Ventilationsloft giver køkkenansatte et bedre arbejdsmiljø
Hos Venti har man udviklet et 70 kvadratmeter stort ventilationsloft til køkkenet hos Jyske Bank. Fokus har været på effektiv udsugning af stegeos og damp, samt nem rengøring.
I køkkenet hos Jyske Bank laves der dagligt varm mad til godt 600 medarbejdere fordelt på flere af bankens lokationer.
Og når der skal laves mad til så mange, kan de hængende emnhætter både være til gene og spærre for lys og luft for de fire faste medarbejdere samt et par medarbejdere i rotation.
Derfor har man hos Jyske Bank fået nyt køkken, hvori Venti, der leverer og rådgiver om ventilationsløsninger, har installeret et 70 kvadratmeter stort ventilationsloft - og det er noget, køkkenchef Mads Birk ser mange fordele ved:
”I vores daglige arbejde i ’det varme køkken’ er det rart ikke at have emhætter hængende og spærre for lys og luft over gryder og pander. Det gør køkkenet mere lyst og venligt”.
Samtidig sætter personalet pris på, at loftet er nemt at rengøre. Således er loftet lavet i rustfrit stål og kan derfor hurtigt rengøres med en moppe og sprit.
Læs også: Nyt målesystem løfter ventilationsbranchen
TS-filtersystem til udskilning af fedt
I det 70 kvadratmeter store loft samles det udskilte fedt i filtret og kan tappes af via ventilen på filtrets underside. Filterkabinet og separationsplade kan også demonteres og rengøres i opvaskemaskinen.
Det anvendte TS-filtersystem er særligt udviklet til udskilning af fedt i produktionskøkkener, da det effektivt kan gennemføre fedtudskilningen uafhængigt af luftmængde og tryk.
TS-filtret er især velegnet til energibesparende miljøer og ved brug af varmegenvinding samt variable luftmængder, da udskilningsgraden er høj selv ved lave luftmængder.
Ved en partikelstørrelse 4µm udskilles op mod 80 procent, og for partikler med en størrelse på 8 µm er udviklingsgraden 98 procent.
Læs også: Ny rapport: Vigtigt med godt indeklima på de danske folkeskoler
Løbende sikring af optimal drift
Maskinmester Leo Høeg har det daglige ansvar for blandt andet driften af emhætterne i køkkenet. Her har han mulighed for at overvåge og ændre i VAV-styringen via bygningens CTS-anlæg og kan dermed løbende sikre en optimal drift.
Systemet tilpasser automatisk luftmængden til det aktuelle behov, så det følger varme- og fugtbelastningen:
”I det professionelle køkkenmiljø varierer ventilationsbehovet enormt, og der ligger store besparelser på driften ved at etablere behovsstyret ventilation, som ses hos Jyske Bank”, fortæller Christian Rothmann, der er salgschef hos Venti.
At der findes besparelser ved behovsstyret ventilation er noget, Leo Høeg kan nikke genkendende til:
”For os har arbejdsmiljøet og kvaliteten af luften i køkkenet været i fokus sammen med det energibesparende. Vi oplever i dag en væsentlig reduktion i luftmængden, hvilket er en stor fordel sammen med den positive indvirkning på det daglige arbejdsmiljø”.
- EL