Varmepumpeindustrien: Fjern barriererne for hurtig grøn varmeforsyning
Varmepumpepuljen for 2023 blev ikke brugt op af forbrugerne i 2023. Det skyldes bl.a., usikkerhed om udrulningen af fjernvarme og at puljen blev åbnet for sent, mener sekretariatschefen i Varmepumpeindustrien VPI.
Den grønne omstilling i Danmark er nærmest gået i stå. Sådan lyder meldingen fra sekretariatschef Lars Abel, Varmepumpeindustrien VPI.
Han ønsker, at politikerne træffer beslutninger, der reelt fjerner de barriere for hurtig omstilling til grøn varmeforsyninger - og samtidig sikrer de rigtige varmeløsninger de rette steder.
"I dag mangler der i den grad prisgennemsigtighed. Folk kan ikke finde ud af, hvad de skal vælge. Mange bliver tvunget til at underskrive kontrakter på fjernvarme, der ikke er muligt at få før om flere år. Og samtidig kan de heller ikke være sikre på, at prisen holder - eller om de får en ekstra-regning,” siger Lars Abel til installator.dk
Det er også et problem, at man fastlåser forbrugerne til fjernvarme uden med sikkerhed at vide, om den overhovedet kommer i visse områder.
“I dag har man de såkaldt potentielle fjernvarmeområder, hvor der måske en gang i fremtiden kommer fjernvarme. Og her kan man ikke få tilskud fra varmepumpepuljen. Og det er godt en tredjedel af dem, der har fået afslag om tilskud til varmepumper, der har fået den begrundelse. Og man er fortsat kan fortsat ikke levere klar besked fra kommunerne, som det ellers havde lovet ved udgangen af 2022”.
Der er ifølge Abel heller ikke lavet en status ved udgangen af 2023.
“Og der er fortsat kommuner, hvor man udlægger arealer til fjernvarme, uden at man kan sige, om det rent faktisk bliver til noget, og måske forpligter man ovenikøbet borgerne til ikke at foretage alternative investeringer,” siger Lars Abel.
“Vi har et konkret eksempel fra en kommune, der direkte skriver til en borger, at den pågældende ikke kan modtage støtte fra varmepumpepuljen, fordi den pågældende bor i et område, der er udlagt til fjernvarme. Her har ministeren dog tidligere givet kontraordre, så jeg er spændt på, vi er spændt på at se, om ministerens tidligere udmelding står ved magt”.
Skattefradrag frem for tilskud
Mens der i 2022 var fuld gang i etableringen af varmepumper i danske hjem - ikke mindst på baggrund af tårnhøje gaspriser, har situationen været en anden i 2023.
Her er Varmepumpepuljen slet ikke blevet tømt. Der lå mere end 100 mio. kr. tilbage, da der blev lukket for ansøgninger.
“Puljen blev først åbnet i september. Vi anbefaler, at den åbnes tidligere i 2024. Men samtidig betyder det selvfølgelig også noget, at gaspriserne kører op og ned, at der er krig i verden og inflation. Derfor er det klart, at hvis man har et gasfyr, der virker og først er tvunget til at udskifte det i 2035, ja så ser man lige tiden an.”
Varmepumpeindustrien så gerne tilskudsordningen til varmepumper afløst af et skattefradrag.
“Den eksisterende ordning er meget bureaukratisk. Og som den administreres giver det en stop-go-effekt. Salget af varmepumper var stoppet helt i foråret, fordi man ikke var sikker på, at man kunne få tilskud.
Vi ser også, at mange, der søgte og fik tilskud i 2022, endnu ikke har udnyttet det. Det drejede sig for nogle måneder siden om 15.000 husstande.
Der er med andre ord nogle trægheder i systemet, som vi tror ville blive afhjulpet, hvis folk i stedet kunne få et skattefradrag ved installationen. Det ville være mindre bureaukratisk og vi tror, det ville fungere godt.,” siger Lars Abel