Bådelaug henter grøn varme ud af den blå luft

Kaløvig Bådelaug har sendt oliefyret på pension og installeret et bæredygtigt og langt mere besparende varmesystem, der omdanner luft til varme i radiatorer og vandhaner.

De fire luft-til-vand varmepumper yder 80 kW og er fra Vølund Varmeteknik. PR-foto. .

Kaløvig havn, nordøst for Aarhus, summer af liv og glade dage med et sejlsportscenter i olympisk klasse, sejlerskole, havkajakroere og fiskere. Hvert år er der tusinder, som bruger havnens kursuscenter, gæstehytter og festlokaler eller nyder en middag i en af Aarhusbugtens hyggelige restauranter.

Det har givet overarbejde til havnens gamle oliefyr og hovedleverandør af varme og varmt vand. Med et årligt forbrug på 20.000 liter fyringsolie og en gulnet dåbsattest var fyret dog blevet et dyrt bekendtskab. Så Kaløvig Bådelaugs bestyrelse har stukket en ny og grønnere kurs ud.

Kort om løsningen

Kaløvig havn summer af liv og aktiviteter året rundt. Det kan mærkes på varmeregningen, så et gammelt oliefyr er blevet erstattet af solceller og fire luft-til-vand varmepumper fra Vølund Varmeteknik. De er anbragt i et hjørne bag en bygning.

Løsningen er en gevinst for miljøet og for Kaløvig Bådelaug, som sparer cirka 145.000 kroner om året.

Energi fra sol og luft
Første skridt mod en miljøvenlig og bæredygtig profil har været en investering i solceller og fire luft-til-vand varmepumper, som drives af strøm fra solcellerne. Varmepumperne anvender energien i udeluften til at opvarme radiatorer og varmt brugsvand.

”Selv i hård frost kan varmepumperne hente energi ud af luften, og de er så effektive, at de leverer op til fem gange mere energi, end der bruges af strøm på at drive dem”, fortæller bådelaugets formand, Niels Frølund.

God løsning til renovering
De fire luft-til-vand varmepumper yder 80 kW og er fra danske Vølund Varmeteknik, som har specialiseret sig i miljørigtige varmeløsninger til både nybyggeri og renovering. Vølund Varmeteknik hjalp med rådgivning og projektering af det komplette anlæg med tilhørende intelligente cirkulationspumper fra Grundfos, varmtvandsbeholdere med mere. Som varmepumpe faldt valget på den nyudviklede og lydsvage luft-til-vand model F2120 med en fremløbstemperatur på 63 grader.

”Det betyder, at vi har kunnet genbruge de eksisterende rør og radiatorer. Det var samtidig oplagt, at vi erstattede el-radiatorerne i vores gæstehytter med almindelige radiatorer. Beregningerne viste, at det sikrer en endnu bedre driftsøkonomi”, fortæller havneformand Peter Klingsten.

Læs også: Væk med støtten til vedvarende energi

Hurtigt tjent hjem
Faktisk er økonomien så god, at udgifterne er tjent hjem på blot tre år, vurderer Niels Frølund. Besparelserne på at skifte fra olie til solceller og varmepumper er omkring 145.000 kroner om året, og de penge kommer hele det maritime miljø til gode.

”Ud over at vi kan glæde os over en grøn profil, får vi råd til at søsætte mange flere nye projekter til glæde for vores medlemmer og øvrige brugere”, siger en tilfreds bådelaugsformand. 

- JKK 

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Installator.dk

Ændring åbner mulighed for Apple-varme i Viborg

21.02.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND UDVIDER SALGSSTYRKEN

20.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Ung ildsjæl giver nyt liv til gammel beholder

17.02.2025Installator.dk

Nu åbnes der igen for tilskud til varmepumper og energirenovering

17.02.2025Installator.dk

74 pct. af gasfyrene udfases til fordel for fjernvarme

12.02.2025Installator.dk

Gaspriser når højeste niveau i to år

11.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?

06.02.2025Installator.dk

Færre ansøgninger: Fjernvarmeudrulningen på vej ned i gear

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding