03.08.2017  |  VVS  |  Branchen

Nu er det igen blevet attraktivt at være faglært

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik mener to ud af tre danskere, at det i dag er mere eller lige så attraktivt at være faglært som for ti år siden. Det kniber dog stadig med at vække de unges interesse.

Selvom erhvervsskoler og livet som lærling ikke altid haft det bedste ry hos uddannelsesvejlederne i skolerne, ser det i øjeblikket anderledes ud, hvis man spørger forældre, lærere og uddannelsesvejledere.

I en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik mener to ud af tre danskere nemlig, at det i dag er blevet mere eller lige så attraktivt at være faglært, som det var for ti år siden, og især danskere i alderen 30+ er positive:

”Det er glædeligt, at langt størstedelen af danskerne mener, at livet som faglært er blevet mere attraktivt. Vi kan glæde os over, at fordommene om en faglært uddannelse så småt er ved at fordufte”, siger Louise Pihl, der er underdirektør i Dansk Byggeri.

Hun understreger dog samtidig, at der stadig ligger et stort arbejde forude, når det kommer til at få den yngre del af befolkningen med på vognen.

Læs også: Flere unge søger ind på de tekniske uddannelser

Skal vække de unges interesse
Blandt de 16-29 årige er det kun halvdelen, der mener, at det er lige så attraktivt eller mere attraktivt at være faglært – og det skal der gøres noget ved, mener Dansk Byggeri:

”Det er selvfølgelig helt centralt, at vi får de unge med på vognen. De er jo de vigtigste spillere i kampen for flere faglærte. Og selvom vi ved, at forældrenes meninger betyder meget for de unges uddannelsesvalg i dag, så skal vi fortsætte det hårde arbejde for at gøre det attraktivt at tage en uddannelse som fx tømrer eller struktør”, siger Louise Pihl og fortsætter:

”Vi står i en situation, hvor vi i 2027 kan risikere at mangle 73.000 faglærte, hvoraf de 17.000 kommer til at mangle i bygge- og anlægsbranchen. Det er noget, vi er nødt til at handle på”.

Læs også: Tekniq: Mangel på elever på VVS-energiuddannelsen

Virksomhedsbank skal sikre flere faglærte
Hos Dansk Byggeri har man blandt andet iværksat en virksomhedsbank, som skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Her har skoler mulighed for at finde virksomheder i deres lokalområde, der har lyst til at vise deres håndværk frem, så elever tidligt i livet møder dygtige fagfolk, der er glade og stolte af deres erhverv:

”Lige nu har knap 100 virksomheder tilmeldt sig virksomhedsbanken, og vi håber, at den kan være med til at give de unge nogle gode oplevelser på egen krop, så de får lyst til at prøve kræfter med alle de jobs, man kan få med en faglært uddannelse i bagagen”, siger Louise Pihl.

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere