Varmepumper skal støje mindre
Problemer med støjgener fra varmepumper er en voksende bekymring blandt forbrugerne. Nyt internationalt forskningsprojekt med deltagelse af Teknologisk Institut vil klæde branchen på til at levere så støjsvage installationer som muligt.
Naboskab kan være en udfordring, og støj er en af de hyppigste kilder til stridigheder over hækken. Men det behøver ikke være voldsomme fester, hensynsløs kørsel på villavejen eller dynger af skrald, der antænder uvenskabet. Konstant både høj- og lavfrekvent støj fra en varmepumpe opsat tæt på skellet er rigeligt. Ifølge Videnscenter Bolius er klager over støj fra varmepumper et tiltagende problem, og de forudser, at det vil tage til, efterhånden som pumperne bliver mere udbredt.
Det er ikke noget, en forbruger har mulighed for at gøre selv. Det kræver specialiseret viden, som kun en fagmand har
Svend Vinther Pedersen
Mere viden – bedre produkter
Dette var en del af motivationen for ”Annex 51 - Varmepumpers akustiske signaturer”, der er titlen på det internationale forskningsprojekt, som Teknologisk Institut har været en del af, og som blev afsluttet denne sommer. Målet med projektet har været at samle al den eksisterende viden, finde endnu bedre løsninger og endelig udarbejde materiale og vejledninger til alle, der beskæftiger sig med produktion og installation af varmepumperne.
En af de danske tovholdere på projektet var seniorspecialist ved Teknologisk Institut, Svend Vinther Pedersen, og ifølge ham kan vi allerede nu forudse, at problemerne med støj vil blive mindre: ”Der en voksende bevidsthed blandt producenterne om, at støj er en konkurrenceparameter på linje med effektivitet. Vi oplever en meget stor efterspørgsel på viden om, hvordan man leverer produkter, der er så støjsvage som muligt, fordi markedet efterspørger det”, udtaler ham.
Bliv klogere på støj fra Varmepumper
• Læs mere om V-godkendelsesordning.
• Læs mere om Teknologisk Instituts kurser til opnåelse af VE-godkendelse.
Danmark har i den forbindelse en førende rolle internationalt. Teknologisk Institut og andre aktører som Energistyrelsen har i mange år haft fokus på netop støj fra varmpumper, og hvordan man kan mindske generne fra dem. Energistyrelsens støjberegner og medfølgende anbefalinger blev offentliggjort allerede tilbage i 2012, og Danmark har i mange år været et land, som andre lande og producenter har set til for at finde den bedste viden på området.
Flere VE-specialister
Et andet element, der ifølge seniorspecialisten vil få betydning for en fremtid med færre støjgener, er, at installatørerne i stadig højere grad bliver specialister i vedvarende energianlæg (VE) og dermed til både at beregne og vurdere støj fra varmepumper: ”Teknologisk Institut var de første til at udbyde VEG-kurser til installatører, hvor de blandt andet bliver klædt på til både at beregne og vurdere støj samt sikre, at varmepumperne er opsat efter alle kunstens regler, når det kommer til isolation, placering og afskærmning. Der er siden kommet mange flere kursusudbydere til, men det hænger naturligvis også sammen med, at tilskudsordningen til installation af en varmpumpe i dag er under forudsætning af, at installatøren har en VE-mærkning. Det skal i den forbindelse indskydes, at da tilskudsordningen blev introduceret for et år siden, blev der gjort en undtagelse fra dette krav. Simpelthen fordi der var for få, der havde fået mærkningen. På det tidspunkt var der 57 i Danmark. Da undtagelsen blev fjernet i foråret i år, var der næsten tusind, så det har virkelig taget fart”, siger han.
Installatøren som mytedræber
Med andre ord er der både på produktniveau og i forbindelse med opgraderingen af installatørernes viden udsigt til, at støjgener fra varmepumper vil blive mindre. Imidlertid skræmmer fortiden, og historier og myter om, hvor meget man enten selv eller ens naboer må døje med støj, kan ifølge Svend Vinther Pedersen være en barriere, der afholder forbrugerne fra at tage beslutningen om at få en pumpe sat op.
LÆS OGSÅ: Varmepumpe, solvarme og solceller i ét anlæg
Derfor er installatørens rolle vigtigere end nogensinde. Dels er det installatøren, der er sidste mand på bolden, når det kommer til den rette opsætning med isolering, afskærmning og afstand til for eksempel skel, men det er også installatøren, der kan give forbrugerne den rådgivning, som kan mane myterne i jorden og hjælpe med at vælge den rigtige løsning.
4 gode råd til vejledning af kunder for at mindske støjgener
1. Forklar, hvordan og hvorfor lyden fra en varmepumpe kan blive en støjgene. Lyd og støj er ikke det samme.
2. Fortæl om hvilke faktorer, der har betydning for, om en varmepumpe støjer, og hvad man kan gøre for at mindske det.
3. Lav beregninger for de forskellige modeller af varmepumper, og anbefal hvilken, der er bedst i den givne situation.
4. Bliv VE-godkendt og klædt på til både at beregne, vurdere og sikre den optimale opsætning til reduktion af støjniveauet fra en varmepumpe.
Og her er netop beregning af en installations forventede støjniveau vigtig: ”Groft sagt klapper fælden jo, når først varmepumpen er sat op. Der kan være mange grunde til, at der er behov for at foretage en måling, men i vejledningen af en kunde, er det installatørens viden om, hvordan man foretager en beregning af det forventede støjniveau, der er vigtig. Producenterne oplyser sjældent en pumpes maksimale støjniveau på pakken. Der skal man ind på deres hjemmeside og finde de relevante informationer, som så efterfølgende skal indgå i beregningen, der også inkluderer de forhold, hvorunder en installation skal laves. Det er ikke noget, en forbruger har mulighed for at gøre selv. Det kræver specialiseret viden, som kun en fagmand har”, understreger Svend Vinther Pedersen.
VE-godkendelsesordningen administreres af Energistyrelsen. For at en virksomhed kan opnå en VE-godkendelse kræver det, at mindst en medarbejder er VE-uddannet.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om varme & køling 2021