Bosch i grønt samarbejde om energirenovering
Frederikshavn Boligforening har som forsøg energirenoveret 30 almene boliger i samarbejde med entreprenørvirksomheden Trigon samt Green Source. Bosch har bidraget til projektet med blandt andet rådgivning om opbygning af anlæg og varmepumper til de nye, energirigtige lejligheder.
Frederikshavn Boligforening har indgået et samarbejde med den lokale entreprenørvirksomhed Trigon, om at omdanne 30 ældre, almene boliger til 24 topmoderne lejligheder. Lejlighederne bliver totalrenoverede og energineutrale, så de lever op til regeringens 2050-plan om et fossilfrit Danmark. Projektet er samtidig et foregangsprojekt for, hvordan fremtidige boliger i Frederikshavn Boligforening kan renoveres.
Det er nyt, at en boligforening går ind og investerer i det omfang. Faktisk er det kun væggene, der er blevet stående; vinduer, tag, facade og alle tekniske installationer udskiftes det er første gang, vi er med i sådan en form for investering fra en boligforenings side, lyder det fra Ib Mørck fra Bosch, som har leveret rådgivning og installationskomponenter til centralvarmeanlægget.
Energirigtig opvarmning og naturlig afkøling
En af fordelene for boligforeningen er, at driften fremover bliver meget billigere, hvilket gør de nye lejligheder væsentligt nemmere at leje ud. Der er nemlig god balance i energiløsningerne i projektet: Bygningen er så godt isoleret, at lejlighederne kan opvarmes med gulvvarme fra varmepumper, som igen bliver holdt i gang af el, der produceres af solceller på taget.
Boligforeningen har valgt at gå over til en energirigtig forsyning med varmepumper, som både kan varme og køle naturligt det er jordens egen konstante temperatur på 8 grader, som bruges til køling, hvilket er muligt i kraft af, at boringen går lodret ned i jorden, forklarer Ib Mørck.
Kim Reese, salgsdirektør hos Green Source, der er ansvarlig for energitiltagene i Højbo-projektet supplerer: Vi ved, at den passive køling bidrager positivt til varmepumpernes effektivitet, da energien fra afkøling af rummene kan lagres i jordboringerne og hentes op igen, når der produceres varme om vinteren. Det er netop med til at nedbringe de årlige driftsomkostninger fra dag et.
Enkel løsning
Bosch har rådgivet om opbygningen af anlægget.
Vi har haft en rigtig god dialog med Green Source om anlægsopbygningen, og hvordan anlægget skal reguleres, og har fungeret som sparringspartner i forhold til den rådgivende ingeniør fra Brix & Kamp A/S, der har været på projektet, fortæller Ib Mørck.
Ud af samarbejdet er kommet en enkel anlægsopbygning i princippet lig en almindelig løsning som i et parcelhus, blot skaleret op.
Vi har valgt at gøre det simpelt både for at begrænse udgifterne og for at lette servicen fremover. At det overhovedet kan lade sig gøre, skyldes den grundige isolering af facaden, nyt tag mv., hvilket betyder, at man kan nøjes med en 17 kW varmepumpe (en Bosch Compress 6000 17 LW) per opgang, siger Ib Mørck.
Kim Reese fra Green Source udtrykker stor tilfredshed med samarbejdet: Vi er glade for, at Bosch har valgt at gå meget aktivt ind i dette pilotprojekt. Den løsning, der er kommet ud af samarbejdet, vil vi bestemt tænke ind i lignende projekter i fremtiden.
Mere grøn renovering i fremtiden
Ib Mørch vurderer, at der netop kommer flere af denne type renoveringsopgaver fremover, fordi det oftest vil være billigere end at rive ned og bygge nyt. Hovedsagligt fordi landsbyggefonden ikke giver tilskud til nybyggeri.
Lejlighederne i Frederikshavn vil stå klar til indflytning i december 2013.
-LA