandforsyning kan ikke overvurderes. Her har vi som branche et ganske særligt ansvar ved renovering og optimering, der kan bringe bygningsmassen på omgangshøjde med moderne krav".

Læs også: Grønne medarbejdere er en kæmpe mangelvare

Internt skal der også holdes hus med vand, og det arbejder Uponor målrettet på – for eksempel på følgende måder:

• Genbruger regnvand og spildevand til produktion og egne faciliteter.
• Europæiske fabrikker har vandkølesystemer med lukkede kredsløb.
• Udvikler løsninger, der opfylder de højeste drikkevandsstandarder.
• Overvågningssystem måler vandkvalitet fra kilde til slutbruger.

Produktion med grøn strøm
De fleste ønsker at tage ansvarlige valg, der bidrager til miljø- og klimadagsordenen. Det gælder også i vvs-branchen, hvor et af de vigtigste punkter er at vælge leverandører, der styrker den grønne profil. Hos Uponor sker det blandt andet med indsats af grøn strøm og målrettet brug af vedvarende energikilder:

• Globalt bruger Uponor 93 procent certificeret grøn strøm – målet er 100 procent i 2025.
• Et netværk af solpaneler genererer strøm til Nastola-fabrikken i Finland.
• Uponor har strenge kriterier til energieffektivitet for alle maskininvesteringer.

Læs også: Installatør: Bæredygtighed er afgørende for vores fremtid

Råmaterialer og affald
Plastik er et af de vigtigste råmaterialer, og det stiller krav til både anskaffelse, opbevaring, brug og bortskaffelse. Det samme gælder håndteringen af affald generelt og systemer til genanvendelse. Uponor har taget en række initiativer på området, der kan tjene som inspiration for andre:

• Arbejder målrettet på at bruge genbrugsplast, hvor det er muligt.
• Partnerskaber fremmer indsamling, sortering og genbrug af emballage.
• Genbruger produktionsskrot i flere af virksomhedens produkter for at minimere spild.
• Støtter Operation Clean Sweep, der vil mindske plastikaffald i verdenshavene.

Det stopper ikke her
Med intelligente, gennemtænkte løsninger til blandt andet energioptimering og renovering støtter Uponor kunderne i den grønne omstilling. Gennemsigtigt CO2-aftryk, lav driftspåvirkning, lang levetid og høj, pålidelig kvalitet hører med i billedet.

"Punkt for punkt og trin for trin tager vi hos Uponor initiativer, der gør os til branchens grønne valg som leverandør og samarbejdspartner. Som det fremgår, er vi allerede kommet et stykke vej, men rejsen er først lige begyndt", slutter produktchef Jesper Hansen.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere