Kan en grov email være grund nok til at opsige en tillidsrepræsentant?
Få svar på, om en grov email sendt til en samarbejdspartner kan berettige en opsigelse af en virksomheds tillidsrepræsentant.
Efter overenskomsten for industri og VVS skal en opsigelse af en tillidsrepræsentant begrundes i tvingende årsager. Forud skal der begæres et mæglingsmøde overfor tillidsrepræsentants fagforbund, hvor det drøftes om grundlaget for en opsigelse er til stede.
Virksomheden fastholdt, at der forelå tvingende årsager og tillidsrepræsentanten kunne derfor opsiges med et opsigelsesvarsel på fem måneder. Fagforbundet var ikke enig heri og rejste krav om en betydelig godtgørelse for usaglig opsigelse.
En tillidsrepræsentant tilhører en særlig beskyttet medarbejdergruppe og opsigelse kan kun gennemføres gennem en fagretlig behandling, opsigelsesvarslet er som minimum fem måneder og der skal foreligge tvingende årsager. Gennem årene er spørgsmålet ofte blevet prøvet om hvorvidt, der forelå de fornødne tvingende årsager.
I en nylig sag havde en virksomheds tillidsrepræsentant henvendt sig direkte via mail til en ekstern samarbejdspartner og i denne mail angrebet de arbejdsmetoder, den eksterne samarbejdspartner benyttede. Virksomheden blev kontaktet af den eksterne samarbejdspartner med baggrund i mailen fra tillidsrepræsentanten og var rystet og foruroliget over udtalelserne i mailen.
Læs også: Når en fyret medarbejder nægter at forlade firmafesten
På baggrund af denne adfærd fra tillidsrepræsentanten bad virksomheden Arbejdsgiverne om at indlede en fagretlig behandling af sagen efter overenskomstens regler herom. Dette blev meddelt tillidsrepræsentanten ved et fortroligt møde.
Få dage efter indledte kollegaerne på virksomheden en arbejdsnedlæggelse med baggrund i, at tillidsrepræsentanten var blevet opsagt. Denne arbejdsnedlæggelse blev efterfølgende erklæret overenskomststridig. Tillidsrepræsentanten oplyste ikke under arbejdsnedlæggelsen tilstrækkeligt overfor kollegaerne, at han ikke var opsagt. Spørgsmålet var, om tillidsrepræsentanten havde handlet korrekt.
Svar:
Den faglige voldgift kom frem til følgende resultat: Stillingen som tillidsrepræsentant indebærer en pligt til at optræde loyalt, således at der også fra arbejdsgiverens side kan være den tillid, som virket som tillidsrepræsentant og den særlige beskyttelse mod afskedigelse, forudsætter.
Tillidsrepræsentantens henvendelse på mail til den eksterne samarbejdspartner må både af karakter, indhold og sprogbrug anses for groft illoyal overfor virksomheden. På denne baggrund blev der givet virksomheden medhold i, at der forelå tvingende årsager til at afskedige tillidsrepræsentanten.
Læs også: Er det bortvisningsgrund at bruge arbejdstelefonen til private indkøb?
Juridiske svar
Arbejdsgivernes juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.
Beskrivelsen af ovenstående retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.
Med hensyn til forløbet i forbindelse med arbejdsnedlæggelsen bemærkes, at det var tillidsrepræsentantens situation, som kollegaerne begrundede den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse med, og at der derfor måtte påhvile ham en særlig pligt til fra starten af at gøre det fuldstændig klart for montørerne, at han ikke var blevet opsagt, men at der alene var indledt en fagretlig behandling af spørgsmålet om opsigelse i henhold til overenskomstens regler herom. Den pligt levede tillidsrepræsentanten ikke op til.
På baggrund af disse to forhold fik virksomheden medhold i, at der forelå de fornødne tvingende årsager ved opsigelsen af tillidsrepræsentanten.