Uautoriseret arbejde giver dyre vandskader
Antallet af vandskader er steget med 85 procent siden midten af 1980erne til i dag. Årsagen er blandt andet uautoriseret arbejde, lyder det fra Tryg Forsikring.
Antallet af vandskader i skjulte rør er steget fra cirka 27.000 årligt i midten af 80erne til 50.000 i år. Det viser tal fra Forsikring og Pension.
Årsagerne til stigningen er ifølge Asbjørn Andersen, der er korrosionsekspert og ingeniør hos Force Technology, forkert brug af materialer og uautoriseret arbejde
Der er langt større risiko for, at der vil ske fatale fejl, der vil kunne betyde skader på installationen og bygninger, hvis det ikke er højtkvalificerede personer, der håndterer vandinstallationen. Det er en opgave, som i dag er blevet langt mere kompliceret, end det var i 1980erne, hvor alle installationer var lavet med galvaniserede rør, siger Asbjørn Andersen.
Hos Tryg Forsikring er meldingen nogenlunde den samme:
Vores generelle erfaring med rørskader er, at vi foruden naturlig ælde - typisk ser problemer med korrosion på grund af utilsigtet fugt ved rørene, dårligt arbejde og dårlige rørmaterialer, der er brugt som en billig løsning, siger Carsten Sørensen, der er skadechef hos Tryg.
Installatører ser ofte ulovlige installationer
En højere faglighed kræver på området kræver dog, at forbrugerne sikrer sig, at det kun er fagligt kompetente autoriserede vvs-virksomheder, der håndterer vandinstallationer. Men det er langt fra tilfældet ifølge TEKNIQs medlemmer.
Godt en tredjedel af medlemsvirksomhederne svarer i en ny undersøgelse, at de ofte eller meget ofte ser ulovlige vandinstallationer. Cirka halvdelen af dem uddyber, at de ofte eller meget ofte ser fejl i forhold til sikkerhedsventiler og sammenkobling af stål og varmforzinket stål.
Der er mange andre eksempler på ulovlige installationer i undersøgelsen, men i forhold til vandskader er det særligt problematisk, at der er så mange fejl i forhold til sikkerhedsventiler og forkert materialevalg. Det er to forhold, som er direkte årsag til vandskader, siger Henrik Poulsen, der er teknisk konsulent i TEKNIQ.
-LA