Undersøgelse: Danmark har størst potentiale for smart grid
En ny branche ser lyst på vækstmulighederne i det intelligente energisystem, smart grid. Det viser en ny rundspørge blandt medlemmerne i branchefællesskabet Intelligent Energi.
Udviklingen af et intelligent energisystem tegner til at blive en vækstskaber. I hvert fald hvis man skal pejle efter en ny Userneeds-undersøgelse blandt medlemmerne i branchefællesskabet Intelligent Energi, som favner 126 virksomheder fra store energiselskaber til it- og industrivirksomheder og små innovative iværksættere.
I undersøgelsen tilkendegiver 65 procent af medlemmerne en tro på, at Danmark bliver centrum for deres løsninger til et intelligent energisystem. Men kun hvis den rigtige regulering er til stede.
Intelligent Energi
Intelligent Energi er et branchefællesskab er stiftet den 13. marts 2012. Branchefællesskabet samler 126 medlemmer fra energiselskaber, industri, it og små innovative selskaber om at skabe de bedste rammer for at udvikle de løsninger, der kan sikre, at vi kan bruge energien smartere og dermed være med til at skabe værdi for både forbrugerne og samfund.
75 procent af medlemmerne venter omsætningsvækst de kommende to år, viser undersøgelsen, der bliver præsenteret på branchefællesskabets årsmøde i dag.
Mange virksomheder vender Danmark ryggen, men her har vi en lang række virksomheder, der vil forankre en ny eksportdrevet branche i Danmark. De mener, at potentialet er størst i Danmark, og det er et klart signal om, at vi som branche er klar til at bidrage til et plus på den danske bundlinje, siger Morten Baadsgaard Trolle, branchechef i Intelligent Energi i en pressemeddelelse.
De politiske rammebetingelser er afgørende
I undersøgelsen vægter virksomhederne de politiske rammebetingelser, som den afgørende for at kunne skabe den forventede vækst og udvikling.
Politisk skal vi sørge for, at det fremover kan betale sig for elselskaber at investere i intelligente løsninger frem for, at de kun blive belønnet for at investere i tykkere kabler, som det er i dag, siger Morten Baadsgaard Trolle.
I undersøgelsen fremgår det også, at virksomhederne kun tror på, at Danmark bliver en smart grid-nation, hvis den rigtige regulering er til stede.
Forudser eksportdrevet vækst
Den grønne omstilling stiller krav om at bruge energien, når den er til rådighed. Det kræver udvikling af nye løsninger, som især baserer sig på it og software.
Størstedelen af virksomhederne forventer desuden, at væksten vil være eksportdrevet, og at især Europa vil være hovedmarkedet. Det er tidligere anslået, at der skal investeres 417 milliarder kroner i det intelligente energisystem i EU alene.
-KH