Slut med dårlig sikkerhed på overvågningsudstyr

Producenter af overvågningsudstyr er i fuld gang med at bygge sikkerhed ind i kameraer, sensorer og dørsystemer. Det sker som konsekvens af, at mere og mere overvågningsudstyr bliver netværksbaseret og dermed udsat for hackeres angreb. Fremtidens overvågning bliver sikre, intelligente helhedsløsninger, hvor hardware, netværk og cloud kombineres, lyder det fra de store producenter.

Hvor de fleste overvågningskameraer i dag er lokale løsninger, så har Bosch Security som mål, at alle enheder, de langer over disken fra år 2020, skal være netværksbaserede. Foto: Bosch. .

Overvågningskameraer, der er pivåbne for nysgerrige på internettet, skal være fortid. Leverandørerne af overvågningskameraer er begyndt at vågne op, og tager nu skridt til at sikre deres komponenter på et helt andet niveau end tidligere. Det sker blandt andet helt lavpraktisk ved at skrotte proceduren med at have standardadgangskoder på kameraer, som er nemme at gætte.

Anders Karlsson er produktchef for Bosch Security Video System med ansvar for de nordiske lande og Baltikum. Han fortæller om et marked, der er præget af store forandringer. Hvor de fleste overvågningskameraer i dag er lokale løsninger, så har Bosch Security som mål, at alle enheder, de langer over disken fra år 2020, skal være netværksbaserede. Den trend, at overvågningsudstyr kommer på internettet, gælder for hele branchen, og det udfordrer sikkerheden. Nu er det ikke længere blot et spørgsmål om lokal, fysisk sikkerhed, men også om datasikkerhed i infrastrukturen og opbevaringen af data, som typisk vil ske i en cloud-løsning.

”Sikkerhed er ikke længere et isoleret problem, men en bred udfordring, der omfatter hardware, netværk og dataopbevaring”, siger Anders Karlsson, produktchef for Bosch Security Video System med ansvar for de nordiske lande og Baltikum. Foto: Bosch. .

”Sikkerhed er ikke længere et isoleret problem, men en bred udfordring, der omfatter hardware, netværk og dataopbevaring. Det forsøger branchen at håndtere på forskellige måder, for der findes ikke specielle standarder for, hvordan det skal gøres for sikkerhedsprodukter”, siger Anders Karlsson.

Boschs tilgang er at sikre alle dele af sikkerhedsløsningerne, startende med hardware-komponenterne, som Anders Karlsson mener, er det mest kritiske punkt i transitionen fra lokale sikkerhedsløsninger til cloudbaserede løsninger:

”Netværkssikkerhed er langt hen ad vejen standardiseret. Vi har helt faste fremgangsmåder, når det gælder firewalls, kryptering og public keys etc., men det nytter ikke meget, hvis hardwaren, altså de enkelte kameraer, sensorer eller dørsystemer ikke er sikrede. Derfor skal vi byge sikkerheden ind i alle komponenter og ikke bare stole på netværkssikkerheden og sikkerheden, dér hvor vi opbevarer data”.

Krav om ændring af standardkoden
Samme tilgang har tyske Abus, der også producerer overvågningskameraer. For at komme sikkerhedskomponenter med dårlig sikkerhed til livs har Abus valgt at implementere en ny obligatorisk funktion i forbindelse med opdatering af firmwaren til virksomhedens overvågningskameraer og optagere.

”Alle vores kameraer og optagere er produceret efter de højeste sikkerhedstandarder, men brugen af dem er vi ikke herre over. Det er vores autoriserede installatører og montører. Derfor sikrer vi nu, at de ændrer standardkoden til fordel for både slutbrugerne, dem selv og os som producent. Fremover skal man ændre standardkoden for at gennemføre en opdatering af kameraerne og optagerne”, forklarer Torben Christensen, der er sikringskonsulent hos Abus-Gruppen Nordic. Han tilføjer:

”Det er med andre ord slut med de velkendte admin1- og admin2-koder og den klassiske 1-2-3-4-5. Det tager ikke mange minutter at ændre en kode, og installatørens timepris holdt op mod konsekvenserne af offentliggørelse af private billeder er at foretrække for de fleste”.

”Det er med andre ord slut med de velkendte admin1- og admin2-koder og den klassiske 1-2-3-4-5”.

Torben Christensen, sikringskonsulent hos Abus-Gruppen Nordic

Den øgede sikkerhed kan være med til at gøre det nemmere for installatører at installere overvågningsudstyr. Og med den øgede sikkerhed åbnes også op for en lang række nye anvendelsesmuligheder med intelligent overvågning.

”Overvågningskameraer kan optage mange flere informationer end blot billeder. Med kunstig intelligens kan vi pludselig begynde at se mønstre i data. Vi kan for eksempel se, om der er ved at opstå en kø i en butik, og det kan bruges som signal til at åbne en kasse mere. Det er et praktisk eksempel på, hvordan man kan bruge data fra overvågningskameraer til at effektivisere, men lovgivningen sætter også grænser for, hvor meget man må overvåge i offentlige rum”, siger Anders Karlsson.

Intelligente kameraer
Der eksperimenteres også med kunstig intelligens, der kan spore bestemte hændelser på baggrund af videoovervågning. Eksempelvis om en person får et ildebefindende eller adfærd, der er typisk kriminel. Det kan være måder, hvorpå tyvebander bevæger sig i en butik. 

Fremtidens overvågningsløsninger kan med kombinationen af store digitaliserede datamængder ikke blot udfordre virksomhedernes sikkerhed, men også om virksomhederne lever op til love og regler om datasikkerhed.

Læs også: Det skal være nemmere at installere videoovervågning

Den udfordring kan også løses gennem mere intelligente komponenter, mener Anders Karlsson. Hvis der eksempelvis er restriktioner på overvågning af privatpersoner, så kan man indstille overvågningskameraer til at udviske ansigter, så enkeltpersoner ikke kan genkendes – på samme måde, som vi kender det fra personer, der figurer på Googles Streetview.

”På den måde får virksomheden de værdifulde data om eksempelvis forbrugermønstre uden at gå på kompromis med borgernes ret til privatliv”, siger Anders Karlsson. 

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Sikring & overvågning

Relateret indhold

25.04.2024Installator.dk

Ahlsell Danmark kåret som Danmarks bedste salgsorganisation

25.04.2024Installator.dk

Gymnasie-udspil fra DI og Dansk Metal får opbakning fra Tekniq

22.04.2024RIB Software

Sponseret

Har du styr på kvalitetssikring af bærende konstruktioner?

19.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nu kan arbejdstøjet selv ringe efter hjælp!

05.04.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Opsigtsvækkende nyheder præsenteres på Birmingham Security Expo 2024

05.04.2024Installator.dk

Boom i brandtjek for etageboliger - og det vrimler med fejl

26.03.2024Avidenz A/S

Sponseret

Digitaliser arbejdsmiljøet, og spar tid

07.03.2024Installator.dk

Brandlukninger – det behøver ikke at være så svært

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning