Etageejendomme får individuelle vandmålere
Inden året er omme, skal alle etageejendomme have installeret individuelle vandmålere, hvis det ellers er teknisk muligt og økonomisk rentabelt. Vandmålerne skal få danskerne til at spare på det varme vand.
Fra 1. januar 2017 skal etageejendomme og flerfamilieejendomme herhjemme have installeret individuelle varmtvandsmålere i samtlige lejligheder. Det foreskriver målerbekendtgørelsen BEK nr. 563, som trådte i kraft i 2014.
Målerne skal dog kun installeres i de bygninger, hvor det er teknisk gennemførligt og omkostningseffektivt, skriver Tekniq.
Læs også: Vandet i danskernes haner er for varmt
I bygninger opført efter 1980 vil vandinstallationen typisk være på lejlighedsniveau (vandret fordelt), og der vil ofte være monteret et passtykke. Det gør monteringen af en varmtvandsmåler i hver lejlighed forholdsvis enkel både teknisk og økonomisk, forklarer Birger T. Christensen, teknisk konsulent hos Tekniq, om de bygninger, hvor installationerne er gennemførlige.
Mere problematisk står det til med ældre bygninger, som har stigestrenge (lodret fordelt) i køkken og bad. Her er det ofte nødvendigt at montere tre målere i én lejlighed, hvilket gør omkostningerne høje.
Vi skal spare på det varme vand
Formålet med installationerne er at få danskerne til at spare på energien gennem en individuel afregning i stedet for en kollektiv.
Ifølge Tekniq viser undersøgelser, at vi er mere tilbøjelige til at slukke for det varme vand, når vi udelukkende skal betale for det vand, vi selv bruger.
Koblingen mellem vandforbruget og de penge, du skal have op af lommen, bliver pludselig mere konkret, når du får en individuel måler. Det er noget andet end at skulle betale til en fælleskasse, du har et distanceret forhold til, siger Birger T. Christensen.
Læs også: Spar millioner på det varme vand
Installationen af individuelle vandmålere medfører ifølge målerbekendtgørelsen i gennemsnit vandbesparelser på mellem 20 og 25 procent.
Det er op til bygningsejerne at vurdere betingelsen om omkostningseffektivitet. I andelsboligforeninger er det bestyrelsens ansvar, og i ejerlejligheder er det ejerforeningens ansvar.
- KLZ