Der er et sundt alternativ til blødgøring af vand

Ny politisk fokus på sundhedsrisikoen ved blødgøring af vand med kemi bør føre til, at vi reviderer vores syn på vandkvalitet. Kvaliteten skal ikke kun styres af bekvemmelighed, men også af respekt for vores naturlige og sunde vand. Det mener LAGUR, som tilbyder kemifri vandbehandling og færre kalkgener.

LAGUR har udviklet en kemifri vandbehandlingsløsning, som ikke fjerner kalk fra vandet, men blot ændrer kalkens form fra skarpe krystaller til runde granulater, så kalken i langt mindre grad hæfter på flader og i installationer. Foto: LAGUR..

Færre kalkgener i hjemmet og sundt, naturligt vand uden forhøjet indhold af natrium behøver ikke at udelukke hinanden. Det har virksomheden LAGUR arbejdet for at demonstrere siden sin start i 2014.

LAGUR har udviklet en kemifri vandbehandlingsløsning, som ikke fjerner kalk fra vandet, men blot ændrer kalkens form fra skarpe krystaller til runde granulater, så kalken i langt mindre grad hæfter på flader og i installationer.

”Mange danskere har lav tolerance over for kalk i hjemmet og efterspørger mindre hårdt vand. Vi vil gerne hjælpe folk og virksomheder til en hverdag med færre kalkgener, men vi vil ikke være med til at erklære kalken krig. Kalk i vand er et sundhedstegn. Når der er kalk i vandet, er der også mange sunde mineraler, vi også har gavn af”, siger administrerende direktør i LAGUR, Simon Sørensen.

Sundhedskonsekvenser af blødgøring

De to mest omtalte former for blødgøringsanlæg lige nu er central blødgøring på vandværker ved hjælp af den såkaldte pellet-metode og decentral blødgøring i private hjem og boligejendomme med kemiske anlæg, der typisk benytter salt i processen.

Begge metoder øger vandets indhold af natrium, som vi i forvejen indtager for meget af ifølge sundhedsanbefalinger.

Der er nu kommet større politisk fokus på blødgøring, efter at de to DTU-forskere Martin Rygaard og Hans-Jørgen Albrechtsen ifølge Ingeniøren har sendt en advarsel til Folketingets miljø- og fødevareudvalg om de underbelyste sundhedsaspekter af blødgøring med kemi.

Andre problematikker, vi ifølge DTU-forskerne bør undersøge nærmere, er risikoen for bakterieeftervækst i anlæggene og spørgsmålet om, hvem der har ansvar for vandkvaliteten, når et blødgøringsanlæg er installeret i en ejendom med flere boliger.

LAGUR håber, at det politiske fokus på vandbehandling vil føre til, at vi reviderer vores syn på fænomenet vandkvalitet.

”I en tid, hvor vi ellers er blevet mere opmærksomme på naturens værdi og skrøbelighed, og på mange områder i samfundet lægger vores forbrug af naturens ressourcer om, kan det undre, at vores tilgang til vandkvalitet er så meget drevet af vores bekvemmelighed frem for af respekt for vores sunde og naturlige vand, hvor kalken er en markør for kvalitet”, siger Simon Sørensen.

Brug af elektriske frekvenser

LAGUR’s løsning installeres i private boliger og virksomheder både i Vestdanmark, der har blødere vand, og Østdanmark, hvor vandet generelt har mange hårdhedsgrader. LAGUR’s anlæg benytter blandt andet elektromagnetisme, som omdanner kalken i vandet fra calcit til aragonit.

Derfor appellerer LAGUR både til private hjem, virksomheder, shoppingcentre, kontorhuse, boligejendomme og lokale vandværk placeret tæt på aftagerne.

-CH

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.01.2025Minimax Danmark

Sponseret

Minimax står i en brønd – her virker det også perfekt!

10.01.2025Geberit A/S

Sponseret

Skole forbedrer toiletoplevelsen for eleverne med douchetoiletter

06.01.2025Purus

Sponseret

MultiFlex gulvafløb med ”usynlig” Tile løsning

06.01.2025Dimex

Sponseret

Tilgængeligt og digitalt – et badeværelse for alle generationer

02.01.2025Grohe A/S

Sponseret

Grohe lancerer nyt informationsmateriale til nybyggeri

18.12.2024Purus

Sponseret

Rustfri sanitet og Rustfri indretning

16.12.2024Minimax Danmark

Sponseret

Sådan virker sæbe i hårdt og blødt vand – se video!

11.12.2024Purus

Sponseret

Stor kollektion af gulvafløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus