Arbejdsgiverne: Danske el- og VVS-virksomheder stilles ringere end udenlandske
Den 1. juli offentliggør Sikkerhedsstyrelsen ni nye bekendtgørelser inden for el, VVS, kloak og gas. Arbejdsgiverne er bekymrede for de nye forslag og kalder dem for ikke-gennemtænkte.
Den 1. juli kommer Sikkerhedsstyrelsen med ni nye bekendtgørelser inden for el, VVS, kloak og gas. Men ifølge Arbejdsgiverne vil de nye bekendtgørelser stille de danske el- og VVS-virksomheder væsentlig ringere end de udenlandske.
Sikkerhedsstyrelsens arbejde med de nye bekendtgørelser begyndte sidste år, efter at EU kritiserede den danske lovgivning for at indeholde urimelige og uberettigede hindringer for udenlandske virksomheder på det danske marked.
Læs også: Arbejdsgiverne: Ingen tager ansvar for brandfarlige installationer
Bekymring for nye forslag
Hos Arbejdsgiverne har man fuld forståelse for rammerne for EU-lovgivningen, men er bekymrede for de nye forslag.
Ifølge brancheorganisationen har Sikkerhedsstyrelsen nemlig valgt en løsning, hvor udenlandske virksomheder, der arbejder midlertidigt i Danmark, ikke længere skal have et kvalitetsledelsessystem.
Det skyldes, at der ikke længere er krav om opbevaring af beviser for uddannelser, kurser og rapporter for den interne efterprøvning og ledelsens evaluering.
Ifølge Arbejdsgiverne kan det svække mulighederne for det eksterne tilsyn, og så kan det få alvorlige konsekvenser for sikkerheden i de udførte installationer.
Læs også: Installatører: Mere kontrol skal bekæmpe ulovlige installationer
”I Arbejdsgiverne er vi uforstående overfor hvordan, at det skulle være urimelige hindringer for udenlandske virksomheder. Det virker ikke gennemtænkt", siger Steen Hoeck Klausen, der er branchechef i Arbejdsgiverne, og fortsætter:
"Sikkerhedsstyrelsen må komme med en klar udmelding om, hvor længe udenlandske virksomheder kan være midlertidige i Danmark, og hvordan de konkret vil håndtere deres oplysningspligt”.
Udenlandske virksomheder får lempeligere vilkår
Derudover er det heller ikke præciseret, hvor længe en virksomhed kan have status som midlertidig i Danmark, hvorfor der ifølge Arbejdsgiverne vil være risiko for, at udenlandske virksomheder vil etablere sig på det danske marked på lempeligere vilkår på ubestemt tid.
Samtidig skal udenlandske virksomheder i fremtiden kun oplyse overfor Sikkerhedsstyrelsen, hvordan de arbejder efter de gældende bestemmelser, hvorimod de danske virksomheder skal godkendes af en uvildig kontrolinstans.
- EL