Vestas går med i forskningsprojekt om flowbatterier
Sammen med tre universiteter og to mindre virksomheder fra den danske batteriindustri vil Vestas udvikle flowbatterier, der skal kunne oplagre energi fra solceller og vindmøller.
Vestas er gået med i et forskningsprojekt på DTU, der håber på at udvikle nye og bedre batterier til vedvarende energi.
Projektet, der går under navnet Orbats, består i, at såkaldte flowbatterier skal kunne oplagre energi produceret fra solceller og vindmøller, så den kan frigives til elnettet, når der er overskyet eller vindstille, skriver borsen.dk.
Læs også: Det første store batteri i Danmark er nu en del af elnettet
Mere specifikt er målet at skabe batterier, der ikke er afhængige af dyre, sjældne og potentielt forurenende metaller. Samtidig skal energien lagres i væsker ved hjælp af almindelige kemiske processer:
”Orbats vil erstatte det dyre grundstof vanadium og i stedet bruge bæredygtige løsninger baseret på vandopløselige organiske materialer. Projektet vil ikke bare udvikle de nye materialer, men også de særlige styringsstrategier, der skal til for at optimere de nye batteriers ydeevne”, skriver parterne bag projektet i en pressemeddelelse.
Vil udvide forretningen til mere end vindmølleproduktion
Hos Vestas har man valgt at deltage i projektet som et led i at udbrede forretningen til flere områder end bare vindmølleproduktion.
Hybridområdet er de seneste år blevet en del af Vestas’ vækststrategi, og for nylig kunne selskabet annoncere, at det er blevet en del af et 60 megawatt-projekt i Australien med både vindmøller, solceller og batterier, skriver borsen.dk:
”Flowbatterier og Orbats er interessante, fordi de udover øget stabilitet potentielt også kan sænke prisen på energilagring og herved øge stabiliteten og i sidste ende mængden af vedvarende energi i elnettet”, forklarer Bo Svoldgaard, innovationschef i Vestas, til Ritzau.
Læs også: Elinstallatører skal fremover registrere batterier
Selvom prototypen på Orbats ventes at blive i en størrelsesorden på 5 til 25 kilowatt, er ambitionerne højere for fremtiden. Det er dog endnu usikkert, hvilke størrelser der skal til for at gøre de nye flowbatterier kommercielt anvendelige, samt hvornår det er sandsynligt, skriver borsen.dk.
DTU’s projekt løber over tre og et halvt år og har et budget på 25 millioner kroner, hvoraf Innovationsfonden bidrager med tre fjerdedele.
Udover DTU og Vestas deltager Aarhus Universitet, Harvard Universitet og to mindre virksomheder fra den danske batteriindustri.
- EL