Amatører forplumrer markedet for LED lys

Tvivlsomme produkter og dårlige løsninger finder alt for let vej til slutkunderne, der må leve med elendigt og flimrende lys. Det udtaler brancheekspert, som lister fem gode råd til at skelne mellem godt og skidt.

1. ”Det er ofte ikke nemt at kende forskel på skidt og kanel med det blotte øje, men der er enorme forskelle i kvalitet på LED”, fortæller Annett Aaby. Foto: Dansk Lyskilde..

Det er ifølge en erfaren brancheaktør alt for nemt for alle og enhver at købe en container LED for at markedsføre billig og dårlig kvalitet. Og spillet er let, for man kan ubesværet love besparelser på elregningen. Og det frister jo helt naturligt.

Men det koster dyrt, når lyset er elendigt.

”Det er ofte ikke nemt at kende forskel på skidt og kanel med det blotte øje, men der er enorme forskelle i kvalitet på LED. Derfor kræver det teknisk indsigt og erfaring at lave gode og langtidsholdbare løsninger,” siger Annett Aaby, medejer af Dansk Lyskilde, der i mere end 30 år har rådgivet kunderne om godt og effektivt lys.
Annett Aaby har været med i hele omstillingen fra glødelampen og lysstofrøret til LED, der er meget mere kompliceret – blandt andet fordi lampen og lyskilden ofte er smeltet sammen til et produkt.

”Det er et problem, at du meget ofte ikke kan skifte lyskilden i lampen eller amaturet, når lyset ikke er godt nok. Og alt lys falmer over tid. Der er mange flere ting at holde øje med omkring LED. Og ringe produkter kan have en fin finish på overfladen, men elendige egenskaber i brug”, fortæller hun.

Lys skaber trivsel
Parallelt med LED-revolutionen er der kommet meget ny viden, hvor vigtig godt lys er for, at mennesker trives og for at modvirke træthed ved arbejdsbordet. Derfor bør projekter ifølge Annett Aaby også starte med professionelle lysberegninger on location hos kunderne.

”Vi kan finde på at sige nej til et projekt, hvis vi ikke kan levere den helt rette løsning. Det kan for eksempel være, at kundens forventning om energieffektivitet går ud over lyset som helhed, lysets funktionalitet. Lyset påvirker mennesket visuelt, biologisk og emotionelt; og det er vigtigt for os, at vi leverer en helhed”, siger Annett Aaby.
Annett Aaby anerkender de dygtige og kompetente konkurrenter, der arbejder med kvaliteten. Men der er bestemt også fart på i den grå ende af markedet, hvor underlødige produkter oversælges, og hvor lave priser lokker kunder til ringe løsninger.

”Eksempelvis er der mange billige backlit-paneler på markedet, som er markant ringere på jævnheden af lyset. Og der er en del paneler, som ikke bruger optisk rent akrylplast, men billigere polystyren. Og det går hårdt ud over kvaliteten af lyset, der trænger igennem”, fortæller hun

Derfor arbejder Dansk Lyskilde direkte med udviklingen af produkterne hos de førende producenter i Kina for at sikre både produkternes egenskaber og kvalitet. Annett Aaby anbefaler, at du går i dialog med din leverandør. Hendes fem vigtigste pointer, når du investerer i LED:

1. Få den rigtige rådgivning: Få talt om, hvad lyset skal bruges til og hvilke regler, lyset skal leve op til? Holdbarheden betyder, at du skal leve med en potentielt dårlig løsning meget længe.

2. Flimmer (flicker): Flicker kan forårsage en række ubehag som epileptiske anfald, hovedpine, træthed, sløret syn og smerter i og omkring øjnene. Derfor skal man som hovedregel gå efter flickerfrie produkter.

3. Blænding: Hold øje med værdien UGR. Skarpt lys, der generer direkte i øjnene, på skærme eller i produktionen, skaber irritation og fejl.

4. Farve: Her skal man både holde øje med Kelvin og RA-værdien. Kelvin viser hvor varmt lyset er, og jo højere værdi, jo koldere er lyset. RA-værdi er et udtryk for, hvor godt belysningen gengiver farver. Og det er afgørende for stemningen eller farvegengivelsen af produkter i eksempelvis butikker.

5. Lysstyrken: Lumen er den totale mængde af lys, som kommer fra lampen. Men LUX - Lumen per kvadratmeter - skal måles på det sted, hvor lyset bruges: på skrivebordet, ved maskinen eller i frysedisken. De fleste undervurderer hvor meget lys, der skal til, for at det virker godt. Effektivt lys skaber effektive mennesker. Og det er ikke bare en påstand.

Der er huleagtig stemning og hyggelys på to ud af tre danske arbejdspladser. Der lyder måske rart, men det skaber træthed hos medarbejderne og koster på bundlinjen. Det viser en undersøgelse, som Dansk Lyskilde har foretaget i 2020. Det får Annett Aaby til at fremhæve en ekstra anbefaling: ”Test dit lys med en LUX-måler og søg rådgivning”.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

03.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Populære LED lysskinner i nye udgaver med lav blænde

03.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt samarbejde skal accelerere CO2-venlige løsninger i Danmarks el-infrastruktur

03.04.2025Installator.dk

Regeringen klar med indgreb mod brodne kar blandt elselskaberne

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup