VVS’ernes løn stiger, men der er store regionale forskelle
Selv om VVS’ernes gennemsnitsløn steg med 1,9 procent i 2020, er der stor regionale forskelle i lønudviklingen. Det viser tallene fra Blik- og Rørarbejderforbundets årlige lønstatistik.
Efter stigning i ledigheden da coronakrisen tog fat i Danmark, kom VVS-branchen hurtigt tilbage på sporet. Det ses på Blik- og Rørarbejderforbundets årlige lønstatistik.
Siden forrige lønstatistik er den gennemsnitlige timeløn i VVS-branchen steget med 3,98 kroner i timen. Det svarer til en fremgang på 1,9 procent, og det giver en gennemsnitlig timeløn for alle VVS’ere på 206,74 kroner i timen. I samme periode steg forbrugspriserne ifølge Danmarks Statistik med blot 0,4 procent, og dermed er de timelønnede VVS’eres realløn steget med 1,5 procent. Det skriver Blik og Rørarbejdsforbundet i en pressemeddelelse.
Men trods fremgang i den gennemsnitlige timeløn, viser den årlige lønstatistik også, at der er store regionale forskelle i lønudviklingen. Det er særligt i København og hovedstadsområdet, at lønningerne er steget mest. Det er dog også et område, hvor byggeaktiviteten og efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft har været høj. I den øvrige del af landet er lønfremgangen noget mere beskeden, og flere steder er der endda registreret en tilbagegang i den gennemsnitlige timeløn. Det gælder blandt andet på Fyn og Bornholm.
”Det hænger ikke sammen med den beskæftigelse, vi har, og der ligger derfor en politisk opgave foran os med at få udlignet de regionale forskelle”, siger Niels Braaby, der er næstformand hos Blik- og Rørarbejderforbundet.
-CH