14.10.2019  |  VVS  |  Varmeanlæg

Danskerne er for langsomme til at skrotte oliefyr

Danskerne lader vente på sig, når det drejer sig om at afskaffe oliefyr. Udskiftningen kan vise sig at være en pebret affære, men er nødvendigt for at mindske CO2-udledningen.

Danskerne er ikke hurtige nok til at udfase oliefyr og omlægge til at få opvarmet huset med mere klimavenlig energi. Det skriver dr.dk.

I 2018 fik omkring 70.000 husstande varme fra et oliefyr, viser tal fra Drivkraft Danmark, der er brancheorganisation for virksomheder, der sælger fyringsolie.

Sidste år blev 25 oliefyr dagligt sløjfet, hvilket er for langsomt. Hos Energistyrelsen tror man ikke på, at målsætningen om CO2-neutralitet i 2030 holder. 

Læs også: Intelligent varmesystem kan erstatte de CO2-belastende oliefyr

Styrelsen forudser, at olie vil stå for et par procent af al energi til opvarmning. Ifølge Poul Erik Morthorst, professor på DTU og medlem af Klimarådet, vil der være 10-20.000 husstande, som fyrer med olie i 2030. Han ser helst, at alle fyr bliver udfaset, for at bruge olie til opvarmning er noget af det, der belaster klimaet mest.

Men Poul Erik Morthorst glæder sig alligevel over, at mange oliefyr faktisk er blevet udfaset. Det betyder nemlig, at oliefyrs CO2-belastning på klimaet vil være begrænset i 2030.

"Vi har gjort det ganske godt. Brugen af oliefyr bliver lige så stille faset ud", siger Poul Erik Morthorst til dr.dk.

Dyrt af afskaffe fyret
Ifølge Klimarådet kan den langsomme udfasning af oliefyr skyldes prisen.

Annette Kokkendorff fra Samsø måtte betale over 100.000 kroner for at få udskiftet sit oliefyr med en miljøvenlig varmepumpe.

"Der går nogle år, før investeringen er tjent ind. Jeg tror ikke, at jeg når at få økonomisk gevinst af det", siger pensionisten til dr.dk.

Annette Kokkendorff kommer til at spare flere tusind kroner hvert år, fordi oliefyret er dyrere i drift end varmepumpen, men pensionisten udskiftede fyret for klimaets skyld.

Læs også: Røde energiordførere vil skrotte oliefyr hurtigere

Det politiske mål på Christiansborg har i flere år været, at olie ikke skal bruges til opvarmning i 2030.

På Christiansborg vil partierne SF og Radikale Venstre forbyde nye oliefyr. De vil også give et større tilskud til at udskifte oliefyret med varmepumper.

- MGC

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere