Erhvervsskole svarer på fire skarpe om elektrikeruddannelsen

Der er brug for et øget optag på elektrikeruddannelsen og et mindre frafald, hvis manglen på elektrikere i fremtiden skal ned, påpeger AE-rapport. Vi har spurgt Rune Bille, der er vicedirektør på Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, hvad der skal til for at komme i mål.

Der er bl.a. behov for flere kvalificerede undervisere, som kan tage sig af den øgede tilstrømning af elever.. Foto: Syddansk Erhvervsskole

Hvad skal der til for at øge optaget på elektrikeruddannelsen?

For at øge optaget på elektrikeruddannelsen på SDE er der flere faktorer, som skal overvejes, siger Rune Bille:

  • En bedre finansiering af de tekniske uddannelser vil give bedre og mere fleksible faciliteter og værksteder: En af de praktiske udfordringer er kvaliteten af de fysiske ressourcer såsom undervisningslokaler og værksteder, som kan understøtte et øget optag af elever. Moderne og fleksible undervisningsfaciliteter er nødvendige for at håndtere det øgede antal studerende og sikre, at de får den praktiske erfaring, de har brug for. 
  • Flere undervisere: Der er også behov for flere kvalificerede undervisere, som kan tage sig af den øgede tilstrømning af elever. Elektrikeruddannelsen er teknisk og kræver undervisere med dybdegående viden inden for både teori og praksis, hvilket kan være en udfordring at finde.
  • Sikkerhed i finansiering: For at muliggøre denne vækst er det nødvendigt med sikkerhed i finansiering til udvidelser og ansættelse af nye undervisere. Øgede investeringer i erhvervsuddannelsessektoren kan være afgørende for at sikre en stabil og bæredygtig vækst.

Hvad er baggrunden for det høje frafald på elektrikeruddannelsen?

Der er flere faktorer, som potentielt kan forklare det høje frafald på elektrikeruddannelsen:

  • Kompleksiteten i uddannelsen: Elektrikeruddannelsen er krævende både fagligt og praktisk. Mange studerende kan finde det svært at følge med, især hvis de ikke har den nødvendige grundlæggende viden eller interesse i tekniske fag. Det kan lede til frafald, når elever opdager, at uddannelsen ikke lever op til deres forventninger.
  • Unge ændrer livsplaner: Mange unge er i en fase af deres liv, hvor de prøver forskellige karriereveje af og skifter ofte retning. De vælger måske uddannelsen uden at have en dybere forståelse af, hvad arbejdet indebærer, og kan derfor miste interessen undervejs.

Hvad skal der til for at nedbringe frafaldet?

For at nedbringe frafaldet kunne flere tiltag være effektive:

  • Screening af elevernes kompetencer: En grundig screening ved uddannelsens start, hvor elevernes tekniske kompetencer og interesser vurderes, kan hjælpe med at sikre, at de er godt rustet til uddannelsens krav. Det kunne også hjælpe med at identificere de elever, der har brug for ekstra støtte.
  • Støtte og vejledning: Yderligere vejledning og mentorordninger under uddannelsen kan hjælpe med at fastholde de studerende, når de møder faglige udfordringer. Det kan også være en fordel at have mere fleksible læringsforløb og mulighed for ekstra hjælp til de elever, der kæmper med bestemte fagområder.

Hvad gør I for at tiltrække flere kvinder til elektrikeruddannelsen?

Elektrikerfaget har historisk set været mandsdomineret, men der er stigende fokus på at tiltrække flere kvinder. Nogle af de tiltag, der arbejdes på

  • Målrettet kommunikation og markedsføring: At skabe mere kønsneutral kommunikation og fremvise kvindelige rollemodeller inden for faget kan hjælpe med at bryde stereotypen om, at elektrikerfaget kun er for mænd. Det handler om at synliggøre, at kvinder også kan have en succesfuld karriere som elektrikere. Det er en kommunikation der, hvis den skal have fuld effekt, gerne skal ske i samarbejde med branchen.
  • Skabe inkluderende miljøer: Det er vigtigt at sikre, at uddannelsesmiljøet og de fremtidige arbejdspladser er inkluderende og åbne for kvinder. Det kunne for eksempel indebære en gennemgang af arbejdskulturen og sikre, at der ikke er nogen former for kønsdiskrimination eller -fordomme.
  • Mentorordninger og netværk: At etablere mentorordninger, hvor erfarne kvindelige elektrikere vejleder de yngre, kan også være med til at fastholde de kvinder, som starter på uddannelsen, ved at give dem støtte og inspiration. Det gør vi i samarbejde med Boss Ladies.

Rune Bille er vicedirektør på Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle.. Foto: Syddansk Erhvervsskole

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

05.02.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian opgiver plan om søkabelfabrik i USA

04.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

[MICHAEL HAR SVARET] Hvad kræver det at være fiberblæser på professionelt niveau?

31.01.2025SG Armaturen A/S

Sponseret

Herning

31.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian leverer kabelløsning til Femern landanlæg

31.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

20W-320W IP67 tæt AC/DC LED driver med konstant strøm

31.01.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slå til nu og få NOIKLX90 på Qaddy til kampagnepris!

31.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

Har du ikke lige tid til en rejse sydpå...

30.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Verdens mest bæredygtige virksomhed ser unge faglærte som nøglen til grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus