Amatører forplumrer markedet for LED lys

Tvivlsomme produkter og dårlige løsninger finder alt for let vej til slutkunderne, der må leve med elendigt og flimrende lys. Det udtaler brancheekspert, som lister fem gode råd til at skelne mellem godt og skidt.

1. ”Det er ofte ikke nemt at kende forskel på skidt og kanel med det blotte øje, men der er enorme forskelle i kvalitet på LED”, fortæller Annett Aaby. Foto: Dansk Lyskilde..

Det er ifølge en erfaren brancheaktør alt for nemt for alle og enhver at købe en container LED for at markedsføre billig og dårlig kvalitet. Og spillet er let, for man kan ubesværet love besparelser på elregningen. Og det frister jo helt naturligt.

Men det koster dyrt, når lyset er elendigt.

”Det er ofte ikke nemt at kende forskel på skidt og kanel med det blotte øje, men der er enorme forskelle i kvalitet på LED. Derfor kræver det teknisk indsigt og erfaring at lave gode og langtidsholdbare løsninger,” siger Annett Aaby, medejer af Dansk Lyskilde, der i mere end 30 år har rådgivet kunderne om godt og effektivt lys.
Annett Aaby har været med i hele omstillingen fra glødelampen og lysstofrøret til LED, der er meget mere kompliceret – blandt andet fordi lampen og lyskilden ofte er smeltet sammen til et produkt.

”Det er et problem, at du meget ofte ikke kan skifte lyskilden i lampen eller amaturet, når lyset ikke er godt nok. Og alt lys falmer over tid. Der er mange flere ting at holde øje med omkring LED. Og ringe produkter kan have en fin finish på overfladen, men elendige egenskaber i brug”, fortæller hun.

Lys skaber trivsel
Parallelt med LED-revolutionen er der kommet meget ny viden, hvor vigtig godt lys er for, at mennesker trives og for at modvirke træthed ved arbejdsbordet. Derfor bør projekter ifølge Annett Aaby også starte med professionelle lysberegninger on location hos kunderne.

”Vi kan finde på at sige nej til et projekt, hvis vi ikke kan levere den helt rette løsning. Det kan for eksempel være, at kundens forventning om energieffektivitet går ud over lyset som helhed, lysets funktionalitet. Lyset påvirker mennesket visuelt, biologisk og emotionelt; og det er vigtigt for os, at vi leverer en helhed”, siger Annett Aaby.
Annett Aaby anerkender de dygtige og kompetente konkurrenter, der arbejder med kvaliteten. Men der er bestemt også fart på i den grå ende af markedet, hvor underlødige produkter oversælges, og hvor lave priser lokker kunder til ringe løsninger.

”Eksempelvis er der mange billige backlit-paneler på markedet, som er markant ringere på jævnheden af lyset. Og der er en del paneler, som ikke bruger optisk rent akrylplast, men billigere polystyren. Og det går hårdt ud over kvaliteten af lyset, der trænger igennem”, fortæller hun

Derfor arbejder Dansk Lyskilde direkte med udviklingen af produkterne hos de førende producenter i Kina for at sikre både produkternes egenskaber og kvalitet. Annett Aaby anbefaler, at du går i dialog med din leverandør. Hendes fem vigtigste pointer, når du investerer i LED:

1. Få den rigtige rådgivning: Få talt om, hvad lyset skal bruges til og hvilke regler, lyset skal leve op til? Holdbarheden betyder, at du skal leve med en potentielt dårlig løsning meget længe.

2. Flimmer (flicker): Flicker kan forårsage en række ubehag som epileptiske anfald, hovedpine, træthed, sløret syn og smerter i og omkring øjnene. Derfor skal man som hovedregel gå efter flickerfrie produkter.

3. Blænding: Hold øje med værdien UGR. Skarpt lys, der generer direkte i øjnene, på skærme eller i produktionen, skaber irritation og fejl.

4. Farve: Her skal man både holde øje med Kelvin og RA-værdien. Kelvin viser hvor varmt lyset er, og jo højere værdi, jo koldere er lyset. RA-værdi er et udtryk for, hvor godt belysningen gengiver farver. Og det er afgørende for stemningen eller farvegengivelsen af produkter i eksempelvis butikker.

5. Lysstyrken: Lumen er den totale mængde af lys, som kommer fra lampen. Men LUX - Lumen per kvadratmeter - skal måles på det sted, hvor lyset bruges: på skrivebordet, ved maskinen eller i frysedisken. De fleste undervurderer hvor meget lys, der skal til, for at det virker godt. Effektivt lys skaber effektive mennesker. Og det er ikke bare en påstand.

Der er huleagtig stemning og hyggelys på to ud af tre danske arbejdspladser. Der lyder måske rart, men det skaber træthed hos medarbejderne og koster på bundlinjen. Det viser en undersøgelse, som Dansk Lyskilde har foretaget i 2020. Det får Annett Aaby til at fremhæve en ekstra anbefaling: ”Test dit lys med en LUX-måler og søg rådgivning”.

Solar Danmark

Sponseret

Mød dine kollegaer i branchen til en gratis netværksdag

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

21.11.2024Installator.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

21.11.2024Installator.dk

Ankenævn slår fast: Det var i strid med konkurrenceloven

19.11.2024Alcadon ApS

Sponseret

Skal vi hjælpe dig med at bruge resten af 2024-BUDGETTET?

19.11.2024Installator.dk

Flere danskere foretrækker variable elpriser

18.11.2024Installator.dk

N1 sænker nettariffen i 2025

14.11.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt SF6-fri koblingsudstyr med højere kapacitet og minimalt klimaaftryk

13.11.2024Alcadon ApS

Sponseret

TAPPER - hvad og hvorfor?

13.11.2024Fagerhult AS

Sponseret

Fagerhult lancerer Control Track Versa – bæredygtigt lys til kontorlokaler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

21.11.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

ARO ENERGY SOLUTIONS A/S
Seminar
Seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer

ARO ENERGY SOLUTIONS deltager i et vigtigt seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer, der afholdes af Fjernvarme Fyn den 26. november 2024.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Fjernvarme Fyn Havnegade 120, 5000 Odense C

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Aarhus

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Aarhus

Scankab Cables A/S
Messe
Ajour i Odense

Vi er stolte over igen i år at være en del af Ajour - Maskinmesterforeningens erhvervskonference, hvor maskinmestre og eksperter fra forskellige industrier samles for at dele viden, erfaringer og fremtidens løsninger. Scankab Cables er klar til at byde dig velkommen på stand 4101.

Dato

28.11.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense