13.03.2019  |  EL  |  El-materiel

Mange campingpladser har farlige elinstallationer

Da Sikkerhedsstyrelsen sidste år besøgte 176 campingpladser, havde kun 19 af pladserne styr på elinstallationerne. Især strømstanderne til campingvogne volder problemer.

Alt for mange campingpladser havde i 2018 alvorlige problemer med elinstallationerne.

Det måtte Sikkerhedsstyrelsen konstatere, efter kun 19 ud af de 176 pladser, hvor de førte tilsyn, ikke havde fejl. Derfor tager de i foråret igen ud for at følge op på rækken af farlige fejl, de fandt sidste år.

Læs også: Nye elinstallationer mindsker brandfare på museum

Det skriver Ingeniøren.

”Det er særlig problematisk, hvis der ikke er styr på elinstallationerne på campingpladser. For det første er det områder, hvor mange børn og voksne kommer igennem i sæsonen. Derudover er elmateriel, som befinder sig udendørs, særligt udsat for vind og vejr. Derfor skal ejerne af campingpladserne sikre, at elinstallationerne er i orden”, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Søren Assenholt Muff i en pressemeddelelse.

Sikkerhedsstyrelsens tilsyn viste, at der særligt var problemer med de strømstandere, som forsyner campingvognene med el. Fejlene var blandt andet defekte RCD’ere (som også er kendt som HFI- eller HPFI-relæ eller fejlstrømsafbrydere). Særligt disse fejl er farlige, fordi RCD'en skal slå strømmen fra i en nødsituation. Derudover var der materiel, som var slået itu. Begge typer fejl giver risiko for elektrisk stød.

Ikke et nyt problem
Farlige elinstallationer på landets campingpladser er langt fra et nyt problem. Da Sikkerhedsstyrelsen besøgte 340 campingpladser i løbet af 2010, fandt styrelsen fejl i installationerne på over 90 procent af de besøgte campingpladser.

Campingplads-kontrol

Sikkerhedsstyrelsen besøgte 176 campingpladser i 2018.

109 fik vejledning. 47 fik påbud og en campingplads fik strakspåbud.

Et strakspåbud betyder, at styrelsens tilsynsførende ikke forlader pladsen, før problemet er bragt i orden.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Det er campingpladsejerne, der har ansvaret for, at installationerne på pladsen er i orden, mens det til gengæld er ejerne af campingvognene, som selv skal sørge for, at installationerne inde i vognene er forsvarlige.

Ved tilsynet i foråret vil Sikkerhedsstyrelsen kontrollere, om eventuelle fejl, der sidste år gav anledning til påbud, er blevet udbedret. Hvis der ikke er blevet fulgt op på påbud fra sidste år, risikerer pladserne at blive politianmeldt.

Læs også: Tre ud af fire elektrikerlærlinge har fået livsfarlige stød

”Men én ting er at følge op på påbud. Det er mindst lige så vigtigt, at campingpladserne generelt er deres ansvar bevidst og sørger for, at elinstallationerne bliver tjekket. Ikke kun når vi har været der og sagt, at det skal ordnes”, siger Søren Assenholt Muff til Ingeniøren og fortsætter:

”I sidste ende er det campisternes sikkerhed, man sætter på spil, hvis der ikke er styr på elinstallationerne”.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere