Genvindingsanlæg er ikke gør-det-selv-arbejde
Energitjenesten advarer imod gør-det-selv montering af varmegenvindingsanlæg. Arbejdet skal udføres af en faguddannet, eller risikerer husejerne at lave varige skader på deres bolig, lyder det fra den uafhængige rådgivningsorganisation.
Genvindingsanlæg er en god måde at skabe et godt indeklima på, men det er ikke gør-det- selv arbejde. Der er nemlig risiko for, at der på sigt dannes svamp og råd, når husejeren gennembryder fugtspærringen med ventillationsrør. Derfor skal arbejdet udføres af en faguddannet, mener Energitjenesten, som rådgiver danskerne om energibesparelser.
Genvinding godt for indeklimaet
Et genvindingsanlæg er et ventilationsanlæg, som trækker varme ud af den fugtige luft, der suges ud og overfører varmen til den tørre, kolde luft, der blæses ind. Et korrekt monteret anlæg vil i en gennemsnitshusstand kunne spare 5-10 procent på varmeregningen. Men den største gevinst får man i kraft af et forbedret indeklima.
Læs også: Markant energibesparelse med genvindingsanlæg
Der er altså meget, der taler for et genvindingsanlæg, der er begyndt at dukke op i flere byggemarkeder som billige gør-det-selv løsninger, som forbrugerne selv kan montere og derved spare en god klump af prisen.
Skal opbygges korrekt
En billig gør-det-selv løsning kan dog vise sig at være den dyreste løsning, lyder det fra Energitjenesten. Det er nemlig helt afgørende, at anlægget opbygges og indreguleres korrekt, ellers ryger energibesparelsen, og boligejerne kan få problemer med støjgener og træk.
Læs også: Dårlig kvalitet ødelægger VE-markedet
Selve monteringen af ventilationsrør er heller ikke uproblematisk, advarer Energitjenesten, for rørene skal gennembryde fugtspærringer og isolering. Gøres det ikke korrekt, risikerer husejeren varige skader på boligen, som forsikringen måske ikke vil dække.
-LA