Bedre indeklima, bedre helbred…

Nyt ventilationsanlæg med sjælden brugt teknologi hjalp medarbejdere i Herning Kommune. Udbredelsen af nye teknologier bliver dog ofte bremset af fagfolks frygt for fejlinvesteringer.

På trods af at flere medarbejdere døjede med daglige hovedpiner og tilbagevendende astma, var der ikke begejstring at spore, da medarbejderne i visitationsenheden i Herning Kommune skulle have installeret et nyt ventilationsanlæg. Skepsissen skyldtes dårlige erfaringer med støjende og generende anlæg.

Lige så smuk som den gamle, bevaringsværdige skolebygning, hvor visitationsenheden har til huse, er, lige så mangelfuld var dens udluftningsmuligheder dog. Derfor var et nyt ventilationssystem en nødvendighed.

Uudnyttet potentiale

Mikroventilation er ikke et nyt fænomen, men systemerne er endnu ikke så udbredte i Danmark, som det eksempelvis er tilfældet i Tyskland. Med attraktive egenskaber som støjsvaghed og energivenlighed har teknologien dog stort potentiale.

”Her lugtede konstant, og vi døjede rigtig meget med hovedpine. En kollega måtte endda begynde at tage astmamedicin igen. Jeg følte mig utroligt tung i hovedet og gabte meget i løbet af arbejdsdagen; og når vi åbnede vinduerne for at få frisk luft ind, larmede det fra gaden, og papirerne fløj om hovederne på os,” fortæller ergoterapeut Mette Studsgaard i en pressemeddelelse fra InVentilate, der står bag Herning kommunes nye ventilationsanlæg.

Valget faldt på et mikroventilationsanlæg. Betegnelsen dækker over et decentralt ventilationsanlæg, der udskifter luften via små mikroventilationsenheder. Mindst to enheder arbejder sammen om at ventilere rummet: en der fjerner gammel luft og en, der tilføjer frisk luft. Mikroventilationsanlæg bygges direkte ind i bygningsfacaden og passer derfor naturligt ind i ethvert arkitektonisk miljø – også i gamle bygninger. Samtidig er den decentrale ventilationsform ofte billigere end den centrale, fordi luften ikke skal transporteres ligeså langt.

Skepsis overfor nye teknologier
Medarbejderne i Herning Kommune blev positivt overraskede over det nye ventilationssystem, der hverken forårsagede larm eller træk. Samtidig hører den tidligere så velkendte hovedpine nu fortiden til og det takket være en ny teknologi, der endnu ikke er videre udbredt herhjemme. Indenfor byggebranchen fremkalder nye teknologier ofte skepsis, som skyldes en frygt for at investere i mislykkede teknologier. En frygt virksomhederne tager højde for:

”Vi forstår udemærket bygherrernes og rådgivernes skepsis overfor ny teknologi,” siger direktør i InVentilate Morten Lundehøj i en pressemeddelelse. ”Derfor foreslår vi også vores kunder at afprøve vores system i en begrænset del af bygningsmassen, inden de kaster sig ud i en større investering”.

Selvom den umiddelbare skepsis blandt fagfolk kan forhindre fejlinvesteringer, kan den også medføre, at nyskabende og effektive teknologier aldrig får fodfæste på det danske marked. Og det har i sidste ende både konsekvenser for branchens udvikling og kundens muligheder. Måske solskinshistorier som Herning Kommunes er noget af det, der skal til for at vende tendensen?

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

08.11.2024Installator.dk

Better Energy skærer markant ned

08.11.2024Installator.dk

Schneider: Fremtidens bygninger mangler fleksibilitet i el-distributionen

07.10.2024Installator.dk

Lindab A/S har ansat ny salgschef

17.09.2024Genvex

Sponseret

Kombinér fjernvarme og ventilation med vores Moxie

20.08.2024Geovent

Sponseret

Indretning af nyt skadecenterværksted for P. Christensen!

16.08.2024Installator.dk

Airmaster har succes med decentrale ventilationsanlæg til skoler og institutioner

14.08.2024Installator.dk

Dårligt indeklima: ”Det har været galt i 50 år”

29.07.2024Geovent

Sponseret

Geovent I/V er flyttet til nye og moderne faciliteter i Spanien!

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Ibrugtagning af bygninger (baseret på Commissioning/DS3090)

Kursus om ibrugtagning af bygninger, baseret på Commissioning / DS3090 - en vej til at undgå lange mangellister og deraf følgende gener og omkostninger.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Kongsvang Allé 29, 8000 Aarhus C

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Termografering

Få styr på anvendelse af termografering til screening af bygninger og på de muligheder, termograferingen skaber for professionelt at formidle dine anbefalinger til forbedringer på bygningen.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Gregersensvej 1, Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

12.11.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER

Er du klar til at tage din salgsstrategi til næste niveau? Vores salgskursus om varmepumper er designet til at give dig de nødvendige værktøjer og viden til at rådgive dine kunder effektivt og øge dit salg.

Dato

13.11.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning