Vismændene advarer: Dårlig beslutning at afvikle gasfyr inden 2035
Et flertal på Christiansborg vil afvikle gasfyr i private hjem inden 2035. Men det er ikke den rigtige vej at gå, mener de økonomiske vismænd i deres nye miljøøkonomiske rapport.
Interessen for at udskifte den forssile opvarmning er faldet i takt med gaspriserne og samtidig er en lang række fjernvarmeprojekter udfordret af højere etableringspriser og et højt renteniveau.
Det kan ses på antallet af gasfyrede privatboliger, hvor færre nu opsiger gasforsyningen end i starten af 2023.
Og den politiske aftale om, at private husstande helt skal afvikle gassen gavner ikke den grønne omstilling, mener formandskabet for Det Økonomiske Råd. Tvært imod.
Et forbud vil gøre det både sværere og dyrere at nå de danske klimamål, fastslår vismændene.
De peger på, at biogassen, der ifølge FN´s klimapanel regnes for at være klimaneutralt, vil fylde mere og mere i nettet - og være enerådende, når den fossile naturgas efter planen udfases fra 2030.
“Et forbud mod at husholdninger bruger biogas kan således indebære, at nogle af de berørte husholdninger er nødt til at anvende varmekilder, der er væsentligt dyrere. Den reducerede efterspørgsel, som forbuddet medfører, vil samtidig reducere prisen på biogas og dermed gøre dets produktion mindre rentabel,” hedder det i rapporten.
Og den konklusion hilses velkommen af Søren Pind, der er formand for brancheorganisationen Biogas Danmark.
“Nu gik der hul på posen. Rapportens konklusioner er en konsolidering af den sunde fornuft. Simpelthen! Et forbud mod gasfyr giver hverken klimamæssig eller samfunds- og privatøkonomisk mening,” fastslår Søren Pind overfor Jyllands-Posten.
Han opfordrer Folketinget til at genoverveje opgøret med de private gasfyr og samtidig afskaffen den nuværende CO2-afgift på den CO2-neutrale biogas og indføre et stop for salg af fossil naturgas til private varmekunder fra 2030, skriver Jyllands-Posten.
Da tilslutningen til naturgasnettet toppede, lå antallet på 380.000 private husstande. Ved udgangen af juni lå tallet på 292.000 tilslutninger.
Regeringens nationale energikrisestab NEKST udgav i foråret en rapport, hvor det blev fastslået, at der trods de politiske ambitioner vil være ikke nul, men omkring 140.000 boliger, der i 2035 er tilsluttet gasnettet.
-emte