06.04.2017  |  VVS  |  Branchen

En skandinavisk prisbelønnet solstrålehistorie

Indhold fra partner Hvad er dette?

A small step for man – a giant leap for mankind”, sagde en kendt astronaut engang. Ofte har de betydningsfulde opfindelser en iderig og energirig grundlægger bag sig, som overvinder selv de største udfordringer. Da den erfarne VVS-mester Rolf Lillemo fra

Rolf Lillemo havde arbejdet som teknisk chef på en tysk industrivirksomhed i mange år og udviklet en række løsninger til varmemarkedet. Da Rolf fyldte 60, ville han virkeliggøre sin drøm om at udvikle den varmepumpe, som skulle slå alt andet. Den tyske virksomhed takkede nej til at udvikle ideen, så Rolf tog muligheden for at gøre det selv.

I samarbejde med det norske selskab STP startede Rolf Lillemo i 2009 udviklingen af HYSS (Hybrid Solar System), en hybrid jordvarmepumpe, som med hjælp fra solvarme skulle vise sig at overgå alle andre varmepumper på markedet.

Ingeniørerne hos Free Energy satte sig selv et ambitiøst mål: I et kabinet med gulvplads på 60x60 cm ville de bygge en hybrid varmepumpe indeholdende et komplet jordvarme- og solvarmeanlæg – og som skulle være mindst dobbelt så energieffektiv som andre jordvarmeanlæg, eller med andre ord kun bruge den halve mængde strøm.

”Det må gå” sagde Rolf altid – og det gjorde det. I 2014 havde ingeniørerne knækket alle nødderne, så HYSS anlægget kunne udnytte hele temperaturspektret i solfangerne til at få dobbelt så mange driftstimer, hjælpe jo0rdvarme-kompressoren til bedre effektivitet og samtidig lagre overskydende solenergi, når der ikke er behov inde i huset. Løsningen indeholdt desuden 3 store landvindinger: indbygget måleudstyr til verificering af ydelsen; en iPad til brugeroplevelse; og endelig et avanceret tilbudssystem til forhandlere af HYSS.

Energinet.dk i Danmark, SP i Sverige og ENOVA i Norge har lavet målinger af kørende jordvarmeanlæg i de 3 skandinaviske lande, og kom frem til årsvirkningsgrader (SCOP-værdier) mellem 2,5 og 2,9. I løbet af 2014 og 2015 viser de første HYSS systemer SCOP-målinger på over 7, og dermed er Rolfs mål om en fordobling nået. HYSS anlæggene opnår den meget sjældne højeste energimærkning A+++ til både rumopvarmning og varmt vand.

Alt er desværre ikke solstråle i denne historie. I sommeren 2014 bliver Rolf diagnosticeret med cancer – men han når at se sit barn blive født og målsætningen opfyldt, inden han går bort i december 2014. I Rolfs ånd har teamet arbejdet videre med hans drømme og mål om at skabe ”The best heat pump ever”. Teamet består af drivende entreprenører fra Danmark, Norge og Sverige, med et stærkt engagement for klimavenlige løsninger og har som vision at tilbyde solbaserede energiløsninger, som kan levere al den energi, som bygninger behøver.

Markedsresponsen har været over al forventning og i dag sælges HYSS Model R (til ære for Rolf) i Skandinavien til stor glæde for husejere, som vil have det mest økonomiske og miljøbesparende system på markedet.

Næste versioner af HYSS omfatter varmepumper fra 50-250 kW til større bygninger, og lanceres i slutningen af 2017.

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere