Tvang sikrer kun få praktikpladser
Københavns Kommune har via sociale klausuler, der skal tvinge virksomheder til at tage lærlinge ind, sikret 55 nye lærlinge- og praktikpladser. Men det er bestemt ikke imponerende, mener Dansk Byggeri.
I Københavns Kommune har man i halvandet år haft de såkaldte sociale klausuler, der skal tvinge virksomheder til at ansætte lærlinge, hvis de vil bygge for kommuner og stat. Københavns Kommune har netop gennemført en analyse af ordningen, som viser, at 55 lærlinge- og praktikpladser er det konkrete udbytte af Københavns Kommunes krav indtil videre. Dansk Byggeri mener, at de nye tal underbygger, at ordningen ikke fungerer optimalt.
I Københavns Kommune manglede der i januar 1386 praktikpladser, og netop derfor er 55 lærlinge et uacceptabelt lille antal, mener Dansk Byggeri.
’Ren symbolpolitik’
Afdelingschef i Dansk Byggeri, Louise Pihl, mener, at analysen understreger, at brugen af sociale klausuler er ren symbolpolitik, som politikerne bruger til at vise, at de gør noget. Hun mener ikke, at det er godt at tvinge virksomhederne til at ansætte lærlinge og har fra andre kommuner gode erfaringer med at indgå frivillige partnerskaber.
”Sociale klausuler er både bureaukratiske og ufleksible. Dansk Byggeri har i stedet lavet en frivillig partnerskabsaftale, som vi i øjeblikket drøfter med 12 kommuner, og den forventer vi os rigtig meget af. Den fleksibilitet, der er i en partnerskabsaftale, får simpelthen flere til at turde ansætte en ekstra lærling,” siger Louise Pihl.
Alle redskaber skal i brug
Beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev mener, at 55 lærlinge- og praktikpladser er en god begyndelse. Hun understreger, at det klart ville være bedst, hvis de sociale klausuler ikke var nødvendige, og hvis partnerskabsaftaler alene kunne løse problemet; men [kursiv]sådan[/kursiv] forholder det sig ikke.
”Det er klart, at jeg er enig i, at det bedste ville være, at alle virksomhederne tog ansvaret på sig af sig selv, men da det desværre ikke er sket, så er de sociale klausuler et af de redskaber, vi benytter os af nu,” siger Anna Mee Allerslev og fortsætter:
”Når det så er sagt, så lytter jeg naturligvis til kritikken om, at det er bureaukratisk. Det er en vigtig pointe, og derfor har jeg allerede opfordret KL til at få lavet en samlet model for alle 98 kommuner, staten og regionerne, så virksomhederne ikke skal forholde sig til alle mulige forskellige ordninger.”
Tekniq: Ikke effektivt
Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq, mener, at sociale klausuler er et velment tiltag, men ikke et effektivt instrument. Han understreger, at det tager mange år at uddanne en lærling, og derfor er det kun meget store projekter, der matcher den lange forpligtelse. Den typiske installatør har derfor ikke mulighed for at ansætte lærlinge med begrundelse i et enkelt projekt.
”Vore medlemsvirksomheder har ikke behov for, at de offentlige bygherrer presser på for at tage lærlinge. Vore virksomheder er i forvejen meget bevidste om, at der skal gøres en indsats, og at antallet af uddannelsesaftaler faktisk er pænt i betragtning af, at beskæftigelsen er faldet drastisk.”
De sidste nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at der på landsplan mangler 9.755 praktikpladser, hvilket er 22 procent flere end for et år siden.