Ventilationen skal udnytte naturkræfterne

Skal vi leve op til kravene om meget lavt energiforbrug i 2020, har vi ifølge civilingeniør Christian Anker Hviid brug for nye teknologier til ventilation. Passiv ventilation skal i større udstrækning erstatte mekanisk ventilation. Energiforbruget udgør 27 procent af det tilladte i BR 10.

Konventionelle ventilationsteknologier ikke kan opfylde fremtidens skærpede krav til indeklima og energiforbrug. Det skriver civilingeniør Christian Anker Hviid i sinerhvervsPhD, som er udført i rådgivningsvirksomheden ALECTIA og ved DTU Byg.

Hans løsningsforslags er, at vi i højere grad skal bruge passiv ventilation som erstatning for aktiv (mekanisk) ventilation. Passiv ventilation er løsninger, der udnytter naturlige drivkræfter og bygningens fysik til at opretholde et tilfredsstillende indeklima uden brug af elektricitet. Når den kombineres med mekanisk ventilation, er det muligt at opnå en god ventilation med et meget lavt energiforbrug.

”Det er lidt tåbeligt, at vi ikke anvender naturlig ventilation, når vi bor i et land, hvor der er naturlige drivkræfter i form af opdrift og vindpåvirkning, men hidtil har vi haft det problem, at vi ikke kunne have varmegenvinding om vinteren, så mit projekt har gået ud på at kombinere fordelene ved naturlig ventilation med fordelene ved passiv ventilation,” siger han.
Passiv ventilation er ifølge Christian Anker Hviid særlig anvendelig i tempererede områder med høje vindhastigheder og store temperaturforskelle henover døgnet, akkurat som vi har det i Danmark. Skal et passivt ventilationssystem være konkurrencedygtigt, er effektiv varmegenvinding, filtrering og lav trækrisiko væsentlige elementer.

Varmegenvindingen
”Det gør vi i praksis ved at tage luften ind ved jordoverfladen og kaste den ud oppe over taget. Det vil sige, at vores indtag er lagt i kanaler, og det er vi tvunget til, fordi vi skal have varmegenvinding. I indtagskanalen har vi en vekslerflade, og det har vi også i afkastet. De to er koblet med et væskekredsløb og en pumpe, der kan transportere det varme vand fra afkastet til indtaget – det man også kender som et væskekoblet batteri.”

Hidtil har det ikke været muligt at købe varmegenvindingskomponenter til ultralavtrykssystemer. Det har Christian Anker Hviid imidlertid udviklet i forbindelse med sit projekt. Den er hidtil kun testet under simulerede forhold. Disse forsøg viser et energiforbrug på 18,9 kWh/kvm, hvilket stort set svarer til det krav, der kommer i 2020. Dette forbrug vil hovedsagelig ligge om sommeren, hvor det i et vist omfang er nødvendigt at anvende mekanisk ventilation, fordi temperaturforskellen er begrænset, og opdriften derfor mindre.

”Systemet omfatter ikke køling, så af hensyn til komforten er der anvendt natventilation, som køler huset ned til 20 grader. Kølingen sker ved hjælp af den nedgravede kanal, så vi udover den køligere natteluft kan udnytte, at der er koldere under jorden,” siger han.

Kanalens dimensioner er ret voldsomme, nemlig to gange to meter. Det skyldes ifølge Christian Anker Hviid, at der skal være plads til at rengøre – dvs. feje bunden af kanalen, hvor udefrakommende partikler lægger sig. Den fungerer altså som et passivt filter, fordi luftgennemstrømningen er så langsom. Den er dog kombineret med et elektrostatisk filter, som opfanger de partikler, som trods alt slipper igennem. Energiforbruget hertil er medtaget i de 18,9 kWh/kvm.
Kanalen bruges samtidig som en slags ”kulde-/varmedepot”.

Bedst til etagebygninger
”Der skal være en vis niveauforskel mellem indtag og afkast for at give opdrift,” siger han og tilføjer, at bygningen helst skal have to etager eller mere. Indtil videre er det dog ikke afprøvet i boliger. På DTU er man for øjeblikket i gang med et fuldskala-forsøg.

Christian Anker Hviid regner med, at de nye komponenter i en lidt ændret/forbedret form kan være markedsklare om ca. tre år, så de kan være klar til BR 15 og de senere 2020-krav.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

10.04.2024Genvex

Sponseret

Hvorfor vælge en Combi 185 til projektbyggeriet?

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

08.04.2024Geovent

Sponseret

Case story: Forbedret arbejdsmiljø med Geovents gennemtænkte løsninger

05.04.2024Genvex

Sponseret

Combi 185 gjorde pensionistlivet en del lettere for Asger og Jytte

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning