22.11.2019  |  VVS  |  Varme og køling

Vesttherm udvikler varmepumper med naturligt kølemiddel

Vesttherm har udviklet to nye varmepumper til varmt brugsvand, der benytter naturlige kølemidler og er mere energieffektive sammenlignet med tilsvarende produkter med kunstige kølemidler.

Det er nu lykkedes for producenten Vesttherm i Esbjerg at udvikle en ny generation af sine varmepumper til fremstilling af varmt vand til familiehuse, der bruger propan som kølemiddel.

Læs også: Forskere tester klimavenligt kølemiddel til varmepumper

I projektet er der bygget flere prototyper og foretaget en lang række test i laboratorium, og undervejs i projektet blev det besluttet at satse på at bygge to størrelser af varmepumpen – en stor model og en lille model. Den store model skal fortsat kunne levere varmt vand til et familiehus, mens den lille model er beregnet til lejligheder og små huse. Sidstnævnte er et helt nyt produkt, som ikke tidligere har været på markedet.

Den store model er testet til at have en effektivitet (COP) på 3,52, og det er 12 procent bedre end den tilsvarende HFC-model. Den lille model (med mindre kompressor) er målt til en COP på 3,20. Begge produkter er i energiklasse A+ for vandvarmere.

”Vi har haft enorm succes med at markedsføre begge modeller – bl.a. på verdens største VVS-messe i Frankfurt i år. Vi har allerede solgt og produceret hundredvis af den lille model, og vi forventer, at salget vil stige kraftigt i de næste år”, siger direktør i Vesttherm, Torben Lauridsen, og fortsætter:

”Vi har allerede mange aftaler med store europæiske kunder, som installerer produkterne i private hjem, og der er også allerede opstillet produkter i danske hjem”.

Har lavet risikoanalyse af produktet
Da Vesttherm har haft lidt sværere ved at sælge den store model, er der foreløbigt blevet produceret et mindre antal af modellen, som indeholder 350 g propan. Hidtil har det været sådan, at når der er mere end 150 g brændbart kølemiddel, så skal man gøre noget ekstra for at gøre produktet sikkert.

Der er lavet en risikoanalyse af produktet, som fortæller, at når den installeres i et rum på syv m2 og med mindst to meter til loftet, så er der ikke nogen brandrisiko. Alternativt skal der være udluftning af rummet. Det har ifølge Vesttherm dog hidtil været lidt svært at overbevise OEM-kunder om, at disse kan overbevise deres kunder om dette forhold. Derfor foretrækker de fleste kunder stadig HFC-modeller.

”De nationale og internationale miljømålsætninger og regler betyder, at vi er nødt til at vænne os til at benytte brændbare kølemidler”, siger projektleder i Køle- og Varmepumpeteknik på Teknologisk Institut, Per Henrik Pedersen, og fortsætter:

”Vi har det allerede i husholdningskøleskabe og i professionelle køleskabe. Det vil også komme i varmepumper. Propan og andre kulbrinter er rigtig fine kølemidler med gode termodynamiske og miljømæssige egenskaber”.

Læs også: Dansk Energi støtter grønne varmepumpe-projekter

Teknologisk Institut indgik i projektet som projektleder og foretog beregninger og test. Derudover deltog Ebmpapst (ventilatorer) og Vonsild Consulting (sikkerhed ved brug af brændbare kølemidler).

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere