Dansk El-Forbund: Stop misbrug af VFU-ordningen
Elektrikernes fagforening er bange for, at lærlinge bliver udnyttet med det stigende antal af VFU-aftaler. Arbejdsgiverorganisationen Tekniq afviser, at der er grund til bekymring.
Ifølge erhvervsuddannelsesloven kan skoler indgå aftaler med virksomheder om at tilbyde lærlinge virksomhedsforlagt undervisning (VFU) i stedet for skolepraktik. Antallet af VFU-aftaler på el-området er i løbet af de sidste fem år mere end firdoblet, og det bekymrer Dansk El-forbund, skriver Building Supply.
Læs også: Ny kampagne skal brande elbranchen
I den seneste udgave af medlemsbladet Elektrikeren kritiserer fagforbundet det stigende antal aftaler og pointerer, at det både er misbrug af gratis arbejdskraft og skadende for de installatører, der betaler for deres lærlinge:
Det er helt uacceptabelt, for det udgør en unfair konkurrence i forhold til de installatører, der ansætter almindelige lærlinge og betaler lærlingeløn i henhold til overenskomsten, siger el-forbundets formand Jørgen Juul Rasmussen til Elektrikeren.
Virksomhederne misbruger ikke de hjælper
Hos arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq er man uenig i kritikken. Tekniqs underdirektør, Tina Voldby, lægger vægt på, at det er skolernes opgave at lave ordentlige aftaler for elevernes arbejdsvilkår.
Virksomhederne reagerer på skolernes henvendelse om at tage en skolepraktikelev i en VFU-aftale og siger ok ud fra devisen om, at det er bedre, at de prøver at arbejde på en rigtig arbejdsplads end at være i skolepraktik, siger Tina Voldby til Building Supply.
Læs også: Ledigheden er rekordlav blandt elektrikere
I VFU-aftaler fremgår det, at eleven ikke må indgå direkte i virksomhedens produktion. Det betyder, at eleven kun må udføre et stykke arbejde, når en medarbejder fra den pågældende virksomhed instruerer, overvåger og kvalitetssikrer sideløbende.
-CHM