Den nødvendige ventilation

Teknologisk institut deltager i EU’s Eco-design-arbejde, som skal sikre ventilation med lavt energiforbrug i alle boliger. Efterinstallation af ventilation koster kassen, så der arbejdes på at finde nye løsninger.

Ventilationsrør og -samlinger skal være helt tætte. Fotoet er fra Teknologisk Instituts energitestcenter..

”Der sker rigtig meget for øjeblikket,” siger Christian Grønborg Nicolaisen, leder af Energitestcenteret på Teknologisk Institut, og henviser til EU’s Ecodesign som skal nedbringe Europas energiforbrug meget betydeligt. Glødepærerne har allerede måttet lade livet i processen, og turen til energirenovering er nu kommet til blandt andet ventilation.

Læs også: Hver tredje ventilator dumper på nye EU-krav

EU Eco-design

Baggrund og intention:

  • Energimærkning er et gammelkendt fænomen for køleskabe, frysere og lignende og er primært henvendt til forbrugere.
  • Energimærkningen har vist sig yderst effektiv, og på sigt er det derfor intentionen, at alt energiforbrugende udstyr skal have energimærkning og/eller minimumskrav til effektivitet.

”Der er et ønske om, at ventilationsaggregater skal kunne A-mærkes. Er det ikke muligt, skal der opnås en aftale om minimumskrav. Der ligger allerede syv rapporter, som danner grundlag for kommende lovgivning,” siger Christian Grønborg, som repræsenterer Danmark og Norge i EU/EØS-arbejdet med energieffektiv ventilation.

”Og der bliver lyttet til det, vi siger, for Skandinavien er meget langt fremme på området, og vores lovgivning er meget ens,” siger han.

De ”gamle” energislugere skal på kur
En ting er gode aggregater og mærkning heraf, men de skal også kunne installeres til en fornuftig pris, og som i mange andre sammenhænge er de eksisterende boliger det store og helt dominerende problem. Her skal man finde en løsning, så man opnår en balanceret ventilation, altså en ventilation med både indblæsning, udsugning og varmegenvinding.

”Vi skal have nedbragt de eksisterende boligers energiforbrug, hvis energiramme ligger cirka tre gange så højt som nybyg. Hvordan gør vi det? Det forsøger vi at finde et svar på,” siger han og peger på, at ventilation indeholder et enormt potentiale, men samtidig ofte er dyrt at etablere.

I 2009 åbnede Teknologisk Institut sit EnergyFlexHouse, som består af to huse – det ene beboet af en testfamilie, det andet til afprøvning af nye indstillinger. Planen var et parallelt EnergyFlexOffice, men den plan måtte opgives. I dag arbejder man på opbygning af en erstatning i en eksisterende bygning. Fotoet viser Christian Grønborg Nicolaisen sammen med ”testpersonen”, som han kalder Gerda. Det rum, som skal bruges af rigtige mennesker står endnu tomt..

Tidligere stod tilhængere af naturlig udluftning henholdsvis mekanisk ventilation stejlt på hvert sit standpunkt, men nu er de ifølge Christian Grønborg blevet enige om, at der er brug for det bedste fra begge verdener. Det vil sige styring af varme, ventilation, solafskærmning og vinduesåbninger.

Og moderne ventilationsanlæg har et ret beskedent energiforbrug, hvis man sammenligner med varmetabet / kuldetabet ved udluftning. I et 150 kvadratmeter parcelhus må el-energiforbruget ifølge Christian Grønborg maksimalt ligge på 45 Watt i timen ved fuld last, og i mange tilfælde bruger det mindre. Samtidig genvinder det cirka 5000 kWh varme per år som uden varmegenvinding ville ryge direkte ud til fuglene .

Brugerne skal inddrages
Inddragelse af brugerne er helt nødvendig. Så styringen skal også visualisere forbruget og prisen på det. Brugeradfærd kan ifølge Christian Grønborg nedbringe energiforbruget med 30 procent.

”Brugerne skal have mulighed for at skrue op og ned for både varme og ventilation, men de skal kende prisen på det. Når man skruer op, er det ofte et korttidsvalg, så hvis der automatisk skrues ned igen efter en halv time, vil brugerne typisk ikke skrue op igen,” siger han.

Mekanisk ventilation er uundværlig
”I dag vil man aldrig nybygge eller energirenovere et hus uden ventilation med varmegenvinding. Naturlig ventilation og hyppig udluftning er alt for dyr i varmetab, så der skal lægges et stort lag ekstra isolering på, hvis energirammen skal overholdes. Og energirenovering af et eksisterende hus uden ventilation giver det samme problem. Bygningerne risikerer at blive angrebet af fugt og skimmelsvamp, som ødelægger både bygningerne og vores helbred, hvis der ikke ventileres korrekt,” påpeger han.

