21.02.2019  |  EL  |  Belysning

LED-belysning på statsvejene kan nedsætte energiforbruget med 70 procent

Hvis de konventionelle armaturer bliver udskiftet på statsvejene, kan det spare samfundet for 2.000 ton CO2 årligt, viser beregninger fra Vejdirektoratet.

Det er ikke nyt at LED-lys er det klimavenlige valg, når vi snakker om belysning. Vejdirektoratet har udregnet, hvor meget CO2-udslippet kan reduceres, hvis belysningen på statsvejnettet bliver udskiftet til LED-pærer. Beregningen viser, at det vil løbe op i en besparelse på 2.000 ton årligt.

Læs også: Ny LED-belysning giver bornholmerne lyset tilbage om natten

LED-belysningen vil medføre en årlig energibesparelse på næsten 10,3 GWh ud af et forbrug på 14,6 GWh, estimerer Vejdirektoratet. Det svarer til en besparelse på omkring 70 procent i forhold til energiforbruget i dag, skriver Ingeniøren.

”En besparelse på ca. 10,3 GWh svarer til en besparelse på cirka 2.000 ton CO2 pr. år”, oplyser Vejdirektoratet. Men det forudsætter, at lyset dæmpes om natten.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har sendt beregningen til Folketingets transportudvalg, som et svar på et spørgsmål fra Socialdemokratiet.

Hvis hele statsvejnettets belysning skal udskiftes til LED-lys, vil det koste statskassen omkring 320 millioner kroner, oplyser ministeren.

Investering der kan tjenes ind igen
Pengene, der skal finansiere belysningsudskiftningen, kan ifølge Vejdirektoratet tjenes ind på 25-30 år alene på baggrund af energibesparelserne, med udgangspunkt i en kWh-pris på 1,82 kroner.

Men indtjeningsperioden halveres, hvis der medregnes besparelser på drift og vedligeholdelse.

”Hvis man medtager øvrige besparelser i form af færre udgifter til drift og vedligehold skønnes udgiften til udskiftning til LED-armaturer tjent ind på i størrelsesordenen 12 til 15 år”, skriver Vejdirektoratet.

Læs også: Sikkerhedsstyrelsen: Vær særligt opmærksom på LED-belysning

På nuværende tidspunkt har Vejdirektoratet ikke pengene til at lave udskiftningen, så det kan have lange udsigter. I 2019 planlægger Vejdirektoratet dog at udskifte cirka 2.000 armaturer på hovedlandevejsnettet, ud af de 30.000 eksisterende armaturer.

- SDN

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere