14.10.2019 | VVS | Varmeanlæg
Danskerne er for langsomme til at skrotte oliefyr
Danskerne lader vente på sig, når det drejer sig om at afskaffe oliefyr. Udskiftningen kan vise sig at være en pebret affære, men er nødvendigt for at mindske CO2-udledningen.
Danskerne er ikke hurtige nok til at udfase oliefyr og omlægge til at få opvarmet huset med mere klimavenlig energi. Det skriver dr.dk.
I 2018 fik omkring 70.000 husstande varme fra et oliefyr, viser tal fra Drivkraft Danmark, der er brancheorganisation for virksomheder, der sælger fyringsolie.
Sidste år blev 25 oliefyr dagligt sløjfet, hvilket er for langsomt. Hos Energistyrelsen tror man ikke på, at målsætningen om CO2-neutralitet i 2030 holder.
Læs også: Intelligent varmesystem kan erstatte de CO2-belastende oliefyr
Styrelsen forudser, at olie vil stå for et par procent af al energi til opvarmning. Ifølge Poul Erik Morthorst, professor på DTU og medlem af Klimarådet, vil der være 10-20.000 husstande, som fyrer med olie i 2030. Han ser helst, at alle fyr bliver udfaset, for at bruge olie til opvarmning er noget af det, der belaster klimaet mest.
Men Poul Erik Morthorst glæder sig alligevel over, at mange oliefyr faktisk er blevet udfaset. Det betyder nemlig, at oliefyrs CO2-belastning på klimaet vil være begrænset i 2030.
"Vi har gjort det ganske godt. Brugen af oliefyr bliver lige så stille faset ud", siger Poul Erik Morthorst til dr.dk.
Dyrt af afskaffe fyret
Ifølge Klimarådet kan den langsomme udfasning af oliefyr skyldes prisen.
Annette Kokkendorff fra Samsø måtte betale over 100.000 kroner for at få udskiftet sit oliefyr med en miljøvenlig varmepumpe.
"Der går nogle år, før investeringen er tjent ind. Jeg tror ikke, at jeg når at få økonomisk gevinst af det", siger pensionisten til dr.dk.
Annette Kokkendorff kommer til at spare flere tusind kroner hvert år, fordi oliefyret er dyrere i drift end varmepumpen, men pensionisten udskiftede fyret for klimaets skyld.
Læs også: Røde energiordførere vil skrotte oliefyr hurtigere
Det politiske mål på Christiansborg har i flere år været, at olie ikke skal bruges til opvarmning i 2030.
På Christiansborg vil partierne SF og Radikale Venstre forbyde nye oliefyr. De vil også give et større tilskud til at udskifte oliefyret med varmepumper.
- MGC
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.
El-materiel

Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk
Der er et stort behov for elektrikere og installatører, der kan arbejde professionelt med kobber-, coax- og fiberkabler. Det gælder hele værdikæden fra datacenteret ud til wifi-punktet i en virksomhed eller en privat bolig. Nu tilbyder leverandør af netværksløsninger undervisning af lærlinge og teknikere på akademidage.
Virksomhedsdrift

Bygge-app vinder pris og præsterer vild vækst
Danske Dalux er nu hædret med EY’s Entrepreneur of the Year, samtidigt med at virksomheden runder 300 medarbejdere. Virksomheden vokser for syvende år i træk med over 50 procent.
Sikkerhed

Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed
Hvert år udfører de danske beredskaber brandsyn på virksomheder med brandfarlige aktiviteter samt private og offentlige steder, hvor mange mennesker færdes, og 2021 var ingen undtagelse. Dog var 2021 det sidste år, hvor der bliver gået brandsyn efter de gamle regler, da der fra 2022 blev indført nye regler på området.
Branchen

Fremtidens klimahåndværkere kæmper om DM-titel
Den 2. - 4. februar mødes toppen af poppen blandt de unge talenter indenfor blandt andet elektriker- og vvs-fagene ved DM i Skills i Fredericia. Her vil de blive testet i installation af nye digitale løsninger til at energioptimere bygninger. Med andre ord, skal de vise de ’skills’, der er centrale for Danmarks grønne omstilling.
Virksomhedsdrift

AVK-koncernen kommer solidt gennem et udfordrende år
Med en omsætningsvækst på 18 procent fortsætter koncernen den globale vækst inden for alle forretningsområder. Med koncernens hidtil bedste årsresultat kan AVK-koncernen efter regnskabsåret 2021-2022 se tilbage på en 50 procent vækst over de seneste fire år og en fortsat fremgang i resultatet.