Brøndby siger farvel til kviksølvbelysning

Brøndby Kommune vil til efteråret udskifte den forældede, kviksølvholdige gadebelysning og erstatte den med energivenligt LED-lys.

I Brøndby Kommune bliver gadebelysningen snart moderniseret og miljøvenlig. Arkivfoto. .

I løbet af det kommende efterår har Brøndby Kommune besluttet at foretage en gennemgribende udskiftning i gadebilledet. Det er nemlig blevet tid til, at armaturerne på kommunens cirka 2.000 gadelygter skal udskiftes til nogle nyere, bedre og billigere af slagsen, oplyser kommunen selv.

De gamle gadelygter kan på nogle af Brøndbys villaveje dateres helt tilbage til 70’erne. Af den grund kan der findes kviksølv i flere af armaturerne – en teknologi der i dag er EU-forbud mod at sælge.

”Jeg er glad for, at kommunen nu er klar til at gå i gang med den nødvendige modernisering af vejbelysningen i Brøndby Kommune. Det er vigtigt, at vi kommer i gang snart, for lamperne er gået ud af produktion og kan ikke erstattes”, siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Brøndby, Vagn Kjær Hansen.

Nu skal lyset være grønt
De nye installationer vil både være kviksølvfrie, moderne og miljøvenlige. Kommunen har i søgen på de nye lamper både lagt vægt på det æstetiske - lamperne skal matche andre lamper, der allerede er opsat i kommunen – og det klimavenlige aspekt. Sidstnævnte opfyldes ved, at de nye lamper består af det ”grønne”, energivenlige LED-lys.

”Jeg ser de nye lamper som en miljøforbedring. De nye lamper bruger meget mindre strøm, og så er de mere holdbare og økonomisk fornuftige”, siger Vagn Kjær-Hansen om udskiftningen.

”Forskellen på lyset fra de gamle lysarmaturer og de nye, der sættes op, er ikke så stor. Nogle vil måske synes, at lyset fra den nye LED-lyskilde er lidt mere koldt og hvidt, mens der er andre, som er glade for det”, forklarer Ellen Hvidt Thelle, planchef i Brøndby Kommune, endvidere.

Læs også: Eltel Networks og Jysk Energi skal spare Brøndby for millioner

Langt de fleste af de 2.000 berørte gadelygter står på offentlige veje og bliver derfor betalt af kommunen. Dog er der i alt 574 af de forældede armaturer, der står på privat fællesvej og her skal grundejerne selv punge ud. Hver ny, energivenlig LED-lyskilde koster 4.000 kroner.

-CHM

Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S introducer natdistribution

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

14.11.2024Installator.dk

Stigning i el-sektoren på trods af nedgang i nye danske virksomheder

13.11.2024Installator.dk

Kommuner skal energirenovere for milliarder

13.11.2024Fagerhult AS

Sponseret

Fagerhult lancerer Control Track Versa – bæredygtigt lys til kontorlokaler

13.11.2024Installator.dk

Looad.dk tilbyder nu refusion af elafgift til elbilsejere med solceller

12.11.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Hvad er transientbeskyttelse og hvorfor er det så vigtigt?

12.11.2024Elma Instruments A/S

Sponseret

NYHED - ATEX-multimeter til Ex-zoner

11.11.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Det er jo ligesom LEGO-klodser...

08.11.2024Installator.dk

Schneider: Fremtidens bygninger mangler fleksibilitet i el-distributionen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle