14.10.2019 | VVS | Varmeanlæg
Danskerne er for langsomme til at skrotte oliefyr
Danskerne lader vente på sig, når det drejer sig om at afskaffe oliefyr. Udskiftningen kan vise sig at være en pebret affære, men er nødvendigt for at mindske CO2-udledningen.
Danskerne er ikke hurtige nok til at udfase oliefyr og omlægge til at få opvarmet huset med mere klimavenlig energi. Det skriver dr.dk.
I 2018 fik omkring 70.000 husstande varme fra et oliefyr, viser tal fra Drivkraft Danmark, der er brancheorganisation for virksomheder, der sælger fyringsolie.
Sidste år blev 25 oliefyr dagligt sløjfet, hvilket er for langsomt. Hos Energistyrelsen tror man ikke på, at målsætningen om CO2-neutralitet i 2030 holder.
Læs også: Intelligent varmesystem kan erstatte de CO2-belastende oliefyr
Styrelsen forudser, at olie vil stå for et par procent af al energi til opvarmning. Ifølge Poul Erik Morthorst, professor på DTU og medlem af Klimarådet, vil der være 10-20.000 husstande, som fyrer med olie i 2030. Han ser helst, at alle fyr bliver udfaset, for at bruge olie til opvarmning er noget af det, der belaster klimaet mest.
Men Poul Erik Morthorst glæder sig alligevel over, at mange oliefyr faktisk er blevet udfaset. Det betyder nemlig, at oliefyrs CO2-belastning på klimaet vil være begrænset i 2030.
"Vi har gjort det ganske godt. Brugen af oliefyr bliver lige så stille faset ud", siger Poul Erik Morthorst til dr.dk.
Dyrt af afskaffe fyret
Ifølge Klimarådet kan den langsomme udfasning af oliefyr skyldes prisen.
Annette Kokkendorff fra Samsø måtte betale over 100.000 kroner for at få udskiftet sit oliefyr med en miljøvenlig varmepumpe.
"Der går nogle år, før investeringen er tjent ind. Jeg tror ikke, at jeg når at få økonomisk gevinst af det", siger pensionisten til dr.dk.
Annette Kokkendorff kommer til at spare flere tusind kroner hvert år, fordi oliefyret er dyrere i drift end varmepumpen, men pensionisten udskiftede fyret for klimaets skyld.
Læs også: Røde energiordførere vil skrotte oliefyr hurtigere
Det politiske mål på Christiansborg har i flere år været, at olie ikke skal bruges til opvarmning i 2030.
På Christiansborg vil partierne SF og Radikale Venstre forbyde nye oliefyr. De vil også give et større tilskud til at udskifte oliefyret med varmepumper.
- MGC
El-materiel

Bravida køber KT Electric
Bravida Danmark A/S har indgået aftale om køb af KT Elektric A/S. Med købet styrker Bravida tilstedeværelsen i Aalborg og Storkøbenhavn med kompetencer inden for el-service, el-entrepriser og bygningsautomatik. Virksomheden beskæftiger cirka 250 medarbejdere og omsatte i 2021 for 268 MDKK.
El-materiel

NORCAM bliver en del af Elma Instruments
Elma Instruments A/S har i slutningen af april måned 2022 købt aktiviteterne i NORCAM ApS.
Branchen

Årelang udsultning har mærket erhvervsskolerne
TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om den kritik, en række erhvervsskoleelever har rejst af forholdene på mange erhvervsskoler. Manglende investeringer i både fysiske rammer og undervisningskompetencer gør det svært at tiltrække flere unge til uddannelserne.
Energi

Månedens udfordring: Installatører kan bidrage kæmpestort til energioptimering
Bygningsejere og branchen har i årtier satset på isolering, som har meget lang tilbagebetalingstid. Investeringer i tekniske installationer batter meget mere på energieffektiviteten og har en tilbagebetalingstid på tre til fem år. Der sker bare ikke meget. ”Vi har en udfordring her”, lyder det fra aktør.
El-materiel

Forbrugerne ønsker en plast-fri fremtid
Ny analyse viser, at over halvdelen af de europæiske forbrugere ønsker at medvirke aktivt til at reducere plastaffaldet i vandmiljøet. I tæt samarbejde med kunder og samarbejdspartnere arbejder GROHE med flere initiativer, der kan medvirke til at opfylde deres ønsker.
Virksomhedsdrift

EG køber Vitani Energy Systems A/S
EG offentliggjorde i maj måned købet af den danske softwarevirksomhed Vitani Energy Systems A/S.