Badeværelset skal være fleksibelt

Installationer som bideter og toiletter, der kan indstilles i højden, kræver viden om feltet, men til gengæld er det et felt i vækst, mener virksomheden Welltech.

Bideter, som dette elektroniske, der kan monteres på toilettet, udgør ifølge Welltech en stor del af markedet, fordi det kan reducere sygdomme som urinvejsinfektioner. Foto: Welltech. .

Var det noget med et toiletsæde, der får dig nænsomt ned at sidde og blidt skubber dig op igen, så du ikke skal overanstrenge din ryg eller hofte?

Det er den slags installationer, der hver dag gør livet nemmere for en masse mennesker med fysiske udfordringer. Især hjælper installationerne ældre mennesker, der gerne vil blive boende i deres eget hjem frem for at flytte på plejehjem, og dem bliver der flere og flere af, forklarer Camilla Ellitsgaard, formidlingskonsulent i Gladsaxe Kommunes enhed for velfærdsteknologi, som hjælpemidler også kaldes.

Læs også: Hygiejnen er i højsædet

Der er altså et stort marked for sanitære hjælpemidler til mennesker, der for eksempel ikke kan bukke så meget i hoften og derfor ikke kan sætte sig på et almindeligt cirka 42 centimeter højt toilet uden at falde det sidste stykke.

“Det er et kæmpemarked. Ældre er ikke handicappede, de har bare særlige behov. Der er stort fokus på selvhjulpne ældre for tiden, og det kræver nogle hjælpemidler”, forklarer ergoterapeut Maiken Hoffmann fra den fynske virksomhed Welltech, der udvikler og sælger installationer, der blandt andet gør livet på badeværelset nemmere for ældre.

En ressourcestærk kundegruppe
Der er flere forskellige produkter, som en installatør kan være opmærksom på, når kunden er en person med fysiske udfordringer. Det kan for eksempel være toiletter, der kan indstilles i højden, toiletter med skylle/tørre-funktion, så personen ikke skal vride og vende sig for at tørre sig, eller lys i toilet, paneler eller sæbedispenser, så synshæmmede bedre kan se, hvad de laver. Det kan også være varme i sædet, så personen bliver siddende længere og bliver færdig.

Bideter er ifølge Maiken Hoffmann en stor del af markedet, fordi det kan reducere sygdomme som urinvejsinfektioner, som i værste fald kan føre til en psykose hos den ældre. Demente ældre kan få hjælp fra blandt andet vandhaner, der er indstillet til at slukke for vandet af sig selv efter et givent stykke tid, så badeværelset ikke bliver oversvømmet, hvis den demente glemmer det.

”Man skal være opmærksom på, at det er en forkælet kundegruppe, som ved, hvad de vil have og er vant til at få det. De er vant til produkter i udvalg, og at det ikke kræver andet end et enkelt opkald, før alt er på plads”, fortæller el-installatør i Welltech Dennis Hoffmann.

Især blandt ældre er der mange ressourcestærke kunder, som stort set kan få det, som de vil have det. De kan nemlig ansøge kommunen om at betale en del af regningen for det produkt, de helst vil have, hvis de ikke er interesserede i eksempelvis lige præcis det toilet, som kommunen ligger inde med og kan tilbyde dem gratis.

”Vores erfaring er, at plejecentre køber det, de altid har købt, mens private kunder spørger, ”hvad kan jeg ellers få?”, siger Dennis Hoffmann.

<p>”Der er stort fokus på selvhjulpne ældre for tiden, og det kræver nogle hjælpemidler”.</p>

Maiken Hoffmann, ergoterapeut og stifter af Welltech

Kræver viden og erfaring
Der er dog flere problematikker, som en installatør skal være opmærksom på, når de håndterer hjælpemidler til ældre, demente og andre med fysiske udfordringer.

”Enhver VVS’er kan installere et toilet eller bidet, det er ikke problemet, for produktet er i bund og grund simpelt, men hvordan fungerer produktet, hvordan skal det vedligeholdes, og var det overhovedet det, kunden havde brug for?”, forklarer Dennis Hoffmann.

Hvor meget kunden kan bukke i hofterne, har stor betydning for, hvilket produkt de har brug for. Kan de selv komme op, når de har sat sig, eller skal produkterne kunne indstilles i højden? Dennis Hoffmann råder installatører, der gerne vil arbejde med hjælpemidler til at finde en samarbejdspartner, der har viden og erfaring på området, og som kan hjælpe dem med at afklare kundens behov.

?Læs også: Ny inspiration til de københavnske badeværelser

I Gladsaxe Kommune ønsker de sig desuden installatører, der kan håndtere hele installationen af et hjælpemiddel, så der ikke skal en VVS'er og en el-installatør ud i flere omgange, forklarer Camilla Ellitsgaard.

Installatøren skal også gerne kunne forklare den ældre, hvordan hjælpemidlet fungerer på en meget enkel måde, så den ældre forstår det og ikke får problemer med at bruge for eksempel deres nye skylle/tørre-toilet.

Det er nu ikke kun installatøren, der bliver stillet krav til. Produktet skal også præstere. Det må blandt andet ikke kræve særlig meget vedligehold eller være alt for teknisk indviklet.

”Hvis vi har 1.000 stykker af et produkt ude hos borgerne, og det produkt hele tiden går i stykker eller i stå, så skal vi bruge rigtig meget tid på at få dem i gang. Hvis for eksempel et produkt går på standby og skal genstartes, men den ældre ikke kan finde ud af det, så skal vi sende en installatør ud, hver gang produktet går på standby. Det har vi haft problemer med før, så vi vil helst have produkter, hvor børnesygdommene er overstået”, siger Camilla Ellitsgaard.

Velfærd i vækst
”I vores branche hedder det ikke bare ældre eller hjælpemidler. Det hedder, at miljøet passer til den enkelte, for nok kan en ældre måske ikke rejse sig fra et lavt toilet, men det kan en yngre måske heller ikke. Udfordringer kan vi alle have”, fortæller Welltechs Maiken Hoffmann.

De hjælpemidler, som de ældre nyder godt af, kan derfor også sagtens bruges på eksempelvis hoteller, højskoler, plejehjem og andre offentlige institutioner. På den måde bliver alle tilgodeset, når de kan indstille badeværelset til at passe til dem.

”Produkterne kan se smarte ud og passe ind i indretningen, de behøver ikke ligne noget til handicappede. Vi kalder det fleksible miljøer, der kan indstilles, så de passer til alle”, siger Maiken Hoffmann.

Velfærdsprodukter er ifølge Maiken og Dennis Hoffmann et område i vækst, eksempelvis mener de, at bideter er ved at blive et dagligdagsprodukt, der er lige så normalt som en rollator for de ældre.

”Derfor er det værd at være opmærksom på produkter som bideter og regulerbare installationer for installatører”, siger Dennis Hoffmann.

Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S introducer natdistribution

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

12.11.2024Installator.dk

Sektorkobling kan åbne døren til en grøn fremtid

12.11.2024Installator.dk

VVS- og el-virksomhed bliver en del af InstallatørGruppen

04.11.2024Minimax Danmark

Sponseret

Kører uden strøm – nemt at montere!

29.10.2024TOTO

Sponseret

Populære videos til montøren - nu også startguides til slutbrugere!

29.10.2024Installator.dk

Verdo: Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge

24.10.2024Danfoss Redan A/S

Sponseret

Tiden flyver, når man er i godt selskab.

21.10.2024Roth Danmark A/S

Sponseret

Roth QuickBox® tilslutningsvinkler og forskruninger nu også i matsort

21.10.2024Minimax Danmark

Sponseret

Godkendt til drikkevand

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Videregående måleusikkerhedsberegning

Få den viden og baggrund, som giver dig de helt rigtige muligheder for at træffe de bedste beslutninger om måleusikkerhed.

Dato

13.11.2024

Tid

09:00

Sted

Kongsvang Allé 29, Aarhus C

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Skanderborg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

13.11.2024

Tid

09:00

Sted

Hotel Skanderborghus, Dyrehaven 3, 8660 Skanderborg

Solar Danmark
Messe
Solar Padel Cup 2024 - FINALE i Kolding

Finalen spilles af vinderne af de ni lokalturneringer. Derfor er tilmelding til dette event ikke muligt.

Dato

14.11.2024

Tid

15:00

Sted

KIF Padel Club, Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ventilationsanlæg - indregulering og måling

Tre koncentrerede kursusdage, hvor du får styr på teorien og får koblet praktikken rigtigt på - her følges teorien op med praktikken.

Dato

19.11.2024

Sted

Taastrup