Samarbejde mellem TEC og TDC sikrer nyt speciale og flere praktikpladser
TEC på Frederiksberg samarbejder med TDC Group om at uddanne elektrikere med speciale i netværk og datakommunikation. Samarbejdet betyder, at elektrikerlærlingene for nye, tidsaktuelle kompetencer og at de samtidig er sikret en praktikplads.
I takt med at Danmark bliver mere og mere digitaliseret, og flere får integreret Internet of Things, vokser behovet for medarbejdere med kompetencer inden for it-netværk og datakommunikation. Derfor arbejder uddannelsesinstitutionen TEC på Frederiksberg sammen med televirksomheden TDC Group om at uddanne elektrikere med netop netværk og datakommunikation som speciale.
Uddannelsen tager fire år og indeholder ud over praktikken hos TDC også praktik hos elinstallatørvirksomheden Fugmann, så lærlingene opnår en bred palet af elektrikerkompetencer. Hos TEC er man begejstrede for elevernes nye muligheder for at specialisere sig:
”Elektrikeruddannelsen står i dag meget stærkt med en række nye muligheder, der styrker fleksibiliteten for at tillære sig specialer, som mange mere specialiserede virksomheder efterspørger”, siger udviklingsdirektør hos TEC Frederiksberg, Kristian Stagis. Han fortsætter:
”De nye muligheder betyder også, at man kan bruge en kombinationsaftale, hvor flere virksomheder deler en lærlings praktikophold. Her har samarbejdet mellem TDC Group og Fugmann været rigtig godt, og vi kan se, at det skaber en endnu stærkere profil hos lærlingen, fordi det ofte medfører en høj grad af relevans i lærlingens forskellige praktikforløb”.
TDC: Det er et samfundsansvar at tilbyde praktikpladser
Lige nu er der mangel på kvalificeret arbejdskraft i mange faglærte brancher – blandt andre i elektrikerfaget. Koncerndirektør hos TDC, Jens Aaløse, håber, at den nye elektrikeruddannelse kan få flere unge til at se de mange muligheder, der er som elinstallatør:
”Den nye specialiserede elektrikeruddannelse giver mulighed for at arbejde med de teknologier, som er med til at drive vores samfund frem. Teknologier, som understøtter udviklingen af vores sygehuse, som gør vores dagligdag lettere, og som skaber grundlaget for nye forretningsmodeller, der kan styrke erhvervslivets konkurrenceevne og dermed væksten i samfundet”, siger Jens Aaløse. Han tilføjer:
”Finder man ud af, at man har en leder i maven, giver vi hos TDC Group mulighed for at videreuddanne sig og skabe en lederkarriere – den mulighed giver en erhvervsuddannelse altså også”.
Læs også: Lærlinge vil kun søge lokale praktikpladser
Det er blandt andet manglen på praktikpladser, der får unge til at vælge erhvervsuddannelserne fra, og derfor skal flere virksomheder blive bedre til at oprette praktikpladser, mener Jan Heltborg, underdirektør hos TDC Group. I televirksomheden er holdningen, at man som virksomhed har et samfundsansvar for at uddanne lærlinge og sikre fremtidens kompetencer. Derudover får TDC også selv en masse ud af at tage lærlinge ind:
”Selvom det kræver ressourcer at tage lærlinge ind, så får man som virksomhed adgang til den nyeste viden, hvilket er vigtig for at holde sig up to date”, forklarer Jan Heltborg.
Læs også: Installatører vil ansætte flere lærlinge for at lette rekruttering i fremtiden
TDC har pt. otte elektrikerlærlinge. Selvom ordningen indtil videre kører som et forsøgsprojekt, er der allerede planer om at tage et nyt hold på otte lærlinge ind i maj 2018. TDC Group forventer at fortsætte det årlige indtag, således at virksomheden har 32 elever efter fire år.
-CHM