Ved energirenovering er det store problem, at det er meget dyrt. Tilbagebetalingstiden ligger ofte over 15 år, og af samme grund er det ikke påbudt.

Her arbejder man for øjeblikket på at finde løsninger, som kan bringe prisen ned på et mere acceptabelt niveau.

Store forskelle
I den sammenhæng arbejdes der med huse fra forskellige perioder. Etageboliger, som er ældre end 1960, sluger langt hovedparten af energien, og de udgør 60 procent af den samlede etageboligmasse.

Mange af dem har udsugning, men ikke indblæsning og varmegenvinding, så kold udeluft suges direkte ind gennem ventiler i vinduer/ ydervægge.

Her kan man vælge individuelle løsninger, men årligt service/ filterskift er en barriere. Vælger man en fælles løsning, står man til gengæld med problemet om, hvem der skal have størst udbytte af den genvundne varme.

”For hvad nu hvis fru Jensen holder en temperatur på 25 grader, mens fru Hansen klarer sig med 20 grader. Det er også en grund til, at inddragelse af brugerne er nødvendig,” siger Christian Grønborg.

Bekymret for kvaliteten
Endnu et forhold, der skal tages højde for, er kvaliteten, for det kræver ikke autorisation at arbejde med ventilation. Derfor risikerer brugerne at stå med et anlæg, der bruger for meget energi, ikke leverer den rigtige luftmængde eller ikke overholder lovkravene til for eksempel brand og indeklima.

”Derfor bør køberen have sin egen rådgiver, og folk der ikke har forstand på ventilation, skal holde sig fra det,” understreger han.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.03.2024Installator.dk

Ahlsell vil være størst - tester døgnåbne butikker

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

13.03.2024Genvex

Sponseret

Hvorfor vælge ventilation?

12.03.2024KE Fibertec AS

Sponseret

KE Fibertec introducerer EPD’er til tekstilbaseret ventilation

07.03.2024Genvex

Sponseret

Find dit nye filter på vores webshop

29.02.2024Geovent

Sponseret

NYHED: Opdatering af Geovent slangeruller til udstødningsgasser

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

26.02.2024Installator.dk

Første byggeri til at opnå prestigefuld sundhedscertificering

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Mercantec

Undervisere søges til ventilation og damp

Leder du efter nye udfordringer og fantastiske kolleger – og har du lyst til at blive en del af Mercantecs nye, samlede VVS-, klima- og damp-team?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

16.04.2024

ELTRONIC A/S

Project Delivery Manager til montage og idriftsættelse af Automationsprojekter

I Eltronic A/S er vi i front inden for udviklingsprojekter med komplekse automationsløsninger til vores kunder inden for fødevare-, life science og fremstillingsindustrien. Til vores team, søger vi nu en erfaren Project Delivery Manager, som vil stå i spidsen for effektivt at bringe vores automationsprojekter i mål.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

18.04.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en tekniker med interesse for automation

Er du teknisk dygtig og motiveres af en alsidig hverdag? Har du erfaring med PLC, robotteknologi eller interesse for automation? Og vil du være med til at sikre den daglige drift og optimere vores automatiske produktionslinjer. Så søger vi lige nu en engageret tekniker til METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

Intern salgstekniker

Vil du være del af den grønne omstilling og arbejde i en branche i vækst? Vi søger en ny kollega til vores velfungerende salgsteam på 16 personer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk fjernvarmesælger

Brænder du for relationssalg? Har du evnerne til at udbygge et stærkt samarbejde med dine kunder? Og har du styr på fjernvarme? Så er det måske dig, vi søger som vores nye tekniske fjernvarmesælger til METRO THERMs fjernvarmeteam.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

QHS-koordinator søges

Kunne du tænke dig at udfolde dig fagligt inden for kvalitet og arbejdsmiljø på et konkurrencedygtigt fjernvarmemarked som vores QHS-koordinator?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ELTRONIC A/S

Automation Engineer til spændende udviklingsprojekter inden for Life Science og F&B

Eltronic A/S fortsætter den spændende udviklingsrejser og søger flere nye kolleger til vores automationsteam, der brænder for at arbejde med programmering og udvikling af unikke automationsløsninger til vores kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

31.03.2024

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Varmeanlæg fra A til Z

9 ud af 10 varmeanlæg i Danmark fungerer ikke, som de er tiltænkt. Det er bare sjældent, der er nogen, der opdager det!

Dato

13.03.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
KOMPETENCEGIVENDE - Servicekursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til udførsel af et serviceeftersyn og gør dig i stand til at foretage et lovpligtigt serviceeftersyn samt indregulering af Vølunds varmepumper.

Dato

04.04.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra VVS-anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad skal man være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

09.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø