Danmark er tvunget til selv at udnytte sin overløbsstrøm

Den overskydende strøm fra vindmølleenergi, som hidtil nærmest er blevet foræret væk til vores nabolande, får en nøglerolle, hvis flere indeklimaanlæg skal genvinde varme samt opvarme og nedkøle de danske hjem. Direktør Torben Andersen fra Nilan A/S ønsker derfor langt større fokus på intelligente elmålere samt en ændring af afgiftsreglerne, så forbrugerne får et incitament til at anvende den grønne el.

Nilans indeklimaanlæg er beskedne af ydre. De er på størrelse med et køleskab, men repræsenterer et væsentligt skridt frem, hvad angår teknologi til lavenergihuse.

Virksomheden, der har hovedsæde i Hedensted, var med på et vinderhold, da man i efteråret deltog i en konkurrence i Washington om energineutralt byggeri - Solar Decathlon - sponsoreret af det amerikanske energiministerium.

Nilan stillede med sit komplette anlæg, der samler ventilation, varmegenvinding, varmt brugsvand, varme og køl i én løsning.

20 af de deltagende virksomheder - herunder Nilan - blev prækvalificeret til at opføre et komplet energineutralt hus på plænen mellem Capitol og Det hvide Hus. Den danske virksomhed indtog herefter førstepladsen i kategorien indeklima og energiforbrug, hvormed Nilan samtidig vandt den samlede pris.

300.000 mennesker, fortrinsvis arkitekter, ingeniører og folk fra byggefirmaer, tog de energineutrale huse i øjesyn, og Nilans adm. direktør, Torben Andersen, lægger da heller ikke skjul på, at den i dobbelt betydning flotte placering - var noget nær den bedste reklame man kunne få.

Der blev byttet en hel del visitkort, og kort tid efter fik man en henvendelse fra den canadiske forbundsstat, som gerne ville have leveret et antal eksemplarer af virksomhedens indeklimaanlæg.

Al varme kan genvindes
Torben Andersen og hans daværende kompagnon grundlagde virksomheden i 1974 med det formål at udvikle energibesparende produkter.

”Det var året efter den første energikrise. Vores udgangspunkt var, at der muligvis endnu var meget olie og gas tilbage i undergrunden. Men eftersom Jorden jo er en rund kugle, er energiressourcerne under alle omstændigheder begrænsede. Samtidig vidste vi jo, at 40 procent af det totale energiforbrug i Nordeuropa går til opvarmning og køling af boliger. 40 procent går til transport, mens de resterende 20 procent går til andet energiforbrug. Fordelingen har ikke ændret sig siden da. Potentialet for energireduktion i boliger er således fortsat meget stort,” siger han.

I dag fremstiller virksomheden udelukkende produkter inden for ventilation, køl og varmegenvinding, som med tiden er kombineret i ét og samme stykke teknologi. 80 procent af omsætningen eksporteres og anlæggene opstilles i såvel privatboliger og virksomheder som i store indkøbscentre.

”Via vores anlæg genvindes varmen teknisk set 110 procent, fordi transmissionstabet også bliver dækket,” forklarer Torben Andersen. Imidlertid har det taget ca. fem år og adskillige millioner kr. at udvikle teknologen, der går under typebetegnelsen VP 18 Compact. Nu tjenes investeringen gradvis hjem. Siden de første anlæg blev solgt for et halvt år siden, har Nilan solgt flere hundrede eksemplarer.

Overløbsstrøm foræres væk
”Vi kender da heller ikke andre i branchen, som har udviklet en tilsvarende teknologi. Men Nilan og den øvrige branche inden for varmepumper og ventilation har i fællesskab redskaberne til at reducere Danmarks energiforbrug til indeklima fra i dag 40 procent af det totale energiforbrug til kun nogle ganske få procent,” mener han.

”Det kan dels ske ved at isolere husene ordentligt, dels ved at benytte den senest udviklede energiteknologi. Gør man det, er jeg overbevist om, at den årlige energiregning i et almindeligt parcelhus hurtigt kan blive mindre end udgiften til TV-licens.

