Udvikling af varmepumpe på propan på vej

Ny varmepumpe, der anvender et naturligt kølemiddel (propan), er på vej. Varmepumpen bliver forberedt til det danske elsystem med indstillinger, som muliggør at varmepumpen kan køre i bestemte tidsperioder.

Ny varmepumpe, der anvender et naturligt kølemiddel (propan), er på vej. Varmepumpen bliver forberedt til det danske elsystem med indstillinger, som muliggør at varmepumpen kan køre i bestemte tidsperioder. Foto: Arkivfoto..

I ELFORSK-projektet ” Udvikling af varmepumpe på propan, optimeret efter danske forhold” er der blevet udviklet en ny styring til prototype 1 af propanvarmepumpen (5-16kW). Styringen er adapteret fra en Danfoss PLC og derefter tilpasset og forbedret. Det giver langt større frihed til at udvikle nye og forbedre eksisterende styringer. Styringen bliver justeret til at håndteret afrimning bedre.

Implementering af drift tid
I den nye styring er det blevet nemmere at lave ændringer og udvikle nyt. Heriblandt kan nævnes ”17-20-driften”, altså styring af driften mellem klokken 17-20, som vil blive muligt for slutkunden at anvende. Kl. 17-20-driften kan både indstilles til at varmepumpen kun må køre et bestemt antal minutter i tidsintervallet, eller at den kan være helt slukket. Det vil naturligvis blive valgfrit for slutkunden om denne indstilling overhovedet skal være slået til. Navngivningen ”17-20 Driften” er dog ikke andet end det, et navn, da slutkunden også vil kunne ændre på, hvornår tidsintervallet skal starte og slutte.

Styring af overhedning
Regulering af overhedning har tidligere vist sig som et problem på prototype 1. Problemet bestod i at temperaturen til beregning af overhedning blev målt for tæt på andre varme komponenter, som påvirkede temperaturmålingerne. Det gav forkerte temperaturmålinger, som førte til forkert åbningsgrad af termoventilen. Det gav ustabil regulering af overhedningen og forringet ydeevne. Problemet er blevet løst ved at flytte temperaturføleren.

Læs også: Klimavenlige varmepumper har fundet vej til Danmark

Det har tidligere været nævnt at Elektromagnetisk interferens (EMI) kunne blive et problem. Det har det også vist sig at være, dog har løsningen været at adskille de mange meter kabel, der blev brugt til signaler og effekt, så de ikke løber parallelt. Dette kan også løses ved at skærmet kabel og placering af frekvensomformer i en ude del.
Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Søren Thyregod Madsen, DVI Energi, Nærvarmeværket a.m.b.a. og Aalborg Universitet – AAU og er afsluttet ultimo 2022.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

10.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Kalder ALLE netværksinstallatører!

10.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric annoncerer verdens første nødstrømsløsning til gamere

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle