Installatører: Flere barrierer for god efteruddannelse
Udsolgte kurser, forkert indstilling og tidskrævende refusioner. Installatørpanelet oplever blandede barrierer, når det kommer til efteruddannelse.
-Hvad ser du som de største barrierer for god efteruddannelse?
Jesper Knopp, Knopp VVS: Vi har det for godt
Jeg har tænkt meget over det, og jeg er kommet frem til, at den største barriere er, at vi har det for godt. Der er mange dygtige svende, og der er mangel på kvalificeret VVS-arbejdskraft; men der er også et problem med indstillingen til at dygtiggøre sig. Der er for mange, der holder sig tilbage med at efteruddanne sig, fordi de mangler sult og ikke kan se, hvorfor de skal bruge energien på det, når det nu går udmærket, som det er.
Jeg oplever, at mestre er positive over for efteruddannelse, men at de selvfølgelig også tænker sig om. Men de har svært ved at sælge efteruddannelser til svendene. Det ser jeg som et kæmpeproblem for hele installationsbranchen.
Stig Andresen, Andresens VVS: Der er udsolgt
Den største forhindring for vores efteruddannelse er, at vi meget ofte støder på, at der ikke er plads på uddannelsen. Vi har tit et behov her-og-nu for lidt efteruddannelse i fjernvarme, svejsning, naturgas, køleteknik, automatik eller andet, men vi oplever alt for ofte, at kurset er overtegnet af ledige, der selvfølgelig også skal opgraderes.
Det er et stort problem for os, og det gælder over hele linjen af udbydere af efteruddannelse.
Læs også: Installatører: Håndværkerfaget savner anerkendelse
René Søndergaard, A. Søndergaard A/S: Refusioner er bøvlet
Jeg oplever, at udbuddet inden for vores område, som primært er intelligente installationer, er godt. Vi finder gode kurser både hos erhvervsskolerne og hos leverandører. Vi havde for eksempel for nylig besøg af Solar, der fortalte os om en ny type alarmer.
Den eneste barriere, jeg oplever, er, at det kan være svært og tidskrævende at finde ud af, hvor og hvordan vi ansøger om refusionsopgørelser. Det kunne godt gøres mere enkelt.