Coronakrisen sender Hofor på lækagejagt
Coronavirussen, der har sat en stopper for flere opgaver hos Hofor, har samtidig givet anledning til at intensivere jagten på lækager. Det har således været godt nyt for vandrørene i Brøndby Kommune.
De seneste par måneder har udbruddet af coronavirus sat en kæp i hjulet for mange aktiviteter. Men hos Hofor har virussen tilsyneladende også gjort det muligt at finde og reparere langt flere vandlækager end normalt.
For da andre arbejdsopgaver blev gjort umulige af coronavirussen, har virksomheden i stedet valgt at bruge de ekstra ressourcer på at styrke jagten på lækager på vandrørene i Brøndby Kommune.
“På grund af corona har vi været nødt til at drosle ned på nogle af de opgaver, der krævede tæt kundekontakt. Det har frigjort 3-4 mand ekstra, som vi så i stedet har kunnet bruge til at søge efter lækager”, siger teamleder for ledningsdrift i Hofor, Kim Roar.
Stille sivere kræver systematik
Det er dog ikke alle lækager, der afslører sig selv ved at sende vand helt op til overfladen. Mange lækager siver stille og roligt ud i undergrunden, og det kræver derfor en systematisk tilgang at finde disse og stoppe vandspildet.
“Når vi leder efter lækager, foregår det i forbindelse med det, vi kalder områdeundersøgelser, hvor vores folk kontrollerer sektionsventiler på ledningsnettet i et mindre område. De kontrollerer, at ventilerne virker, og så lytter de også på ventilen. Hvis der er støj, kan det være tegn på en lækage, der skal undersøges nærmere”, siger Kim Roar.
Læs også: Hofor sender droner i luften
Som noget nyt blev de ekstra mand sat til at lytte på stophaner, som ellers kun bliver undersøgt, når man allerede ved, at der er en lækage. Og det har eftersigende givet gevinst. I Brøndby har den ekstra indsats nemlig indtil nu resulteret i fundet af 54 potentielle lækager. Syv af disse viste sig at være lækager, der nu er repareret, mens ni mulige lækager stadig undersøges.
Mikrofoner afslører lækagen
Når der er mistanke om en lækage, igangsætter Hofor en grundigere undersøgelse med mere avanceret udstyr. To mikrofoner placeres på ventiler med omkring hundrede meters afstand imellem dem, hvorefter de sender lyd af sted mod hinanden igennem ledningsnettet.
Hvis der er tale om en lækage, vil lyden blive brudt, og udstyret kan herefter måle, i hvilken afstand fra de to mikrofoner lækagen er.
Herefter bruges en jordmikrofon til at måle direkte på stedet for at indkredse lækagen yderligere. Det sted, hvor jordmikrofonen opfanger mest støj, laves en markering på stedet, som entreprenøren kan igangsætte gravearbejdet ud fra. Og her har præcision stor økonomisk betydning.
“Jo mere præcist, vi kan ramme lækagen, jo billigere er det for os at få den repareret. Derfor er der meget økonomi i at sætte den rigtigt i første forsøg”, fortæller teamlederen.
- HCL