10.01.2019  |  EL  |  Byggeri

Brugeradfærd er nøglen til at forbedre intelligente bygninger

Det nybyggede FN Byen i København er blevet gennemgået for at sikre, at bygningen kan nå sit fulde bæredygtige potentiale. Her viste det sig, at et fokus på brugeradfærd kan resultere i endnu mere intelligente bygninger.

FN Byen i København er blevet gået efter i sømmene for mulige energibesparelsesløsninger. Bygningen indeholder noget af den nyeste teknologi indenfor intelligent klimastyring og energibesparelser, men alligevel er der plads til forbedringer.

Læs også: Intelligente bygninger skaber store besparelser for kommune

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”FN Byen er et rigtigt godt byggeri, hvor der fra starten er tænkt i bæredygtighed og energioptimering. Alligevel så vi et ’performance gap’ mellem den teoretiske og potentielle energibesparelse og virkeligheden”, siger energiantropolog Babette Peulicke Slott fra Teknologisk Institut.

Det kræver et øgede fokus på brugeradfærd, hvis teknologien i de intelligente bygninger skal udnyttes til sit fulde potentiale.

”Det er et typisk fænomen ved såkaldt intelligente bygninger; et højere energiforbrug end forventet, en for kompleks drift og brugerforventninger, der ikke bliver opfyldt”, fortsætter energiantropologen.

Konference skal linke bruger og bygning sammen
Derfor har Energistyrelsen og Teknologisk Institut med udgangspunkt i FN Byen udført en undersøgelse, der skal fortælle, hvordan de intelligente bygningers energidrift bedst muligt kan blive udnyttet. Resultaterne af undersøgelsen vil blive fremlagt den 18. januar ved en konference i selv samme FN Byen.

”Vi har fokuseret på sammenhængen mellem brugeradfærd og teknologi, og i den forbindelse har vi undersøgt, hvorfor de intelligente løsninger ikke altid virker efter hensigten. Samtidig har vi udarbejdet en række forslag til, hvordan teknologien, bygningen og de mennesker, der arbejder i FN Byen, fungerer bedre sammen", siger Babette Peulicke Slott.

Målet med konferencen er at samle flere forskellige aktører, der sammen skal reflektere over intelligente bygninger med fokus på redskaber til at ramme brugeradfærden. Herunder vil der blive præsenteret konkrete værktøjer, der skal bidrage til at skabe en bedre sammenhæng mellem bygning og bruger.

”Hvis disse udfordringer skal løses, kræver det større fokus på brugen af bygningen og et paradigmeskift fra hyperkompleks automatisering til få, velvalgte teknologier med stor indflydelse. Balancen mellem brugeradfærd og smarte teknologier er dermed mere afgørende end et smalt fokus på teknologi”, siger energiantropologen.

Læs også: Den oprigtigt intelligente bygning – en konference om brugeradfærd i intelligente bygninger

Konferencen er både for dem der arbejder med designfasen og driftsfasen, herunder bygningsejere, bygherrer, tekniske rådgivere, arkitekter, driftsansvarlige og studerende.

- SDN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere