14.10.2019 | VVS | Varmeanlæg
Danskerne er for langsomme til at skrotte oliefyr
Danskerne lader vente på sig, når det drejer sig om at afskaffe oliefyr. Udskiftningen kan vise sig at være en pebret affære, men er nødvendigt for at mindske CO2-udledningen.
Danskerne er ikke hurtige nok til at udfase oliefyr og omlægge til at få opvarmet huset med mere klimavenlig energi. Det skriver dr.dk.
I 2018 fik omkring 70.000 husstande varme fra et oliefyr, viser tal fra Drivkraft Danmark, der er brancheorganisation for virksomheder, der sælger fyringsolie.
Sidste år blev 25 oliefyr dagligt sløjfet, hvilket er for langsomt. Hos Energistyrelsen tror man ikke på, at målsætningen om CO2-neutralitet i 2030 holder.
Læs også: Intelligent varmesystem kan erstatte de CO2-belastende oliefyr
Styrelsen forudser, at olie vil stå for et par procent af al energi til opvarmning. Ifølge Poul Erik Morthorst, professor på DTU og medlem af Klimarådet, vil der være 10-20.000 husstande, som fyrer med olie i 2030. Han ser helst, at alle fyr bliver udfaset, for at bruge olie til opvarmning er noget af det, der belaster klimaet mest.
Men Poul Erik Morthorst glæder sig alligevel over, at mange oliefyr faktisk er blevet udfaset. Det betyder nemlig, at oliefyrs CO2-belastning på klimaet vil være begrænset i 2030.
"Vi har gjort det ganske godt. Brugen af oliefyr bliver lige så stille faset ud", siger Poul Erik Morthorst til dr.dk.
Dyrt af afskaffe fyret
Ifølge Klimarådet kan den langsomme udfasning af oliefyr skyldes prisen.
Annette Kokkendorff fra Samsø måtte betale over 100.000 kroner for at få udskiftet sit oliefyr med en miljøvenlig varmepumpe.
"Der går nogle år, før investeringen er tjent ind. Jeg tror ikke, at jeg når at få økonomisk gevinst af det", siger pensionisten til dr.dk.
Annette Kokkendorff kommer til at spare flere tusind kroner hvert år, fordi oliefyret er dyrere i drift end varmepumpen, men pensionisten udskiftede fyret for klimaets skyld.
Læs også: Røde energiordførere vil skrotte oliefyr hurtigere
Det politiske mål på Christiansborg har i flere år været, at olie ikke skal bruges til opvarmning i 2030.
På Christiansborg vil partierne SF og Radikale Venstre forbyde nye oliefyr. De vil også give et større tilskud til at udskifte oliefyret med varmepumper.
- MGC
Branchen

Elektrikerlærlinge løftes med særlig undervisning
Den grønne omstilling og elektrificeringen af Danmark giver behov for nye kompetencer hos morgendagens elektrikere. Derfor deltager 81 elektrikerlærlinge fra ELCON i disse uger i et skræddersyet uddannelsesforløb, som er udviklet i samarbejde med AARHUS TECH. Forløbet skal ruste elektrikerlærlingene til fremtiden i faget.
Energi

67 procent af vores strøm kommer fra vedvarende energikilder
67 procent af den strøm, vi forbruger, kommer fra vindmøller og solceller. Det viser en opgørelse af elproduktionen i første halvår af 2023. Det er en markant grøn bedrift og et skridt på vejen mod, at vi får al vores strøm fra sol og vind inden 2030, mener Green Power Denmark.
Branchen

Deltag i brugeranalyse og vind lækker vin
Vi håber, at I finder værdi i det indhold, vi kontinuerligt leverer på INSTALLATOR.dk. For at vi kan blive ved med at forbedre os og tilbyde artikler, cases, analyser og nyheder, der er mest relevante for jer, vil vi gerne invitere jer til at deltage i vores brugeranalyse.
Sikkerhed

Gamle olietanke kan skabe problemer for boligkøbere
Ifølge Danmarks Statistik findes der cirka 200.000 olietanke i Danmark. Sker der et olieudslip, kan det blive en dyr affære, hvis olietanken og rørsystemet ikke lever op til de fastsatte regler og krav. I så fald skal køber selv betale for at få fjernet den forurening, der er opstået.
Sanitet

Digitalt værktøj kan designe drømmebadeværelset
Premiummærket hansgrohe udvider sine digitale tilbud med et nyt inspirationsværktøj i forbindelse med, at mærket præsenterer en lang række produktnyheder til hele badeværelset i form af møbler, vaske og toiletter.
Sanitet

Bag et badeværelse er der mange valg
Badeværelset indbyder til forskellige indretningsmuligheder – både når det kommer til farver og udseende. Brusearmaturet er en helt central og ikke mindst nødvendig del af rummet, og derfor går valget af det rigtige armatur langt ud over blot farve og materialevalg. Det omfatter også hensyn til boligtype og personlige behov.