Erhvervsskole svarer på fire skarpe om elektrikeruddannelsen

Der er brug for et øget optag på elektrikeruddannelsen og et mindre frafald, hvis manglen på elektrikere i fremtiden skal ned, påpeger AE-rapport. Vi har spurgt Rune Bille, der er vicedirektør på Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, hvad der skal til for at komme i mål.

Der er bl.a. behov for flere kvalificerede undervisere, som kan tage sig af den øgede tilstrømning af elever.. Foto: Syddansk Erhvervsskole

Hvad skal der til for at øge optaget på elektrikeruddannelsen?

For at øge optaget på elektrikeruddannelsen på SDE er der flere faktorer, som skal overvejes, siger Rune Bille:

  • En bedre finansiering af de tekniske uddannelser vil give bedre og mere fleksible faciliteter og værksteder: En af de praktiske udfordringer er kvaliteten af de fysiske ressourcer såsom undervisningslokaler og værksteder, som kan understøtte et øget optag af elever. Moderne og fleksible undervisningsfaciliteter er nødvendige for at håndtere det øgede antal studerende og sikre, at de får den praktiske erfaring, de har brug for. 
  • Flere undervisere: Der er også behov for flere kvalificerede undervisere, som kan tage sig af den øgede tilstrømning af elever. Elektrikeruddannelsen er teknisk og kræver undervisere med dybdegående viden inden for både teori og praksis, hvilket kan være en udfordring at finde.
  • Sikkerhed i finansiering: For at muliggøre denne vækst er det nødvendigt med sikkerhed i finansiering til udvidelser og ansættelse af nye undervisere. Øgede investeringer i erhvervsuddannelsessektoren kan være afgørende for at sikre en stabil og bæredygtig vækst.

Hvad er baggrunden for det høje frafald på elektrikeruddannelsen?

Der er flere faktorer, som potentielt kan forklare det høje frafald på elektrikeruddannelsen:

  • Kompleksiteten i uddannelsen: Elektrikeruddannelsen er krævende både fagligt og praktisk. Mange studerende kan finde det svært at følge med, især hvis de ikke har den nødvendige grundlæggende viden eller interesse i tekniske fag. Det kan lede til frafald, når elever opdager, at uddannelsen ikke lever op til deres forventninger.
  • Unge ændrer livsplaner: Mange unge er i en fase af deres liv, hvor de prøver forskellige karriereveje af og skifter ofte retning. De vælger måske uddannelsen uden at have en dybere forståelse af, hvad arbejdet indebærer, og kan derfor miste interessen undervejs.

Hvad skal der til for at nedbringe frafaldet?

For at nedbringe frafaldet kunne flere tiltag være effektive:

  • Screening af elevernes kompetencer: En grundig screening ved uddannelsens start, hvor elevernes tekniske kompetencer og interesser vurderes, kan hjælpe med at sikre, at de er godt rustet til uddannelsens krav. Det kunne også hjælpe med at identificere de elever, der har brug for ekstra støtte.
  • Støtte og vejledning: Yderligere vejledning og mentorordninger under uddannelsen kan hjælpe med at fastholde de studerende, når de møder faglige udfordringer. Det kan også være en fordel at have mere fleksible læringsforløb og mulighed for ekstra hjælp til de elever, der kæmper med bestemte fagområder.

Hvad gør I for at tiltrække flere kvinder til elektrikeruddannelsen?

Elektrikerfaget har historisk set været mandsdomineret, men der er stigende fokus på at tiltrække flere kvinder. Nogle af de tiltag, der arbejdes på

  • Målrettet kommunikation og markedsføring: At skabe mere kønsneutral kommunikation og fremvise kvindelige rollemodeller inden for faget kan hjælpe med at bryde stereotypen om, at elektrikerfaget kun er for mænd. Det handler om at synliggøre, at kvinder også kan have en succesfuld karriere som elektrikere. Det er en kommunikation der, hvis den skal have fuld effekt, gerne skal ske i samarbejde med branchen.
  • Skabe inkluderende miljøer: Det er vigtigt at sikre, at uddannelsesmiljøet og de fremtidige arbejdspladser er inkluderende og åbne for kvinder. Det kunne for eksempel indebære en gennemgang af arbejdskulturen og sikre, at der ikke er nogen former for kønsdiskrimination eller -fordomme.
  • Mentorordninger og netværk: At etablere mentorordninger, hvor erfarne kvindelige elektrikere vejleder de yngre, kan også være med til at fastholde de kvinder, som starter på uddannelsen, ved at give dem støtte og inspiration. Det gør vi i samarbejde med Boss Ladies.

Rune Bille er vicedirektør på Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle.. Foto: Syddansk Erhvervsskole

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

24.04.2025Installator.dk

Analyse: Elprisen svinger som aldrig før

23.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

22.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

"Jeg ville rigtig gerne deltage, men jeg kan desværre ikke torsdag 24. april kl 10"

22.04.2025Installator.dk

Vejledning var nødvendig: Uigennemskuelige tariffer

21.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

Når hverdagen ruller, har vi sørget for, at din torsdag skiller sig ud

16.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton præsenterer intelligente energiløsninger på Elfack 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup