16.08.2017  |  VVS  |  Branchen

Tekniq: Boligjobordning skal gøre det attraktivt at investere i en grønnere bolig

En fremtidig boligjobordning kan ende med at koncentrere sig om serviceydelser i stedet for grønne installationer. Men det er vigtigt ikke at glemme at gøre det økonomisk attraktivt at investere i grønne energiløsninger til boligen, mener Tekniq.

Med Liberal Alliance ombord er et flertal i Folketinget nu klar til at forlænge boligjobordningen, også kendt som håndværkerfradraget, der ellers skulle være udløbet i slutningen af året.

Det er endnu uvist, hvordan en fremtidig boligjobordning vil tage form, men meget tyder på, at den vil blive inspireret af den svenske boligjobordning, der er fokuseret mod serviceydelser i hjemmet – eksempelvis rengøring, børnepasning og havearbejde.

Det skyldes blandt andet, at Skatteministeriet har foretaget en undersøgelse af det svenske system og fundet, at ordningen nedbringer sort arbejde inden for service med op mod 20 procent.

Læs også: Håndværksrådet: Boligjobordningen sikrer os mod sort arbejde

Tina Voldby, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq, medgiver, at boligjobordningen er med til at reducere sort arbejde, men ser samtidig ikke tilstrækkeligt grundlag for at ændre håndværkerfradraget til primært at gælde serviceydelser.

”Analysen fra Skatteministeriet giver ikke tilstrækkeligt belæg for at dreje den danske ordning hen imod en model, som udelukkende fokuserer på serviceydelser. Når de politiske drøftelser om fremtidens boligjobordning går i gang, bør man huske på, at ordningen fortsat skal gøre det økonomisk attraktivt for boligejerne at investere i deres egne boliger”, siger Tina Voldby.

Den grønne profil er vigtig
De sidste to år har boligjobordningen haft en grøn profil ved at fokusere på installationer og byggeopgaver i hjemmet, der understøtter den grønne omstilling. Hos Tekniq ser man det som yderst vigtigt, at den grønne kurs fortsættes:

”Alle erfaringer viser, at de danske boligejere har brug for en økonomisk gulerod, hvis de skal deltage i den grønne omstilling og energirenovere deres hjem. Sådan vil det også være i fremtiden”, siger Tina Voldby.

Læs også: Tekniq: Boligejerne har brug for en økonomisk gulerod

Hun mener, at man tværtimod bør overveje at øge fradraget betragteligt og give mulighed for ikke kun at fratrække arbejdstimer, men også materialer.

”Især materialeudgiften er betragtelig, når man fx skal have udskiftet et oliefyr med et jordvarmeanlæg, så hvis vi skal leve op til de opstillede klimamål, skal vi have en ordning, der giver de private boligejere et tilstrækkeligt stort incitament til at omsætte de grønne drømme til virkelighed”, siger Tina Voldby. Hun tilføjer:

”Et større fradrag vil desuden være med til at mindske det sorte arbejde yderligere ved at give boligejerne økonomisk råderum til at få løst opgaverne på reel vis”.

-CHM

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere