Effektiv styring af ventilationen gav gevinst
Esbjerg Kommune har haft fokus på energioptimeringer i en årrække. Alligevel er det lykkedes virksomheden H.O. Service at finde en årlig energibesparelse på 150.000 kroner ved at installere styring af ventilationen i kommunens Fiskeri- og Søfartsmuseum. Direktøren forventer flere kommunale opgaver de kommende år.
Selv når de laveste energioptimerings-frugter for længst er plukket, kan der hentes en stor økonomisk gevinst ved at gennemgå styringen af ventilationsanlæg med jævne mellemrum. Ikke mindst fordi energipriserne stiger, samtidig med at prisen på komponenter og CTS-anlæg falder.
Det er holdningen hos Esbjerg-firmaet H.O. Service, der er specialist i intelligent energistyring. Virksomheden har netop færdiggjort en større energioptimeringsopgave på Esbjergs Fiskeri- og Søfartsmuseum, hvor der allerede var installeret et velfungerende CTS-anlæg, da arbejdet gik i gang. Alligevel lykkedes det at finde en besparelse på 150.000 kroner årligt, fortæller direktøren i H.O. Service, Bo Jørgensen.
Kort fortalt har vi udfordret de eksisterende beskrivelser af anlæggets drift og optimeret det med intelligent styring, siger Bo Jørgensen.
Ingen duggede ruder
Han fortæller, at en af de væsentligste ændringer er lavet i museets store akvarium-hal, hvor man indtil for nylig fulgte nogle ældre beskrivelser til anlæggets drift. De foreskrev, at ventilationsanlægget skulle køre uafbrudt for at sikre, at der ikke kom dug på akvarium-ruderne ved for høj luftfugtighed. H.O. Service vurderede imidlertid, at den løsning var for dyr.
Nu har vi programmeret anlægget således, at det ikke kører hele tiden, men i stedet reagerer på nogle parametre og kun går i gang, hvis det er nødvendigt. Det er blandt andet overfladetemperaturen på akvarieglasset kombineret med den generelle fugt i rummet, som anlægget registrerer og hvis de to parametre når over et vist niveau går ventilationsanlægget selv i gang med at affugte, så ruderne ikke dugger til fortæller Bo Jørgensen.
Han forklarer uddybende, at anlægget også selv er i stand til at vurdere, hvordan affugtningen skal foregå. Altså om det på et givent tidspunkt er mest hensigtsmæssigt at tage frisk luft ind udefra, eller om der skal bruges en affugter.
Esbjerg foran
Energibesparelserne på Fiskeri- og Søfartsmuseet betyder altså, at Esbjerg Kommune, som ejer museet, sparer 150.000 kroner om året og dermed tjener investeringen hjem i løbet af tre år. Det regnestykke viser ifølge Bo Jørgensen, at det kan betale at holde et stramt fokus på energioptimering.
Esbjerg har virkelig været en forgangskommune, som har arbejdet med CTS-anlæg i mange år og formået at plukke de lavthængende frugter for længst. Men selv efter mange års målrettet arbejde er der stadig store gevinster at hente ved at bevare fokus på energiforbruget og have en flok dygtige medarbejdere, der deltager aktivt og får driften af anlægget til at køre optimalt, siger Bo Jørgensen.
Kommuner vågner op
Ifølge Bo Jørgensen er Esbjerg da heller ikke den eneste kommune, der har fået øjnene op for at forbedre driften af ventilationsanlægget.
Vi arbejder for en række forskellige kommuner, og jeg tror på, at der kommer mere gang i det kommunale marked i de kommende år. Der er kommet meget fokus på energibesparelser, og det er også med til at skubbe kommunerne i gang. Og i mange tilfælde vil der være meget at komme efter på grund af den teknologiske udvikling, siger Bo Jørgensen og fortsætter:
Specielt hvis man er villig til at sætte ting i gang med en lidt længere tilbagebetalingstid på eksempelvis 6-7 år, er der virkelig meget at komme efter, understreger han.