Som systemet for CO2-afgifter er skruet sammen i dag, lægges der imidlertid afgifter på grøn strøm, hvormed brugen af vedvarende energi desværre bremses. 19 procent af vores strøm produceres i dag via vindmøller, og produktionen stiger med kvadratet på vindhastigheden. Allerede i dag produceres der under de optimale vejrforhold væsentlig mere strøm i Danmark, end vi selv kan bruge. Denne såkaldte overløbsstrøm sælger vi til Norge og Tyskland til en næsten symbolsk pris.

Samtidig har Folketinget besluttet, at vindmøllerne inden for de kommende år skal dække 40 procent af vores energiforbrug. Men det er jo hul i hovedet at ofre milliarder på vindmøller, når det ikke er muligt at komme af med al den strøm, de producerer. Derfor har vi opfordret til, at man stopper en del af vindmøllerne i de perioder, hvor det det virkelig blæser kraftigt,” siger Torben Andersen.

Intelligente elmålere
Forbrugerne giver i dag mellem 1,70 og 1,90 kr. pr kWh grøn strøm. To tredjedele af regningen er imidlertid afgifter. Hvis elværket beslutter sig for at sælge strømmen til f.eks. fire øre pr. kWh, når der er overløbsstrøm i ledningerne, har forbrugerne intet incitament til at modtage denne strøm - eller overhovedet investere i energirigtige anlæg - fordi det meste er afgifter. Set med forbrugernes øjne bliver den grønne strøm med andre ord ikke billigere end konventionel strøm. Derfor bør afgiftspolitikken ændres, således at afgiften kommer til at udgøre en procentsats af elprisen og dermed bliver variabel.”

Samtidig mener Torben Andersen, at teknologien i vores huse skal have intelligente el-målere, såfremt vi med fordel skal udnytte den grønne strøm.

”Køleskabet og vaskemaskinen skal automatisk gå i gang i det øjeblik, hvor der er grøn strøm i ledningerne. Teknologien er til rådighed og vil kunne spare det danske samfund for milliarder og frem for alt give os et mere miljøvenligt samfund. Elektriciteten til sådanne højteknologiske energianlæg kan i øvrigt blive en vigtig ressource til at skabe lavenergihuse. Den kan holde gang i anlæg, der genvinder varmeenergi i indeluften samt opvarme gulve og brugsvand. Nutidens huse er jo i forvejen meget velisolerede. Derfor er de ofte i stand til at holde på samt genvinde energien. Alene af den grund vil det være en kæmpe fordel for samfundet at satse på brug af intelligent el,” mener Torben Andersen.

Skat kontra miljø
Sammen med andre virksomheder inden for varmepumpe- og ventilationsbranchen er Nilan nu begyndt at søge samarbejde med el-branchen, ud fra den betragtning at parterne har en fælles interesse i at fremme brugen af intelligente elmålere.

”Hvis Danmark skal overvinde den økonomiske krise, nytter det ganske enkelt ikke, at vi må importere olie og gas. Om få år er vores egen olie og gas i Nordsøen brugt op. Vi har måske ti år tilbage til at omstille samfundet til at kunne udnytte overløbsstrømmen til opvarmning, køling og ventilation. Sker det ikke, er vi for alvor på spanden.”

”Har du forsøgt at overbevise politikerne om det?”

”Ja, jeg har blandt andet talt med skatteministeren. Når vi siger til politikerne, at de er nødt til at fjerne afgifterne på overløbsstrømmen for at få en fornuftig anvendelse af den, bliver vi mødt med et standardsvaret. ”Hvad så med børnehaverne, plejehjemmene og hospitalerne? Hvordan skal vi så få finansieret dem?” Viljen til at gøre noget alvorligt ved problemet er således lig nul. Skatteprovenuet er vigtigere end miljøet, og det er da en meget kortsigtet tankegang.”

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus