Dokumentation og genanvendelse er afgørende for byggeriets grønne omstilling
Mandag den 7. september uddelte Brancheforeningen Danske Byggecentre Byggeriets de fire priser Klima-, Energi-, Miljø- og Arbejdsmiljøpris på BLOX i København. Priserne hylder de virksomheder, som viser vejen mod en mere bæredygtig fremtid inden for byggeriet. Og selvom flere byggevareproducenter allerede tænker bæredygtigt, mangler der stadig fokus og udbredelse af grønne alternativer, hvis byggeriet skal i mål med den grønne omstilling.
19 virksomheder med i alt 21 forskellige strategier, løsninger og produkter var i år indstillet af nomineringskomitéen til Byggeriets Klimapriser. Alle nominerede virksomheder var i spil om fire priser, og vinderne af de fire priser blev:
- Klima: Kingspan Insulation ApS med strategien Net-Zero Energy.
- Energi: Lindab A/S med produktet SolarRoof.
- Miljø: Xella Danmark for produktet Xella Big Bags og genbrugsbyggeblokken Silent+.
- Arbejdsmiljø: SWED-MARK for produktet Net-Op
Læs mere om prisvinderne.
Men selvom mange virksomheder allerede er godt i gang med den grønne omstilling, er der stadig lang vej endnu, hvis byggeriet skal nå i mål. Det skriver Brancheforeningen for Danske Byggecentre i en pressemeddelelse og påpeger, at bæredygtighedsdokumentation og bedre genanvendelse af materialer er afgørende faktorer for branchens grønnere fremtid.
Lang vej endnu
Palle Thomsen, adm. direktør hos Brancheforeningen Danske Byggecentre, udtaler i pressemeddelelsen, at bæredygtigt byggeri og innovative byggematerialer bliver et stadig vigtigere forretningsområde. Men branchen er bestemt ikke i mål med den grønne omstilling endnu.
Læs også: Brødrene Dahl fjerner konventionel plastik på samtlige lagre
”Men skal vi have et grønnere byggeri og nå i mål med regeringens klimamål, er der behov for udvikling og investeringer i nye produkter og teknologi. Materialeproducenterne er allerede godt i gang med at designe produkter og løsninger, som kan genanvendes, er mere bæredygtige og har mindre indlejret CO2. Det er dog ikke nok at have de rigtige materialer på hylderne. Den nødvendige bæredygtighedsdokumentation skal være på plads, hvis produkterne skal anvendes i nye, bæredygtige byggerier”, siger Palle Thomsen og peger på, at Danske Byggecentre tilbage i 2019 lancerede bygdok.dk.
På bygdok.dk har byggeriets parter mulighed for at søge efter dokumenteret bæredygtige produkter, materialer og løsninger samt dokumentation for produkternes tekniske og miljømæssige egenskaber i henhold til certificeringsordninger som eksempelvis DGNB.
Hverken dokumentation eller producenter kan stå alene
Ifølge Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, kan hverken øget bæredygtighedsdokumentation eller producenter stå alene om at drive den grønne omstilling.
Han mener, at byggevareproducenterne i højere grad skal begynde at designe og producere materialer, som fra start er tiltænkt fremtidig genanvendelse.
Læs også: Ny type ventilatorer er et effektivt quick-fix i den grønne omstilling
”Vores byggeri skal fra start være tænkt cirkulært, hvis nye cirkulære produkter og løsninger skal have en chance for at blive anvendt. Det kræver fælles fodslag på tværs af byggeriets aktører, forskning og myndigheder. Byggeriet må række ud til politikerne og sætte en ambitiøs dagsorden for genanvendelse – eller i fraværet heraf fx se forsimplede afgifter trukket ned over hovedet på sig”, siger Curt Liliegreen.
Han forklarer, at bygge- og anlægsbranchen står for 35 procent af al affald i Danmark, og det byggede miljø for 39 procent af al CO2-udledning.
Heraf stammer 11 procentpoint fra materialernes ”embodied energy”, der betegner den energi, som er anvendt i materialernes fremstillingsproces. Derfor giver det mening at forlænge varers levetid til byggebranchen, mener Curt Liliegreen.
-CH