26.03.2018  |  EL  |  Belysning

Danske kommuner går glip af besparelser på 600 mio. kroner

Skifter alle landets kommuner den gamle gadebelysning ud med den nyeste LED-teknologi, vil man kunne hente mellem 300 og 600 millioner kroner i besparelser, lyder vurderingen fra ekspert.

Mange kommuner har endnu ikke skiftet gadebelysningen til den nyeste teknologi. Og det betaler danskerne en høj pris for. Der kan nemlig spares et trecifret millionbeløb.

Det svarer til en besparelse på mellem 50 og 75 procent i elforbruget, hvilket bør være en god grund til, at danske kommuner følger med den teknologiske udvikling og i stedet anvender LED-belysning. Sådan lyder vurderingen fra LED-rådgiver og administrerende direktør Lars Kjær fra virksomheden Teamtronic, der udvikler belysning til danske virksomheder og kommuner.

Læs også: Kommune forventer at spare 70 procent i gadebelysning

”Omkring 650.000 armaturer mangler stadig at blive udskiftet. Både elforbrug, udgifter til etablering og vedligeholdelse og ikke mindst prisen for selve armaturet er de seneste år faldet massivt. Ifølge vores beregninger er der mulighed for besparelser på mellem 300 og 600 millioner ved at omstille til LED-teknologi,” forklarer han. 

Og det er ikke blot spild af skattekroner. Foruden en besparelse er der, ifølge Lars Kjær, også bedre belysning at hente ved at udskifte armaturerne med LED-teknologi. Alligevel har landets kommuner indtil nu kun udskiftet cirka en tredjedel af gadebelysningen.

Dansk design langs landevejen
Da LED-teknologien først kom på markedet, blev den kritiseret for at være for dyr og kvaliteten af lyset for dårlig. Ifølge Lars Kjær er det ikke længere tilfældet.

”LED-teknologien var i begyndelsen dyrere end standard belysning, men sådan er det ikke længere. Hele branchen er blevet bedre, så LED-modulerne er i dag både billigere og bedre,” vurderer Lars Kjær.

Læs også: Rapport: Levetiden på LED vokser ikke ind i himlen

Samlet set er LED-armaturerne faldet med omkring 75 procent de seneste fem år. Og nu har Teamtronic lanceret udelysarmaturet med navnet ModelD i samarbejde med Philips, der, ifølge Lars Kjær, har en række fordele for landets kommuner.

”Det er enormt vigtigt for de danske kommuner at kunne vælge et armatur i et flot dansk design, der passer ind i det øvrige bybillede og landskab uden at skille sig for meget ud. Med ModelD kombinerer vi dansk design med stordriftsfordele fra en anerkendt producent," siger han.
 

- EST 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere