Brug dagslyset til at spare på strømmen

Smart lysstyring høster dagslys, når solen skinner. Sensorer justerer armaturerne efter mængden af lys fra vinduet.

Michael Hawaleschka, projektkonsulent hos Niko-Servodan (til venstre) og Jesper Thrysøe, projektleder fra Frandsen El i det renoverede kontor hos Scion DTU. Lysstyrken reduceres i armaturerne nærmest vinduerne, når solen skinner, så det naturlige dagslys udnyttes til belysning..

Det blev sønderjyske Niko-Servodan, der fik lov at levere sensorer, da el-installationsfirmaet Frandsen El i Glostrup skulle renovere et kontor hos forskerparken Scion DTU i Hørsholm. De nye brugere ville have en frisk og lækker belysning, og sønderjyderne havde den rette lysstyring, der kunne høste dagslyset, så elforbruget blev så lille som muligt.

<p> "Det gode ved vores løsning er, at man ikke skal være professor for at kalibrere det, men at selv en kontordame kan gøre det". </p>

Michael Hawaleschka, projektkonsulent i Niko-Servodan

Sensorerne fra Niko-Servodan registrerer mængden af lys fra vinduerne, så der ikke kommer for meget lys fra armaturerne. Lysproduktionen fra armaturerne bliver reduceret, når solen skinner, så mængden af lys, der rammer skrivebordene og resten af kontoret er 300 lux overalt. Det reducerer elektricitetsregningen.

"Niko-Servodan har produkter, der virker og er driftsikre", siger Jesper Thrysøe, projektleder for Frandsen El.

I storrumskontorerne er der to belysningszoner for hver tænding. Nærmest vinduet er lyset fra armaturerne dæmpet en smule for at udnytte det naturlige sollys, der kommer ind ad vinduet. Længere væk fra vinduet er armaturlyset stærkere.

Bevægelsessensoren regulerer tænd/sluk-funktionen for lyset, så belysningsniveauet efter 15 minutter med stilstand i rummet nedjusteres til minimumsniveauet for armaturets kapacitet.  Sensoren er en tilstedeværelsessensor, der reagerer på små bevægelser ned til to-tre cm. Hvis ingen vifter med hånden eller i øvrigt bevæger sig, når de har siddet ti minutter i halvmørket, skruer automatikken igen ned og slukker for lyset.  På enkeltkontorerne må brugerne selv trykke på kontakten for at få lys.

"Man sparer 30 procent på strømmen, når man tænder manuelt", siger Michael Hawaleschka, projektkonsulent i Niko-Servodan.

Læs også: Intelligent belysning i ny motorvejstunnel i Silkeborg

En ny installation kalibrer sig selv, efter den er monteret. Efter opsætning finder lysstyringen 48 rolige timer udenfor kontorets arbejdstid, hvor den selvstændigt kan justere lysmængden fra armaturerne uden indblanding fra bygningens brugere. Michael Hawaleschka fortæller, at sjak-formanden fra Frandsen El kun behøvede at ringe til ham en enkelt gang for at få hjælp.

"Det gode ved vores løsning er, at man ikke skal være professor for at kalibrere det, men at selv en kontordame kan gøre det", siger han.

Læs også: Musikkens Hus i Aalborg vinder international belysningspris

Kalibreringen kan ske med en app til en smartphone. Der skal dog også anvendes en dongle til den trådløse kommunikation. Det lille ekstra stykke hardware kombineret med passwordkontrol har den fordel, at det forhindrer legesyge skolebørn og mere avancerede hackere i at overtage styringen af lyset.

Niko-Servodans lysstyring anvender DALI-protokollen til at registrere og styre lyset.

"Det tager ti sekunder og er supernemt at ændre de bagvedliggende indstillinger. DALI er fremtiden og mere enkel at anvende end KNX til dette. Vi anvender en adresserbar styring, hvor man kommunikerer direkte til de individuelle armaturer", siger Michael Hawaleschka.

Trådløst og batterifrit tryk
Moderne kontorer indrettet som akvarier med glasvægge giver udfordringer til elektrikere, der er vant til at trække kabler fra lyskontakter til armaturer og styring, så der kan tændes og slukkes for lyset.

En sensor til små bevægelser

Bevægelsessensor: En bevægelsessensor tænder lyset ved bevægelse eller en varmeændring. Bevægelsessensorer kaldes også for PIR-sensorer (passiv infrarød).

Tilstedeværelsessensor: En tilstedeværelsessensor er en ekstra følsom bevægelsessensor, der kan se meget små bevægelser ned til to-tre cm for eksempel, når en medarbejder arbejder på sin computer.

Kilde: Niko-Servodan

En traditionel kontakt skal placeres i et hul i væggen. Men det er ikke muligt, når væggen er af glas. Niko-Servodans tilgang er både nytænkende og banal enkel. I stedet for kabler og skruer har producenten valgt en løsning med trådløs kommunikation og tape. De sælger et tryk, der er både trådløst, batterifrit og som kan monteres med klisterbånd.

Michael Hawaleschka fortæller, at kunder og installatører er begejstret for det nytænkende tryk. Æstetikken og gadget-fascinationen er meget større med de trådløse tryk. Hvis bygherren spørger til prisen er hans tommelfingerregel, at det er billigere at anvende de trådløse tryk, hvis det koster mere end 500 kroner at etablere et traditionelt tryk.

"Klæbepuderne kommer i mange farver og er beregnet til at sidde fast. Jeg hører kun positive kommentarer om, at det er genialt, fordi kontakten ikke er omme bag døren eller på væggen overfor", siger Michael Hawaleschka.

Læs også: Blændfri belysning sikrer større sikkerhed i trafikken

På kontoret er brugerne overrasket over, at der ikke er noget batteri inde i kontakten. Forventningen var, at kontakten jævnligt skulle brækkes op for at indsætte et frisk knapbatteri, når det gamle tabte spændingen. Sådan er det ikke, og forundringen er synlig, når Michael Hawaleschka fortæller, at det er fingerkræfterne fra de gentagne tryk, der skaber energien, der sender signalet til armaturet.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

19.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny serie af RIGOL oscilloskoper

18.04.2024Xolta A/S

Sponseret

XOLTA optimerer batteriets ydeevne via særligt styresystem

18.04.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Har du ofte korte deadlines til dine installationsprojekter?

18.04.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opnå lys i ekstra lange længder?

18.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Sikker opladning til alle behov

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København