Tekniq: Klimarådets anbefaling af energirenovering er sund fornuft
Hos Tekniq er man tilfreds med Klimarådets anbefaling af energirenovering af boliger. Underdirektør kalder det sund fornuft.
At Danmark kan høste væsentlige klimagevinster frem mod 2030 ved at fremme energirenovering af eksisterende bygninger er en af anbefalingerne i Klimarådets hovedrapport for 2017, der sigter mod en grønnere omstilling.
Ifølge brancheorganisationen Tekniq er rapportens anbefalinger sund fornuft:
"Klimarådets anbefalinger understreger, at det vigtigste tiltag for at reducere CO2-udslippet i Danmark handler om energieffektivisering af de bestående bygninger. Den udvikling går i øjeblikket for langsomt, og der er behov for nye tiltag for at sætte gang i flere energirenoveringer af bygningsmassen", siger Simon O. Rasmussen, der er underdirektør i Tekniq og fortsætter:
"Olie og gaskedlerne i vores huse skal erstattes af vedvarende energi fra varmepumper, solceller eller træpillefyr. Det er også vigtigt, at de offentlige bygninger viser vej mod et grønnere Danmark".
Læs også: Regnefejl fyrer op under grønne installationer
Sikring af omkostningseffektiv grøn omstilling
De nylige anbefalinger fra det uafhængige klimaråd vil blive inddraget, når energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) inden 2018 skal sammensætte en overordnet strategi for, hvordan Danmark skal nå de nye CO2-mål.
I den forbindelse foreslår Simon O. Rasmussen en række initiativer, der kan sikre en omkostningseffektiv grøn omstilling:
"Regeringen kan med fordel stramme afgifterne på de fossile brændsler, som vi skal afskaffe og i takt hermed reducere afgifterne på de vedvarende energiløsninger, vi har brug for at fremme. Samtidig bør man overveje at hæve tilskuddene fra energiselskabernes energispareordning til de tiltag, der bedst understøtter denne udvikling", siger han.
Læs også: Væk med støtten til vedvarende energi
Øget tempo i den grønne omstilling
Samtidig er han enig med Klimarådet i, at de hastigt faldende priser på solceller og vindmøller bør få regeringen til at overveje, om man kan indfase vedvarende energi hurtigere end hidtil besluttet:
"De kommende år vil vi i stigende grad opleve, at opvarmningen af vores boliger elektrificeres - særligt hvis det lykkes at indfase flere varmepumper. Det vil hjælpe den grønne omstilling godt på vej. Men tempoet i den grønne omstilling skal øges, og derfor er der brug for at opbygge mere solcelle- og vindmøllekapacitet, så vi hurtigere kan nedbringe kulafbrændingen på traditionelle kraftværker", siger Simon O. Rasmussen.
- EL