26.04.2022  |  EL  |  Energi

Vigtigt rygstød til den grønne omstilling i regeringens udspil

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker man op om, at regeringen med dagens ”Danmark kan mere II”-udspil vil sætte en deadline for brugen af naturgas i Danmark i 2028. Der er brug for at sætte yderligere fart på den grønne omstilling og udfasningen af naturgas, men detaljerne udestår, hvis det skal lykkes at nå i mål.

Hos Danmarks TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer man til, at politikerne under de videre forhandlinger om udspillet hurtigt får skabt klarhed over virksomhedernes muligheder for at løfte deres del af den grønne omstilling – eksempelvis hvis den enkelte virksomhed skal skifte fra naturgas til el.

”Regeringens udspil er ventet med længsel, og vi kan kun glæde os over, at den grønne omstilling nu rykkes endnu højere op på den politisk prioriteringsliste. Det er vigtigt for klimaet, samfundsøkonomien og Danmarks uafhængighed af russisk gas”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne oven på regeringens præsentation af ”Danmark kan mere II” og fortsætter:

”Dagens udspil er fyldt med gode intentioner om eksempelvis udbygning af solceller og vindmøller, men vi har brug for en mere klar køreplan for dansk erhvervsliv og de danske boligejere, der bor i landområderne. Hvem skal betale, og hvornår har investeringen tjent sig hjem?”, konstaterer Troels Blicher Danielsen. Han uddyber:

“Det er helt centralt, at forhandlingerne kommer hurtigt i gang og fokuserer på både de langsigtede initiativer og på dem, der virker her og nu, og her er ikke mindst en ensartet og retfærdig CO2-afgift for virksomhederne helt centralt. For der er ingen tid at spilde.”

LÆS OGSÅ: Ordrestyring automatiserer nu straks-betaling af fakturaer til mindre håndværkere

Tiltrængt opgør med bureaukrati

Regeringen lægger op til en markant udbygning af den vedvarende energiproduktion.

”Vi glæder os også over, at der med dagens udspil ser ud til at blive sat fart på udbygningen af de vedvarende energikilder som en vej til grønnere energiproduktion. Men det er vigtigt, at man under forhandlingerne får kigget på de bureaukratiske stopklodser, der eksempelvis gør det unødigt besværligt for både kommuner, virksomheder og private boligejere at etablere nye anlæg. Fx virker det decideret fjollet, at en virksomhed ikke må dele el fra deres eget solcelletag med virksomhedens anden bygning, hvis de to bygninger ikke ligger på samme matrikel.”

Han peger også på udspillets forslag om at udfase naturgassen i 2028 og få boligejerne over på fjernvarme eller varmepumper.

”Det er en rigtig prioritering, at 400.000 boligejerne med olie- eller gasfyr skal have brev allerede i år, men hvis beskeden i brevet er, at ”du kan få fjernvarme i 2028”, hvor stiller det så borgere i mellemtiden? Og bliver det privatøkonomisk attraktivt, eller er den enkelte bedre stillet med varmepumpen, når tiden kommer? Der er behov for at man giver den enkelte boligejer meget klar besked om præcis tidshorisont og økonomi, og også hjælper med nogle midlertidige foranstaltninger, hvis fjernvarmen har lange udsigter”, siger Troels Blicher Danielsen.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere