Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå
Blot 12 nye vindmøller blev opstillet på land i 2024 svarende til en udvidelse af kapaciteten på én pct. Solcellekapapciteten steg med 16 pct., men samlet set er Danmark langt efter målet om at blive fri fra fossile brændsler, konstaterer Green Power Denmark.
Sidste år blev der stillet 12 nye vindmøller op – de 11 i Nørre Økse Sø Vindmøllepark, som ses her. Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Eurowind. Foto: Jeppe Bøje Nielsen /Eurowind
“Vindmøller leverer billig energi året rundt. Det er i dag langt den mest konkurrencedygtige form for energiproduktion. Men vindmøller på land støder på et utal af udfordringer - ikke mindst naboklager, langsommelige miljøtilladelser og et forsinket elnet,” siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark og konkluderer, at udviklingen “reelt er gået i stå” i forhold til at nå målet om at dække elforbruget med sol og vind inden 2030.
I 2024 blev der opført 580 MW ny solenergi. Det er mere end i 2023 og en stigning i kapaciteten på 16 procent. Men det er stadig langt mindre, end der er behov for.
“Omkostningerne til at få tilsluttet et solcelleanlæg til elnettet er steget betragteligt på få år. Det er en af grundene til, at udviklerne holder sig tilbage med at investere i nye anlæg,” siger Camilla Holbech.
“Vi er desværre langt fra at opfylde de politiske ambitioner om at firedoble solceller og vindmøller på land. Det betyder, at der vil gå længere tid, før vi slipper af med de fossile brændsler. Og det betyder, at vi i længere tid vil være afhængig af at importere den energi, vi forbruger. Det er både en økonomisk og en sikkerhedsmæssig udfordring for Danmark,” siger hun.
-emte