Varmepumper skal støje mindre

Problemer med støjgener fra varmepumper er en voksende bekymring blandt forbrugerne. Nyt internationalt forskningsprojekt med deltagelse af Teknologisk Institut vil klæde branchen på til at levere så støjsvage installationer som muligt.

”Der en voksende bevidsthed blandt producenterne om, at støj er en konkurrenceparameter på linje med effektivitet”, fortæller Svend Vinther Pedersen. Foto: Teknologisk Institut..

Naboskab kan være en udfordring, og støj er en af de hyppigste kilder til stridigheder over hækken. Men det behøver ikke være voldsomme fester, hensynsløs kørsel på villavejen eller dynger af skrald, der antænder uvenskabet. Konstant både høj- og lavfrekvent støj fra en varmepumpe opsat tæt på skellet er rigeligt. Ifølge Videnscenter Bolius er klager over støj fra varmepumper et tiltagende problem, og de forudser, at det vil tage til, efterhånden som pumperne bliver mere udbredt.

Det er ikke noget, en forbruger har mulighed for at gøre selv. Det kræver specialiseret viden, som kun en fagmand har

Svend Vinther Pedersen

Mere viden – bedre produkter
Dette var en del af motivationen for ”Annex 51 - Varmepumpers akustiske signaturer”, der er titlen på det internationale forskningsprojekt, som Teknologisk Institut har været en del af, og som blev afsluttet denne sommer. Målet med projektet har været at samle al den eksisterende viden, finde endnu bedre løsninger og endelig udarbejde materiale og vejledninger til alle, der beskæftiger sig med produktion og installation af varmepumperne.

En af de danske tovholdere på projektet var seniorspecialist ved Teknologisk Institut, Svend Vinther Pedersen, og ifølge ham kan vi allerede nu forudse, at problemerne med støj vil blive mindre: ”Der en voksende bevidsthed blandt producenterne om, at støj er en konkurrenceparameter på linje med effektivitet. Vi oplever en meget stor efterspørgsel på viden om, hvordan man leverer produkter, der er så støjsvage som muligt, fordi markedet efterspørger det”, udtaler ham.

Bliv klogere på støj fra Varmepumper

• Læs mere om V-godkendelsesordning.
• Læs mere om Teknologisk Instituts kurser til opnåelse af VE-godkendelse.
 

Danmark har i den forbindelse en førende rolle internationalt. Teknologisk Institut og andre aktører som Energistyrelsen har i mange år haft fokus på netop støj fra varmpumper, og hvordan man kan mindske generne fra dem. Energistyrelsens støjberegner og medfølgende anbefalinger blev offentliggjort allerede tilbage i 2012, og Danmark har i mange år været et land, som andre lande og producenter har set til for at finde den bedste viden på området.

”Vi oplever en meget stor efterspørgsel på viden om, hvordan man leverer produkter, der er så støjsvage som muligt, fordi markedet efterspørger det”, fortæller Svend Vinther Pedersen. Foto: Teknologisk Institut..

Flere VE-specialister
Et andet element, der ifølge seniorspecialisten vil få betydning for en fremtid med færre støjgener, er, at installatørerne i stadig højere grad bliver specialister i vedvarende energianlæg (VE) og dermed til både at beregne og vurdere støj fra varmepumper: ”Teknologisk Institut var de første til at udbyde VEG-kurser til installatører, hvor de blandt andet bliver klædt på til både at beregne og vurdere støj samt sikre, at varmepumperne er opsat efter alle kunstens regler, når det kommer til isolation, placering og afskærmning. Der er siden kommet mange flere kursusudbydere til, men det hænger naturligvis også sammen med, at tilskudsordningen til installation af en varmpumpe i dag er under forudsætning af, at installatøren har en VE-mærkning. Det skal i den forbindelse indskydes, at da tilskudsordningen blev introduceret for et år siden, blev der gjort en undtagelse fra dette krav. Simpelthen fordi der var for få, der havde fået mærkningen. På det tidspunkt var der 57 i Danmark. Da undtagelsen blev fjernet i foråret i år, var der næsten tusind, så det har virkelig taget fart”, siger han.

Installatøren som mytedræber
Med andre ord er der både på produktniveau og i forbindelse med opgraderingen af installatørernes viden udsigt til, at støjgener fra varmepumper vil blive mindre. Imidlertid skræmmer fortiden, og historier og myter om, hvor meget man enten selv eller ens naboer må døje med støj, kan ifølge Svend Vinther Pedersen være en barriere, der afholder forbrugerne fra at tage beslutningen om at få en pumpe sat op.

LÆS OGSÅ: Varmepumpe, solvarme og solceller i ét anlæg

Derfor er installatørens rolle vigtigere end nogensinde. Dels er det installatøren, der er sidste mand på bolden, når det kommer til den rette opsætning med isolering, afskærmning og afstand til for eksempel skel, men det er også installatøren, der kan give forbrugerne den rådgivning, som kan mane myterne i jorden og hjælpe med at vælge den rigtige løsning.

4 gode råd til vejledning af kunder for at mindske støjgener

1. Forklar, hvordan og hvorfor lyden fra en varmepumpe kan blive en støjgene. Lyd og støj er ikke det samme.
2. Fortæl om hvilke faktorer, der har betydning for, om en varmepumpe støjer, og hvad man kan gøre for at mindske det.
3. Lav beregninger for de forskellige modeller af varmepumper, og anbefal hvilken, der er bedst i den givne situation.
4. Bliv VE-godkendt og klædt på til både at beregne, vurdere og sikre den optimale opsætning til reduktion af støjniveauet fra en varmepumpe.

Og her er netop beregning af en installations forventede støjniveau vigtig: ”Groft sagt klapper fælden jo, når først varmepumpen er sat op. Der kan være mange grunde til, at der er behov for at foretage en måling, men i vejledningen af en kunde, er det installatørens viden om, hvordan man foretager en beregning af det forventede støjniveau, der er vigtig. Producenterne oplyser sjældent en pumpes maksimale støjniveau på pakken. Der skal man ind på deres hjemmeside og finde de relevante informationer, som så efterfølgende skal indgå i beregningen, der også inkluderer de forhold, hvorunder en installation skal laves. Det er ikke noget, en forbruger har mulighed for at gøre selv. Det kræver specialiseret viden, som kun en fagmand har”, understreger Svend Vinther Pedersen.

VE-godkendelsesordningen administreres af Energistyrelsen. For at en virksomhed kan opnå en VE-godkendelse kræver det, at mindst en medarbejder er VE-uddannet.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Denne artikel er del af et tema:

Tema om varme & køling 2021

Relateret indhold

25.04.2024Installator.dk

Ahlsell Danmark kåret som Danmarks bedste salgsorganisation

25.04.2024Installator.dk

Gymnasie-udspil fra DI og Dansk Metal får opbakning fra Tekniq

23.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan undgår du støjgener fra din varmepumpe

23.04.2024Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

Kortsigtede løsninger med langsigtede konsekvenser

17.04.2024Installator.dk

Ny status: 122,000 danske hjem må fortsat vente på afklaring

16.04.2024Installator.dk

Private svigter varmepumperne: ”Jeg synes, jeg klarer mig godt, men jeg kæmper også hele tiden”

15.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO Delta passer perfekt til PVT-projekt

15.04.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer opfyldning af fjernvarmepuljen

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning