24.05.2017  |  VVS  |  Varme og køling

Dankalk og Løgstør Fjernvarmeværk udnytter overskudsvarme

Nyt projekt mellem Dankalk og Løgstør Fjernvarmeværk skal omdanne overskudsvarmen fra kalkværket i Aggersund til fjernvarme.

Dankalk har indviet et nyt anlæg i kalkbruddet i Aggersund, Nordjylland. Det nye anlæg skal fremover sikre, at overskudsvarmen ikke går til spilde, men omdannes til fjernvarme.

"Vores overskudsvarme kan dække det årlige varmeforbrug i cirka 700 husstande, eller én fjerdedel af alle Løgstør Fjernvarmes kunder”, siger Dankalks fabrikschef, Houni Mikkelsen. Han fortsætter:

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Vi fører den 130 grader varme, fugtige luft op igennem et tårn, hvor returvand fra fjernvarmeanlægget passerer i modstrøm via et vandrislingsanlæg, så spildvarmen kommer ud i fjernvarmesystemet”, forklarer han.

Læs også: Bilka og Føtex i Sønderborg udnytter overskudsvarmen

Kalkbruddet i Aggersund tørrer årligt 125.000 tons råkalk til kalkprodukter i industribrug. To tørrelinjer arbejder med en temperatur på 850 grader på at tørre den fugtige råkalk ved at fordampe vandindholdet.

Det skaber en stor mængde overskudsvarme, som det nye røggaskondenseringsanlæg skal sørge for, ikke går til spilde. Dankalk har selv investeret i anlægget, mens Løgstør Fjernvarmeværk har investeret i ledningsnettet og en akkumuleringstank til projektet.

Med de nye investeringer vil cirka tre fjerdedele af overskudsvarmen blive udnyttet, hvilket både er en fordel økonomisk og klimamæssigt, forklarer Bent Nissen, vicekoncerndirektør i DGL, Dankalks moderselskab, og bestyrelsesformand for Dankalk:

”Der er fordele for alle parter. Dankalk får en ny indtjeningskilde og større konkurrencekraft ved at sælge overskudsvarmen. Løgstør Fjernvarme får et konkurrencedygtigt alternativ til træpiller og halm, der betyder lavere priser for forbrugerne. Endelig er der en stor klimagevinst, da genindvindingen mindsker CO2-udledningen med cirka 1.700 tons per år”, siger Bent Nissen.

Læs også: Virksomheders overskydende varme går til spilde

Udover Aggersund har Dankalk kalkværkerne Mjels og Batum ligeledes i Nordjylland.  

-CHM

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere