26.03.2019  |  EL  |  Energi

Dansk Energi giver varmepumperne et teknologisk løft

Indhold fra partner Hvad er dette?

En række projekter med varmepumper som omdrejningspunkt modtager støtte fra dette års uddeling af støtte fra ELFORSK, der er Dansk Energis pulje for forskning, udvikling og demonstration.

Mere effektive og miljøvenlige varmepumper kan gøre boliger, bygninger og industrier grønnere. Derfor kan en stribe varmepumpe-projekter nu se frem til at modtage støtte fra Dansk Energis pulje for forskning, udvikling og demonstration, ELFORSK.

- Varmepumper er helt afgørende for, at bygninger og industrier kan få nedbragt deres udledninger af klimagasser. Heldigvis er den teknologiske opfindsomhed stor i Danmark, og vi er rigtig glade for at kunne støtte udviklingen af en række lovende projekter, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi.

ELFORSK giver i år støtte til 17 projekter med et samlet støttebeløb på lidt over 18 mio. kr. Projektdeltagerne bidrager selv med finansiering, så samlet vil der blive forsket for knap 32 mio. kr.

Et af varmepumpeprojekterne handler om at udvikle en ny generation luft-vand-varmepumper, der benytter et naturligt kølemiddel, propan, i stedet for kølemidler med negativ påvirkning af klimaet. Teknologisk Institut er projektleder – og har et mål om at kunne udvikle en varmepumpe, der kan få energimærket A+++ og leve op til en række skrappe krav i EU’s Ecodesign-direktiv.

- Hvis det lykkes, er det verdensklasse, fastslår Richard Schalburg og nævner to andre varmepumpe-projekter, der kan skabe mange arbejdspladser i Danmark.

Virksomheden METRO THERM fra Helsinge er projektleder for udviklingen af en mere energieffektiv varmepumpe inklusiv varmtvandsbeholder, der både kan levere brugsvand og rumvarme. Ambitionen er, at den nye varmepumpe skal kunne spille sammen med lavtemperaturfjernvarme og PVT-paneler, der er kombinerede solcelle/solvarme-anlæg.

Også i forhold til industrien kan der være mere effektive varmepumper på vej. Nordisk Energirådgivning i Snekkersten skal sammen med en række partnere udvikle mere smart styring til industrielle varmepumper. En ’smart kontroller’ skal indsamle data om varierende energipriser og optimere varmepumpernes drift i forhold til høje/lave priser.

- Varmepumper understøtter elektrificeringen af sektorer, der historisk har haft svært ved at nedbringe deres klimapåvirkning. Samtidig kan varmepumper bringes i spil i forhold til at levere fleksibilitet til et elmarked, der i stigende grad bliver domineret af fluktuerende elproduktion fra vindmøller og solceller, påpeger Richard Schalburg.

ELFORSK har i år også givet tilskud til projekter med fokus på ventilation, belysning og energistyring.

- Bedre udnyttelse af data og digitalisering er temaer, der går igen i næsten alle projekterne, siger Richard Schalburg.

Mere fra DANSK ENERGI

DANSK ENERGI

www.danskenergi.dk/kurser

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Vi styres og finansieres af medlemsvirksomhederne, primært elselskaber, og vi arbejder på at sikre energiselskaberne de bedste og frieste vilkår til at konkurrere og udvikle sig på for at sikre udvikling, vækst og velfærd i Danmark. Dansk Energi er samlingspunkt for tre medlemsf…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere